Skip to Content

çoklu site vs ayrı kurulum

enbilulu, Pzt, 31/08/2009 - 21:33 tarihinde.

Ben drupal sistemine yeni geçmiş biriyim. Şuan itibariyle drupal.org sitesindeki documentation kısmını satır satır okuyorum. 3 gündür burdaki dökümanları okuyup uyguluyorum. Ama bir sorumun cevabı halen net olmadı ve burda sormayı daha doğru buldum. Ben drupal ile ilgili dökümanları okumayı bitirdikten sonra siteler kuracam ve hepside birbirinden farklı türlerde olacak lakin hepsi drupal üzerine kurulacak. Multisite seçeneği güzel ve kullanışlı gibi geldi fakat ilerde bazı sorunlar çıkartabilirmi diye merak ettim. Aşağıdaki bir kaç şüpheme cevap olursanız sevinirim.

multisite=çoklu site

Drupal çoklu sitemi kullanmak daha iyi yoksa ayrı ayrı kurmakmı? ( bu genel bir soru)
Multisite ile ayrı kurulum arasında performan farkı varmı?
İlerde girilen node sayısı ve yüklenen module sayısı çok fazla olduğunda herhangi bir şekilde çokme veya arıza ile karşılaşırmıyım?
Multisite ile yedek almak daha kolay ve güvenilirmi?
multisite hangi durumlarda öneriliyor?

Ayrıca başka yorum veya deneyimleriniz varsa paylaşmanıza sevinirim

aydos, Pzr, 13/12/2009 - 20:09 tarihinde.

bütün siteleri kendiniz yönetiyor ve benzer eklentiler kullanıyorsanız multisite daha iyi derim. güvenlik amaçlı veritabanlarına ayrı kullanıcı/şifre atayabilirsiniz. eklentilerin çok olması durumunda sites/all/modules altına bütün sitelerin kullandıklarını ve sites/site_1/modules kısmına da site_1 in kullandığı eklentileri koyabilirsiniz. ya da bu durumda ayrı bir kurulum kullanırsınız.
performans farkı olacağını sanmıyorum. çünkü multisite da aynı php'ler birden fazla site için çalışıyor. bu sanki aynı php'nin aynı siteyi ziyaret eden birden fazla kullanıcı için çalışması gibi. performans çökme vb sorunlar sunucu (ram, cpu), sunucu üzerinde çalışan php'nin ayarları ve veritabanı ile ilgili olabilir. sadece bir drupal sitesinin eklenti dizinine kullanmadığı birçok eklentiyi koyarsanız sorun olabilir (çok da büyük sorun değil).
ben bütün eklentileri aynı yere koyuyorum, güncellemelerimi kolaylaştıracak script'ler yazdım. ayrıca: http://groups.drupal.org/node/17788 da belirttiğim şekilde çalışıyorum.
iyi çalışmalar

onur serkan, Pzr, 13/12/2009 - 20:54 tarihinde.

Ek olarak şunu söyleyebilirim; eğer sitelerin kullanacakları eklentiler - özellikle sitenin temelini oluşturanlar - farklıysa, bu durumda site sürüm yükseltmesi sırasında şöyle bir sorun yaşayabilirsiniz. Bir sitenin kullandığı eklentinin yeni Drupal sürümüyle uyumlu versiyonu çıkmamışsa, bu eklentiyi kullanmayan diğer siteler de sürüm yükseltmesi için bu eklentinin güncel versiyonu için beklemek durumunda kalacaktır. Bu eklenti hayati önem taşıyan bir eklenti değilse bu durum çok da sorun yaratmaz, bir süreliğine devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak hayati bir eklentiyse, beklemekten başka yapabileceğiniz birşey olmaz. Bu durumu da değerlendirmeye almanızı tavsiye ederim.