Skip to Content

Drupal Günlükleri - 2009'un 2'nci Çeyreği

onur serkan kullanıcısının resmi
onur serkan, Pzr, 02/08/2009 - 15:03 tarihinde.

Drupal ödüle uzandı2009'un ikinci çeyreğini geride bırakalı bir ay oldu. Vatani görevime başladığım ve önemli bir kısmını tamamladığım bu süre içinde, Drupal dünyasındaki gelişmeleri 2 haftalık aralıklarla da olsa takip etmeye çalıştım. Nihayet, biraz gecikmeli de olsa, geçen aylardaki gelişmelerin kısa bir özetini toparlamayı başardım. Aşağıda, bu özetin yanı sıra, göze çarpan yeni Drupal sitelerini ve yeni çıkan Drupal kitaplarının bir listesini de bulacaksınız.

Drupal Dünyasındaki Gelişmeler

• 21 Nisan - Google, Summer of Code (SoC) programında bu yıl 18 adet Drupal projesini destekleyeceğini açıkladı. Bu kapsamda, Google, proje başına 5000 dolarlık, toplamda ise 90,000 dolarlık bir yardım yapacak.
  • 11-14 Mayıs - Drupal çekirdeğinde RDF özelliğinin yer almasını hedefleyen Drupal çalışma grubu Galway - İrlanda'da biraraya geldi. Dries'in Drupal ve RDF hakkındaki düşüncelerine buradan ulaşabilirsiniz.
  • 13 Mayıs - Acquia, Woodwing şirketi ile teknoloji ortaklık anlaşması imzaladı. Bu anlaşma sayesinde, müşterileri arasında Time Inc, Cisco, Michelin ve Citibank gibi firmaların yeraldığı Woodwing'e ait Enterprise 6 İçerik Yayınlama Platformu, varsayılan İYS olarak Acquia Drupal'i kullanacak.
  • 19 Mayıs - Drupal üstüste üçüncü kez Webware 100 ödülüne layık görüldü. Drupal ile birlikte ödül kazanan diğer isimler arasında Facebook, Twitter, Wordpress, MySpace ve Meebo gibi hizmet ve yazılımlar yer alıyor.
  • 20 Mayıs - Avrupa'nın en hızlı büyüyen sosyal ağlarından biri olan Netlog, spam mesaj engelleme hizmeti için artık Mollom kullanıyor.
  • 12 Haziran - MIT'in Medya Laboratuarında toplanan Drupal çalışma grubu, drupal.org'un yeni tasarımı konusunda çalıştı.
  • 30 Haziran - Siteleriniz için hızlı ve etkin bir arama motoru hizmeti sunan Lucene ve Solr tabanlı ticari Acquia Search hizmeti beta aşamasından çıkarak Acquia Network kapsamında resmen sunulmaya başlandı.
  • 1 Temmuz - Drupal 6.13 ve Drupal 5.19 sürümleri yayınlandı.
  • 9 Temmuz - Acquia'nın spam mesaj engelleme hizmeti olan Mollom, yayınlandığı günden itibaren 100 milyonuncu spam mesajını blokladı. Mollom şu anda 10,000 civarında web sitesine bu hizmeti veriyor. Hizmeti Drupal'in yanı sıra Joomla!, WordPress, Radiant ve SilverStripe sistemlerinde kullanabilmenizi sağlayan eklentiler de mevcut.

Drupal Siteleri

Drupal'i sunduğu esneklik sayesinde dünya çapında birçok farklı sitede görebilmek mümkün. İşte aşağıda ilginizi çekebilecek bazı örnekler:

Yeni yayınlanan Drupal kitapları

Son söz

Artık üçüncü çeyreğin ilk bölümünü de geride bıraktık; benim de eve dönüş tarihim gittikçe yaklaşıyor (şafak: 44). Kısmetse Drupal günlüklerinin bir sonraki yazısını evimde kendi bilgisayarım karşısında yazıyor olacağım. Askerlik dönüşü durum ne olur bilmiyorum ama kafamda bir Drupal 7 incelemesi yapmak ve site yapısını ciddi bir şekilde elden geçirmek var. Buna yönelik fikirleri aklıma geldikçe bir kenara not ediyorum. Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek...

Helzvog kullanıcısının resmi
Helzvog, Pzt, 03/08/2009 - 11:47 tarihinde.

Abi seni dört gözle bekliyoruz.Yeni dersler yeni konular.Drupal Türkiye'de yaygınlaştı :) Bu senin sayende.şimdi daha cok çalışma zamanı :)

hunanka kullanıcısının resmi
hunanka, Pzt, 03/08/2009 - 14:47 tarihinde.

Sevgili kardeşim Onur, değerli çalışmaların için ne kadar teşekkür edersek azdır. Umarım ilerleyen zamanda tüm emeklerinin karşılığını alırsın. Başarılar dilerim. Şimdiden hayırlı tezkereler...

captix kullanıcısının resmi
captix, Pzt, 03/08/2009 - 21:07 tarihinde.

kaç ay kaldı yahu? :) ama buradaki arkadaşlar ellerinden geldiğince yokluğunu aratmıyorlar. konu dağılsa da bayırda dağılmadı :)

zmsakarya kullanıcısının resmi
zmsakarya, Sal, 04/08/2009 - 01:22 tarihinde.

Yokluğunda drupal ile tanışmış biri olsamda ardında bıraktıkların oldukça yardımcım oldu.Ve oluşturmuş olduğun bu site muhakkak ki drupal de kalabilmemiz için gerekli kaynağı büyük ölçüde bize sundu.Bulunması az olan bu fedakar emeklerin için ilk başta sana ardından elinden geldiğince buraları ayakta tutan hunkar'a (hunanka umarım ki yanlış hatırlamadım) çok teşekkür ederim.
Hakkında en hayırlı olana bir an evvel ulaşman ve tezkereni eline alman temennilerim ile...

kamil kullanıcısının resmi
kamil, Sal, 04/08/2009 - 11:13 tarihinde.

Vatani görevini yaparken bile böyle bir yazı yazabiliyorsan drupal ile ilgili paylaşma isteğin artık iyice tartışılmaz oldu. hayırlısıyla görevini bitirmen dileğiyle

onur serkan kullanıcısının resmi
onur serkan, Cmt, 08/08/2009 - 15:33 tarihinde.

Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Son birkaç haftadır birliğimizde "her hafta çarşı" uygulamasına geçildi; ben de bu sayede her hafta internete girip olan biteni daha rahat takip edebiliyorum artık. Zaten şunun şurasında 38 günüm kaldı; o da göz açıp kapayıncayaca geçer; ligler de başladı hem :)

@helvzog: Bu işte bir yanlışlık var gibi geldi bana; Drupal Türkiye'de yaygınlaştıkça benim üzerime düşen sorumluluğun başka arkadaşların da devreye girmesiyle azalması gerekmez mi :)

@hunanka: Sözlerin ve siteye göstermiş olduğun ilgi için teşekkür ederim. Her defasında söylediğim gibi, bu benim için bir hobi. O yüzden yaptığım çalışmaları, karşılığını alacağım bir emek harcama olarak değerlendirmiyorum. Ama herkes gibi benim de yaşamımı devam ettirebileceğim bir gelir sağlamam gerekiyor. Askerlik dönüşü sonuçlandırmam gereken en önemli konu doğal olarak bu olacak. Drupal ise büyük olasılıkla bir hobi olarak devam edecek.

@captix: Askerde olduğum süre içinde, gerek yönetimsel gerekse de teknik destek anlamında sorumluluk üstlenen arkadaşlara gerçekten teşekkür ederim. Drupal tek bir kişinin çabalarıyla tanıtılıp desteklenemeyecek kadar büyük bir yazılım. Bu yüzden her zaman her türlü katkıyı memnuniyetle karşılıyoruz. Uzak duran diğer arkadaşlara duyurulur :)

@kamil: bu isteğim ne zaman tartışılır durumdaydaki zaten :)

hunanka kullanıcısının resmi
hunanka, Çrş, 19/08/2009 - 11:49 tarihinde.

Ben teşekkür ederim. Zaman içerisinde sende göreceksin hobisinde bu kadar başarılı birisinin işinde çok daha başarılı olduğunu... Eğer benim alanımda bir iş düşünürsen sana elimden geldiğince yardımcı olacağımdan emin olabilirsin... En kısa zamanda görevini yapıp sağlık ve sıhhat ile ailene ve tüm sevdiklerine kavuşman dileğiyle, dualarımız seninle...

emrahkaya kullanıcısının resmi
emrahkaya, Çrş, 02/09/2009 - 20:39 tarihinde.

açıkcası gelmeni dört gözle bekliyorum. iş konusunda hayat senin için yeni başlıyor. Drupalde yapılabilecekler ortada. biz yaparmıyız diye düşünme ben bile yapıyorum bu zaman darlığında :) hatta büyük siteler çıkardım denebilir. güzel portallar vs neyse :) bu meslekte ilerlersen çok ciddi yerlere gelebileceğini düşünüyorum

medexbülent kullanıcısının resmi
medexbülent, Sal, 08/09/2009 - 21:56 tarihinde.

Merhaba Onur kardeşim askerde dahi bu kadar gayretli olmanı takdirle izliyorum.. Arkadaşlar burada yokluğunda siteyle ilgileniyorlar onlarda çok gayretliler drupalle yeni tanıştım herşey çok iyi gidiyor umarım bende bi zaman sonra kendimi geliştirerek burada görev almaya başlarım zira bu gönül işi hakkatten çok keyifli bir an önce bdönmen dileğiyle sevgiler bu arada iş konusunda gelince haberleşirsek istişare yapabiliriz ..
bülent