Skip to Content

drupal tema düzenleme programı

enbilulu, Cuma, 03/07/2009 - 21:50 tarihinde.

cms olayını araştırdım ve kesinlikle drupalin en iyi seçim olduğuna kadar verdim. Fakat tema hakkında bir sorunum var. ücretli tema yaptıracak kadar param yok. çünkü birden fazla tema yapmam gerekecek her sitem için bir tema. benim hiç bir php ve css vs bilgim yok. ingilizcem var. ve internette araştırırken bir programa rastladım.

Artisteer: drupal tema tasarımı yapıyormuş deneme sürümünü indirip bilgisayarıma kurdum fakat istediğim kadar kullanışlı gelmedi bana acaba tam sürümü iyimidir. Ayrıca bundan başka bir program varmı? çünkü kodla tasarım yapmak bana zor geliyor. ve görsel tasarım yapmak istiyorum

khan kullanıcısının resmi
khan, Cmt, 04/07/2009 - 17:49 tarihinde.

Merhaba, Artisteer drupal dışında joomla, wp html gibi seçenekleri olan başarılı bir tema yapım programı fakat, demo sürümü tema çıktısında resimlerin üzerine programın ismini yazıyor, tam olarak bilmiyorum ama net aleminde bu programında kırılmışının bulunmaması zor gibi geliyor bana. Prensip olarak kırılmış programları kullanmaya karşıyız ama. Artisteer in bir sıkıntılı yanıda 5x ve 6x de kullanılabilecek karma bir tema yapısı. Bu tema yapısında oluşturulan temaların daha sonra editlenmesinde sorunlar oluşabiliyor. Mesela viewsle aldığınız bir görüntüyü bir blokta css kullanarak farklı bir görünüm yaratamıyorsunuz, bunun için block.tpl.php nin editlenmesi gerekiyorki bu da içinden çıkılmaz bir durum oluyor. Bende bir süre bu programı inceledim ve sonunda verdiğim karar drupale tema hazırlamak için oluşturulmuş simple, zen gibi temalar üzerine yeni bir tema yapmak bu programla uğraşmaktan daha kolay.

Şunu yazmadanda geçemeyeceğim, drupal themes sayfalarını periyodik olarak incelerim, yakın zamanda birisinin Artisteer kullanarak yaptığı bir kaç temanın bu sayfalarda duyurulduğunu gördüm, bu beni oldukça şaşırttı.

Tavsiyem, basit siteler yapıyorsanız (basitten kastım fazla sayfası olmayan) bu programı kullanmanız ama ben portal oluşturmak ve bir çok farklı görünüm elde etmek istiyorum diyorsanız bence css ve php üzerine yoğunlaşın. Düşündüğünüz kadar zor olmayacaktır. Kolay gelsin.

enbilulu, Cmt, 04/07/2009 - 19:48 tarihinde.

php ve css çok geniş konular. elimde bir tane php kitabı var yaklaşık 350 sayfa ve işin içine kod girince çokda zevksiz oluyor. ayrıya yazınızda zen ve simlpe demişsiniz o temaları inceledim zen japon temasına benziyo tema üretme işlemi yapılabiliyomu onla

logox kullanıcısının resmi
logox, Cmt, 04/07/2009 - 21:19 tarihinde.

aslında drupale tema yapmak zor bir olay değil, acıkcası (ben dahil) tembellik yapıyoruz...

enbilulu, Cmt, 04/07/2009 - 22:36 tarihinde.

zor değilse nasıl olacak onu söyle yapalım. tembellik değil bilmiyoruz yöntemini ( tabi bundan kasdım oturup php ve css öğrenmek değil tabi)

khan kullanıcısının resmi
khan, Pzr, 05/07/2009 - 01:49 tarihinde.

Burada tema yapmak kolaydır derken bir parça php ve css bilgisi varsayılarak yazılıyor. Bu bilgilere sahip olmayan için tabiiki oldukça zordur. Demek istediğimiz açık kaynak bir sistemle uğraşırken sadece kullanıcı olmamak aynı zamanda üreticide olabilmek. Bu üreticilik kişilerin beceri ve bilgilerine göre değişir kanımca. Kimisi grafik konusunda iyidir tema yapar, kimisi kodlamada iyidir module yazar.

Ben hiç bir php ve css bilgim olmadığı zamanlarda deneme yanılma yöntemini kullanarak bir şeyler yapmaya çalışıyordum iş buralara kadar geldi.

Sizin durumunuzda yapılacak ya bir tema bulmak yada Artisteer i kullanarak zevkinize göre temayı yapmak olacaktır. Bu programla istediğiniz temayı da hızlı ve kolay bir şekilde yapacağınıza inanıyorum. Kolay gelsin.

Domain Usta kullanıcısının resmi
Domain Usta, Pzr, 04/10/2009 - 18:44 tarihinde.

Artisteer'in tam sürümü var bende. Yapabilecekleriniz sınırlı. Tavsiye etmiyorum.

etcetera9 kullanıcısının resmi
etcetera9, Pzr, 04/10/2009 - 21:57 tarihinde.

Orjinal bir tema tasarlamak için CSS şarttır ama PHP değildir. Herhangi bir temayı alıp CSS'ini değiştirerek kullanabilirsiniz. CSS ile görsel olarak hemen herşeyi değiştirebilirsiniz. Birkaç ufak php kodunu değiştirmek kimi zaman gerekebilir. Bunu da forumlarda aratıp, kopyala-yapıştır yaparak kullanabilirsiniz.

Tema geliştirmeye çok yatkın hazır temalar var, mesela Basic veya Zen. Başlamak ve değiştirmek için bu temalar çok uygundur. Ben şahsen Basic'i şiddetle öneririm.

CSS öğrenmek de PHP öğrenmek kadar zor değil. Eninde sonunda gerekecek bu işlerle uğraşan biri için...

yenidem kullanıcısının resmi
yenidem, Pzr, 04/10/2009 - 23:37 tarihinde.

Konuyla direk alakalı olmasa da ben de birşey soracağım, şimdi ben bir temayı düzenledim, hatta tamamen yeni baştan yaptım diyebilirim, bu temanın adını ve diğer bilgilerini değişmemde bir sakınca var mı? çünkü update eklentisi bu temanın yeni versiyonu çıktığı uyarısını veriyor, yanılıp şaşırıp yüklersem uçar gider çalışmalar :)

--
tartışılan konuyla ilgili not, CSS öğrenin, üşenmeyin, CSS yokken (yani en azından biz bilmiyorken) bir nesneye şekil vermek için şekilden şekile girerdik, Css iyidir, öğrenilesidir.

onur serkan kullanıcısının resmi
onur serkan, Pzt, 05/10/2009 - 16:35 tarihinde.

Tema klasör adını, .info dosyasını ve bu dosyanın içindeki tema adını değiştirmen yeterli olacaktır.

apples kullanıcısının resmi
apples, Çrş, 02/12/2009 - 15:29 tarihinde.

Aslinda tema bastan tema yapmak biraz zor gelebilir ama zen gibi basic gibi temalarda oynamalar yapmak zon derece keyifli oluyor. Neden zor degil onun bilgisini vereyim burda bir cok insan ilk once wp ile tanisti tema bolugu insanlara keyif verdi. Daha sonra drupal ile tanisan insanlarin ilk tepkisi bu oldu tema eksikligi ama dene yanilma yolu ile cok guzel seyler ortaya cikabiliyor. Bu kisimda cok iyi bir css edit programin olmali bu kesinlikle dw degil ama ben css edit isminde programi tercih ediyorum. Birde hic bilgim yok diyorsan bu konuda w3school var link vermek dogrumu bilmedigim icin bu sekilde yazdim. Siteyi translete ile cevirirsen emin ol 1 hafta gibi bir zamanda belki dahada kisa bir surede css mantigini anliyorsun saden ondan sonra cok keyifli gelmeye basliyor. Herkeze kolay gelsin.....