Skip to Content

Drupal ile Soru Cevap Sitesi

mstfozdnc, Pzt, 18/05/2009 - 16:49 tarihinde.

merhabalar,
Drupal ile ilgili bilgim okuduğum birkaç makaleden ibaret. Üyesi olduğum forumda Drupalci bir arkadaşın forum yazıları ile sitenizi merak ettim ve geldim.
Benim düşüncem şu: gazetelerde soru cevap şeklinde bir çok köşe var (ör: güzin abla, haydar dümen v.b.).
Ben, evde boş duran ve sürekli oyun sitelerinde oyun oynamaktan canı sıkılan bir kaç arkadaşımın ortak yürüteceği ( 3 bayan arkadaş) dert ablası şeklinde bir sosyal site hazırlamak istiyorum. Kullanıcıyı çok fazla yormayacak basit bir üyelikle kullanıcı sorusunu soracak, bizim arkadaşlar soruyu cevaplayıp onay verdikten sonra wordpress misali soru ve cevaplar alt alta sıralanacak. İsteyen diğer kullanıcılar da daha sonra yorumlarını ekleyebilecekler.
bu istediğimiz düzeni Drupal'da kurabilir miyiz? bunun için nelere ihtiyacımız var? Hatta biraz da maddi destekle bunu yapabilecek bir arkadaş bulabilir miyiz?
cevap(lar)için şimdiden teşekkürler
Mustafa...

hunanka, Pzt, 18/05/2009 - 19:03 tarihinde.

Elbette bunu drupalle yapabilirsiniz. Drupal çok geniş bir yelpazeye sahip bir İçerik Yönetim sistemidir. Bu düşündüklerinizi yapabileceğiniz gibi hatta sadece üyelerin soru sormasını da sağlayabilirsiniz. Ve tabi aklınıza gelen bir çok şeyide drupalle sitenize ekleyebilirsiniz.
Öncelikle yapmanız gereken bir alan adı ve web alanı satın alıp drupal.org dan edineceğiz ücretsiz paketi kurmakla başlayabilirsiniz. Geri kalan anlattıklarınız ise genelde basit bir kaç düzenleme ile yapılabilecek şeyler. Başarılar

gokhan, Sal, 19/05/2009 - 02:12 tarihinde.

merhaba arkadaşım bunu cck - views ve cck fieldleri ile yapabilmen mümkün özel bir şahıs içinmi düşündünüz yoksa genel anlamda soru cevapmı ?

mstfozdnc, Sal, 19/05/2009 - 11:59 tarihinde.

alan adı ve hostum var. en azından deneme yapmak için:)
hangi eklentileri kullanacağımı yazarsnız sevinirim.

hunanka, Sal, 19/05/2009 - 13:40 tarihinde.

Drupal çekirdeki kurdukdan sonra, çekirdek içerisinde gelen içeriklere yorum yapma özelliğini kullanabilirsiniz. Ama önce CCK ve Views ayrıca modr8 eklentilerini kurun. Ana çekirdek ile bu ilk iki eklenti size; 1- soru cevap içeriğini oluşturmayı ve bunları göstermede düzenlemeyi 2- Sorulara yorum yapabilmeyi 3- Site için kullanıcı profilleri oluşturmayı sağlayacaktır. Üçüncü eklenti ise girişi yapılan içerikleri onaya tabi tutmanızı sağlayacaktır. Böylece onaylanmayan veya cevaplanmayan bir içerik sitenizde yayınlanmayacaktır.
Benim kişisel tavsiyem ilerde sürüm yükseltme sıkıntısı yaşamamanız için drupal 6 kullanmanızdır.

mstfozdnc, Sal, 19/05/2009 - 16:49 tarihinde.

Drupal kurulumunu yaptım. Bahsedilen eklentileri nasıl kuracağımı bulamadım. Bu kadar hızlı cevap alırsam projeme kısa zamanda kavuşacağımı zannediyorum.
teşekkürler...

edit: CCK'yı kurdum,
Allows administrators to define new content types.
İhtiyaç duyanlar: Content Copy (disabled), Content Permissions (disabled), Fieldgroup (disabled), Node Reference (disabled), Number (disabled), Option Widgets (disabled), Text (disabled), User Reference (disabled)
şu şekilde mesajlar var eklentilerin yanında... disabled yazan yerler kırmızı renkte görünüyor. sorun olur mu?

hunanka, Sal, 19/05/2009 - 17:16 tarihinde.

İhtiyaç duymadığınız eklentilerin kurulmasına gerek yoktur. Ancak bir eklenti çalışmak için ihtiyaç duyduğu eklentileri belirtir ve bunları kurmadan çalışmaz. Doğru olanda sadece ihtiyacınız olan eklentileri kurmaktır. Aksi halde yüzlerce işinize yaramayan eklenti olacaktır. Onların kırmızı olarak gözükmesi sadece hatırlatmak ve dikkat çekmek içindir, asla sorun yaratmaz.

mstfozdnc, Sal, 19/05/2009 - 17:40 tarihinde.

hangilerine ihtiyacım olduğunu da tam bilemediğim için tümünü işaretleyip ayarları kaydettim. kırmızı yazıların tamamı yeşil oldu, yani sorun yok.
Şimdi yapmam gereken ilk başta da sorduğum gibi sade ve basit şekilde Güzin Abla'lık yapmak için gerekli düzenlemeleri yapmak. Sitedeki makaleleri okumaya devam ediyorum. aradığımı bulacağımı umarak :)
Tam olarak yapmak istediğim şu: Anasayfamda sabit olarak sitenin amacını ve işleyişini anlatacak bir açıklama yazısı olacak. Bu, ekranın yarısından aşağı geçmeyecek. O yazının hemen altından da kullanıcıların ya da soru sorucuların soruları sondan başa doğru tarih sırasına göre sıralanacak.
Anasayfanın herhangi bir yerinde göze çarpacak şekilde (resmli olması daha dikkat çekici olur) anlat derdini, derdini anlat ya da buna benzer bir sloganımsı bir link olacak. Ziyaretçi oraya tıkladığında sadece adı ve mail adresini soran bir sayfa, ardından da sorusunu yazabileceği sayfa gelecek.
Kullanıcı sorusunu soracak, bizim cevaplayıcılar cevap verecek ve yazı anasayfada tanıtım yazısının altına çıkacak....
daha sonra isteyen eğer siteye üye ise bu soru ve cevabın altına yorum yazabilecekler...
Kurmaya çalıştığım sistem sadece bundan ibaret şimdilik.
Devamında ben Drupal'de kendimi geliştirdikçe farklı fonksiyonlar eklenebilir :)
çalışmaya devam....

hunanka, Sal, 19/05/2009 - 21:11 tarihinde.

Başarılar dilerim. Göreceksiniz zaman içerisinde umduğunuzdan daha kolay yapabildiğiniz ve daha iyi bir sonuçla karşılaştığınız siteniz olacak. Hemen hemen tüm takıldığınız yerlerin cevapları sitede var. Eksik kalan yerlerde bilgim dahilinde yardımcı olurum.
Anasayfa için buraya
Kullanıcıların sorularının listesi için buraya
Resim ve link için buraya (Bunu anlatan bir ders yazdım, editör onayından geçince linki ekleyeceğim.)
Profil sayfalarını düzenlemek çok basittir. Kullanıcı kayıdı için yarattığınız alanları siz belirleyebilir. Ve bu alanın ilk kayıtta görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirleyebilirsiniz.
Yorumlara gelince başta da dediğim gibi sitenin çekirdeğinde bulunan eklenti ile basittçe yapabilirsiniz.

mstfozdnc, Cuma, 22/05/2009 - 13:10 tarihinde.

Birkaç gündür kurcalıyorum ama tarif olmadan beceremeyeceğim galiba :( Anlatımlar gerçekten çok güzel, anlayamayan benim galiba. Kullanılan terimlere de az çok yabancı olunca....

hunanka, Cmt, 23/05/2009 - 18:46 tarihinde.

Drupal mantığı için buraya bakabilirsiniz. Eğer anlamadığınız yeni ve farklı bir durum olursa lütfen yeni bir başlık altında soru açınız. Kolay gelsin.