Skip to Content

wordpress smf ve drupal

aslanbey, Cuma, 09/01/2009 - 16:42 tarihinde.

merhabalar.
yazım biraz uzun olacağından şimdiden özür dilerim. ama derdimide tam olarak anlatmalıyım diye düşünüyorum. ben görme engelli bir bilgisayar kullanıcısıyım.
www.korlervadisi.com
adında bir site kurdum. sitem beş gölümden oluşuyor. anasayfa, programlar, yazılı anlatımlar, sesli anlatımlar, ve forum. sitemin alt yapısını wordpress üzerine kurdum. birde smf forum kurup elle link yazarak temanın bir php dosyasından gösterdim. yukarıya yazdığım diğer dört bölüm içinde ayrı ayrı dört wordpress kurdum. sitem bir blog sitesi değildir. wordpress içinde yaptığım ekleme ve çıkarmalara, özellik iptal etmelere rağmen ancak bu kadar cevap verebildi. yaklaşık iki yıldır kullandım ama bir arayış içindeydim. derken wordpress in destek sitesinde drupaldan söz edildiğini gördüm. bir bakayım deyip:
www.korlervadisi.com/dosyalar/deneme/drupal
adresine 6.4 türkçe sürümü kurdum ve denemeler yapmaya başladım. drupalı çok beğendim. yaptığım araştırmalardada drupal hakkında çok övüfcü yazılar okudum. üstelik bizim ekran okuyucu yazılımlarımızlada tam uyumlu. hernekadar yeni üye olsamda artık dost sayılırız. dostlar ben siteyi drupala taşımaya karar verdim. ancak kafamı kurcalayan birkaç sorum var. cevaplarsanız memnun olurum. ve yönetimimde olan dört siteyide drupala geçiririm.
1. sayfaların altına alt sayfalar oluşturabilirmiyim? mesela ana sayfada alışveriş diye bir sayfa, onunda altında alışveriş sitelerinin linkleri olsa ama o linkler anasayfada görünmese. bunu wordpresste bir türlü başaramadım.
2. smf forumdaki yazıları ve wordpress teki içeliği drupala kazasız belasız taşıyabilirmiyim?
3. wordpress e üyelik sistemi koymadım ama smf deki üyeleri drupal a taşıyabilirmiyim?
eğer birinci sorudaki sorunum çözülürse diğer sorunlarımı yok sayıp kayıpları göze alıp, fron page ile yedekle-yükle yaparakta olsa drupal a geçeceğim. cevap yazmadan sitemin yapısını incelemenizin iyi olacağı kanısındayım. sizleri bulmuş olmaktan çok mutluyum. hoşçakalın

onur serkan, Cuma, 09/01/2009 - 17:20 tarihinde.

Merhaba, uzun yazılarınız için özür dilemeye gerek yok; öyle olsaydı ben birçok yazıma özür dileyerek başlamak zorunda olurdum :)

Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki şimdiye kadar herhangi bir sistemden Drupal'e taşıma yapmadım; dolayısıyla bu konuda deneyim sahibi değilim. Ancak taşıma ile ilgili sorularınız üzerine biraz araştırma yaptım; bulduğum sonuçlar şöyle:

Smf'den doğrudan Drupal'e geçiş için bir araç yok. Ancak forumlarda önce phpbb'ye, sonra da phpbb'den drupal'e geçiş yapıldığını okudum. Dolayısıyla böyle bir şeyin mümkün fakat zahmetli olacağını söyleyebilirim. Wordpress için ise bir aktarım aracı var: Wordpress Import.

Esas önemli sorunun ise ilk soru olduğunu söylemişsiniz ancak o konuda tam olarak nasıl birşey istediğinizi anlayamadım ne yazık ki. Eğer amacınız bir sayfada çeşitli linkler sunmak ve bu sayfa için sitenin anasayfasına bir link koymak ise bu oldukça basit bir uygulama. Yine eğer amacınız hazırlayacağınız bir link listesi sayfasında linklerden önce bir açıklama yazısı koymak, daha sonra da bu sayfayı anasayfada göstermek ise, ancak bunu yaparken anasayfada sadece açıklamanın görünmesini, linklerin ise görüntülenmemesini istiyorsanız bu da mümkün.

aslanbey, Cuma, 09/01/2009 - 17:55 tarihinde.

hemen gelen cevap için çok ama çok teşekkürler. sitemizdeki programlar, yazılı anlatımlar, sesli anlatımlar linklerini tıklayıp inceleyebilirseniz, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. özür meselesine gelince daha önce wordpress destek sayfasında lafı çok dolandırıyorsunuz diye tenkit edilmiştim. sütten ağzımız yandı dondurmayı üflüyoruz. hoşçakalın

gdag, Cuma, 09/01/2009 - 19:14 tarihinde.

Drupal siteleri ile wordpress siteleri arasındaki fark sadece kaliteyle sınırlı değil anladığım kadarıyla.

onur serkan, Cuma, 09/01/2009 - 21:56 tarihinde.

Yazılı anlatımlar sayfasına gittiğimde tamindir.com ile ilgili şeyler çıkıyor. Ancak kastettiğiniz şey sanırım sitenin sağ tarafında yer alan yazılı anlatımlar listesi. Anladığım kadarıyla istediğiniz sitede yazılar, sesli anlatımlar gibi kategoriler oluşturup içerikleri bu kategorilere eklemek. Daha sonra her kategori için bir sayfa hazırlayıp, o kategorideki tüm içerikleri sadece başlık olarak listelemek. Kullanıcı da bu sayfadan istediği başlığı seçtiğinde ilgili içeriğe yönlendirilecek. Doğru mu anlamışım?

aslanbey, Pzt, 12/01/2009 - 10:26 tarihinde.

merhabalar. hafta sonu internet imkanım yok kusura bakmayın cevap gecikti. evet doğru anlamışsınız. ama ben yinede detaylandırayım. siz bizim
www.korlervadisi.com u tıkladığınızda sitenin anasayfası olan birinci wordpress kurulumuna ulaştınız. benim elle girip gözterdiğim yazılı anlatımlar link ine tıkladığınızdada, içinde yazılı anlatımların olduğu ikinci bir wordpress kurulumuna bağlandınız. ben bunları birbirine tutturdum ama bir güncelleme yaparken dört ayrı kurulumla uğraşıyorum. anasayfada yazılı anlatımlar diye bir link, onunda altında programlarla ilgili yazdığımız beni oku yazıları olacak ama anasayfada sadece yazılı anlatımlar link i görünecek. ne o link in altındakiler anasayfada, nede anasayfadaki diğer linkler o link in altında görünmeyecek. tabi anasayfa, forum, programlar gibi diğer ana linkler müstesna. mesela bizim yazılı anlatımlar sayfasında anasayfada görünen alışveriş, eğlence, engelli siteleri gibi linkler görünmez. ama giriş yapın, kayıt olun, programlar, öss sonuç sorgulama gibi linkler görünür. alışveriş, veya engelli siteleri veya hava durumu gibi linklerdede yazılı anlatımlar, programlar, sadece link olarak görünür ama içelikten hiçbirşey görünmez. tam olarak istediğimiz böyle birşey ama illede böyle olacak diye birşey yok. biraz fedakarlığa taleplerimizde esnekliğede hazırız. yeterki şu sistemi oturtalım. ben drupal ı harbi sevdim. daha önce joomla, phpnuke, xerox, ve adını hatırlamadığım üç sistem daha denedim. forumlardanda phpbb ve iki forum daha vanilaydı galiba biri denedim ve smf de karar kıldım. smf gerçekten güzel. ama hiç birinde, smf de buna dahil siteye üye olup yazı falan yazmadım. ama drupal başka. ne pahasına olursa olsun drupala taşıyacağım siteyi. yeterki yukarıda yazdıklarımın bir çaresi olsun. burayada elimden gelen her türlü desteği vermeye çalışacağım. hele şu sitenin taşınması meselesini bir halledelim inşallah iyice öğprenip bende buradan insanlara yardımcı olmaya çalışırım.

onur serkan, Pzt, 12/01/2009 - 16:48 tarihinde.

Bu senaryoyu gerçekleştirmek için gerekli herşey Drupal'de mevcut. Wordpress'te ayrı kurulumlar ile sunduğunuz yazılı anlatımlar, sesli anlatımlar ve programlar tanıtımlarını Drupal'de içerik türleri, taksonomi ile sağlanan kategoriler veya çekirdek Book (tr: kitap) eklentisi ile oluşturulan kitaplar olarak sunabilirsiniz. İçerikleriniz genelde düz metin olduklarından ayrı içerik türleri kullanmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Ancak taksonomi veya kitap kullanılarak istenen sonuca kolayca ulaşılabilir.

Kitap eklentisi oluşturduğunuz içeriklerin hiyerarşik yapıda kaydedilmesini sağlar. Örneğin ilk oluşturacağınız sayfayı kitabın en üst sayfası yani kapak olarak kullanırsınız. Daha sonra buna eklenecek alt sayfalar kitabın bölümlerini oluşturabilir. Bunlara eklenecek alt sayfalar ise esas içeriği sunabilir. Hatta bunlara da alt sayfalar eklenebilir. Sizin siteniz için düşüncecek olursak, yazılı anlatımlar, sesli anlatımlar ve programlar olmak üzere üç adet üst seviye kitap sayfası oluştursunuz, yani bunlar üç farklı kitap haline gelir. Daha sonra diğer yazılarınızı da bu kitaplara alt sayfalar olarak eklersiniz. Kitap eklentisiyle birlikte kitap içeriğini liste olarak sunan bir blok gelmektedir. Bu bloğu da sitenin sütunlarından birine koyduğunuzda kullanıcılar anasayfada öncelikle sadece üç kitabı göreceklerdir. Bu kitaplardan herhangi birine tıklanılması durumunda kitabın kapak sayfası görüntülenecek, blokta ise bu kitabın alt-sayfaları listelenecek.

aslanbey, Pzt, 12/01/2009 - 17:37 tarihinde.

teşekkür ederim. ben verdiğiniz linkten wordpress import u indirdim ama ingilizcem yok nasıl kullanılacağını bilmiyorum. microsoft fron page ile yedek alıp doğrudan kopyala yapsam taşırken dahamı kolay olur acaba? birde malum ben görme engelliyim resimleri göremiyorum bana drupalın kullanımını neyin nasıl yapılacağını gösteren yani anlatan bir yazılı doküman veya bu siteden bir link önerebilirmisiniz? yavaş yavaş dersimize çalışmaya başlayalım. ben yavaş yavaş fronpage ile yedekleri alayım o zaman. yada siz eğer wordpress import daha kolay olur derseniz onunla işe başlayalım. sizden cevap bekleyeceğim bilirim bir şeye sıfırdan başlayan birine yardım etmek zordur. o yüzden tekrar teşekkür ediyorum.

onur serkan, Pzt, 12/01/2009 - 21:28 tarihinde.

Bu konunun ilk mesajına yazdığım gibi daha önce bir başka sistemden aktarım yapmadım. Zaten şimdiye kadar hiç Wordpress kullanmışlığım da yok. Bu yüzden bu konuda yardım edemediğim gibi bunun nasıl yapılacağını anlatan Türkçe bir doküman bulabileceğinizi de sanmıyorum. Sanırım sizin için en iyisi sayfa içeriklerini kopyala/yapıştır yaparak aktarmak olacak. Aktarım konusu dışında başka bir konuda kafanıza takılan sorular olursa lütfen sormaktan çekinmeyin.

aslanbey, Çrş, 14/01/2009 - 12:02 tarihinde.

merhabalar siteyi taşımak üzere yedek almaya başladım. bütün sayfaların kopyalanması hafta sonunu bulur. dün öyleden sonra deneme amaçlı kurduğum www.korlervadisi.com/dosyalar/deneme/drupal adresindeki siteyle saatlerce uğraşıp birşeyleri çözmeye çalıştım. bu arada sizin siteden işime yarayacak yazılarıda bulup okumaya gayret gösterdim. ama bir türlü neyi nasıl yapacağımı anlayamadım. şimdi ben siteyi aynen mevcut site gibi yapacağım. ha sütunlar sağda olmuş solda olmuş tema değişmiş farketmez. ama içerik yerleşimi aynı olacak. anasayfayı nasıl sabitleyeceğim? sonradan eklediklerimin özetinin anasayfaya düşmemesini nasıl sağlayacağım? bu arada emeği geçenler sağolsunlar ama bazı yerlerde yarı ingilizce yarı türkçe gibi durumlarlada karşılaştım. birde drupal hakkında hiçbir bilgisi olmayan bu kardeşinize drupal ın hangi sürümünü önerirsiniz? türkçeleştirme hangisinde iyidir? drupalın kurulumunu gelen adımları takip ederek sorun yaşamadan başardım. fakat bunu deneme amaçlı öğrenmek için kurdum. local hostada kurardım ama ftp ye kuruyorken yaşanacak olası sorunları görmek istedim. şimdi bana siteyi taşımam için türkçe çevirisi en iyi olan, bilinen güvenlik açığı olmayan, kolay kullanımlı bir sürüm önerebilirmisiniz. ve kurulum sonrası neyi nasıl yapabileceğimi anlatan net bir türkçe doküman varmı? şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar.

onur serkan, Çrş, 14/01/2009 - 22:01 tarihinde.

Sitenizin anasayfasını sabit bir sayfa olarak belirleyebilirsiniz. Bunun için bir sayfa oluşturup, anasayfada görünecek yazıyı bu sayfaya yazın. Daha sonra Yönet » Site ayarları » Site bilgisi (admin/settings/site-information) sayfasının en altında yer alan "Varsayılan anasayfa" kısmına oluşturmuş olduğunuz sayfanın drupal yolunu yazacaksınız. Örneğin sitede ilk oluşturacağınız içeriğin yolu "node/1"dir. Oluşturmuş olduğunuz sayfaya giderek adres satırından bu sayfanın yolunu öğrenip http://siteniz.com/ kısmını dikkate almadan geriye kalan kısmı bu Varsayılan anasayfa alanına girin. Artık siteniz açıldığında karşınıza oluşturmuz olduğunuz bu sayfa çıkacak ilk başta. Bu sayfa statik bir sayfa olacağından, siteye ekleyeceğiniz diğer içeriklerin özetleri anasayfada gösterilmeyecektir.

Yarı ingilizce-yarı türkçe kısımları belirtirseniz düzeltmeye çalışırım.

Şuan için yeni bir drupal sitesi kurulacaksa, tercih edilmesi gereken sürüm Drupal 6 serisinin en son çıkanı sürümüdür. Bugün itibariyle bu sürüm 6.8'dir.

Ben şimdiye kadar insanların ihtiyaç duyabileceğini düşündüğüm şeyleri ders anlatımı olarak yazmaya çalıştım. Ancak atlamış olduğum konular vardır tabii ki. Eğer kurulum sonrasında nasıl yapacağınızı bulamadığınız şeyler olursa onları da sorarsanız cevaplamaya çalışırım.

aslanbey, Per, 15/01/2009 - 11:58 tarihinde.

öncelikle cevaplar için teşekkür ederim. yarı ingilizce yarı türkçe sorununu 6.4 te gördüm belki üst sürümde düzelmiştir. bu yüzden dediğiniz sürümü kurunca da karşılaşırsam yazarım. anasayfa konusundada evet şaşırdım ben burayı deneme yanılmayla nasıl bulamamışım? ben bilgisayarla ilgili çoğu şeyi deneme yanılmayla öğrendimde. 6.8 i kuracağım şimdi siteden türkçe sürümünü bulmaya çalışacağım. gerçi kurduğum deneme sitesinde güncelleme yap dedi ve oradan indirdim ama o ingilizcedir değilmi? çabalarınız için teşekkürler. bu arada şöyle bir destekte verebilirim isterseniz. benim host imkanlarım iyidir. 510gb alanım 5100 gb de trafiğim var. eğer isterseniz temaları, eklentileri, diğer dosyaları resimleri falan orada barındırabiliriz. böylece rabid le falan uğraşmazsınız. hatta hiçbir ücret ödemeden sitenin tamamınıda orada barındırabiliriz. ücretede reklamada gerek olmadan taşırız oraya siteyi. şimdilik elimden gelen bu ileride inşallah daha iyi destek vermeye çalışırım. öğrenirsem buradan bende gelen soruları cevaplarım mesela.

onur serkan, Per, 15/01/2009 - 23:25 tarihinde.

Merhaba, yarı Türkçe yarı İngilizce dediğinizde ben sitedeki anlatımları kastettiğinizi sanmıştım. Ancak siz drupal çevirisini kastetmişsiniz ve de bu konuda haklısınız. Drupal 6 çekirdek çevirisi %92 oranında tamamlanmıştı. Bu hangi 6 versiyonunu kullanırsanız kullanın değişmez; çünkü çeviri Drupal ana sürümü için yapılır ve tüm alt sürümlerde kullanılır. Çeviri konusunda bazı adımlar atılacak bu yakında. Bir süre sonra da %100 çeviriye ulaşacağımızı umuyorum.

Barındırma hizmetini paylaşma teklifiniz için de çok teşekkür ederim. Şuanda mevcut hesabımız sitenin gereksinimlerini fazlasıyla karşılıyor; zaten bir yıllık ödemesi de peşin olarak yapılmıştı. Eklenti ve temalar sitemizde barındırılmadığı için alan konusunda şimdilik çok bir ihtiyacımız da yok; bu yüzden de rapidshare gibi dosya paylaşım sitelerine de ihtiyaç duymuyoruz. Elbette zaman içinde sitemizin ihtiyaçları arttıkça bu durum değişebilir; mevcut seçenekleri de o zaman değerlendiririz.

aslanbey, Sal, 20/01/2009 - 16:29 tarihinde.

arkadaşlar ne programlarda, nede bu tür yazılımlarda hiç görmemiştim. drupal'ın beş ve altı sürümlerindeki yenilikler paralel oluyor gibi geldi bana. aralarındaki fark nedir? yukarıdaki yazılarada bakarsanız ben hangisini tercih etmeliyim? birde türkçe sürümleri aradım bulamadım önereceğiniz sürümün linkinide yazarmısınız? 6.8 i indirip kurdum ama türkçe değildi. ama 6.8 şart değil bana uygun olacağını düşündüğünüz herhangibir güvenlik zaafı olmayan türkçe sürümün linkini yazarsanız sevinirim.

onur serkan, Sal, 20/01/2009 - 18:27 tarihinde.

Sürümler ve aralarındaki farklar hakkında bilgi almak için şu anlatıma bakabilirsiniz: Drupal'de Sürümler ve Güncelleme. Eminim ki bu anlatım sürümler konusundaki sorularınızın tamamını cevaplayacaktır.

Drupal için yapılmış sadece üç çeviri vardır; bunlar ana sürümlere yani Drupal 4, Drupal 5 ve Drupal 6'ya denk gelir. Örneğin Drupal 6.4 de Drupal 6.9 da kullansanız aynı çeviriyi yani Drupal 6 çevirisini kullanıyorsunuz. Tüm bu çevirilere drupal.org'daki resmi Türkçe çeviri proje sayfasından ulaşabilirsiniz. Bu sayfanın linki sitemizin anasayfasında güncel Drupal sürümlerinin linkleri ile birlikte verilmektedir. İsterseniz proje sayfasına buradan da ulaşabilirsiniz: Türkçe çeviri proje sayfası.

Bu arada bu konudaki konuşmalar devam ederken birkaç gün önce Drupal'in yeni güncelleme sürümleri yayınlandı; yani şu anda Drupal 6.8 yerine Drupal 6.9 kurmanızı tavsiye ediyorum. Belki sizin için daha kolay olur diye hem bu sürüme ait hem de çeviriye ait doğrudan indirme linklerini vereyim:

Drupal 6 çevirisi: http://ftp.drupal.org/files/projects/tr-6.x-1.x-dev.tar.gz
Drupal 6.9 sürümü: http://ftp.drupal.org/files/projects/drupal-6.9.tar.gz

aslanbey, Çrş, 16/06/2010 - 12:18 tarihinde.

sitede öylesine dolaşırken geçmişte yazdığım bu başlığa birazda tesadüfen ulaştım. şimdi bakıyorumda şartları ne kadar zorlamışım. ve bana öf bile denmeden sabırla cevap verilmiş. siteyi drupala taşıdım. hatta drupal ile birkaç sitede kurdum. belki tam öğrenemedim ama ihtiyaçlarıma cevap verebilecek miktarda birşeyler yapmaya muktedir oldum. acemiside olsak drupal güzel gerçekten. hatta beş sürümünün türkçeleştirme sayfasındaki yarat kelimelerini oluştur diye değiştirdim bile. fakat sitenin anasayfasından drupal ve türkçe dil dosyalarını bulmak malesef kolay değil. e-ticaret modüllerini inceliyorum. ama uzaya çıkmış gibiyim. ingilizcem yok, türkçe dil dosyalarını fulamıyorum falan. neyse bu yazıyı duygulandımda yazdım. aşağıya sitelerin ling lerini vereceğim. boş bir zamanı olan üstatlardan şöyle bir gözatıpta hataları eksikleri falan yazan olursa sevinirim.
kendi sitem: www.korlervadisi.com
arkadaş ricasıyla yaptıklarım:
www.ehli-nass.net
www.radyoesma.com
siparişle yaptığım:
www.kolayparayukle.com.
burayı çok seviyorum drupalıda. hoşçakalın arkadaşlar.