drupal.org yerel siteler listesi
onur serkan, Çrş, 31/12/2008 - 19:06 tarihinde.
Sitemizin Drupal.org'daki yerel drupal destek siteleri listesinde listelenebilmesiyle ilgili olarak g.d.o'daki Türkçe grubunda bir konu açtım: http://groups.drupal.org/node/17842. (drupaloSa ben oluyorum)
Sizlerden ricam ilgili konudaki yazımı okuyup görüşlerinizi yine o konuda belirtmeniz.
Konu drupal.org'da yetkililerin gündemine taşınmış olup, buradaki konuya giderek siz de sitemize destek verdiğinizi belirtebilirsiniz.
drupaldersleri.org'a bu konuda destek verecek herkese şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
- Yeni yorum ekle
- 484 kez okundu

Görünen o ki bir iki kişi haricinde kimsenin umrunda değil bu durum. Hemen herkes sadece ihtiyacı olan desteği almaya bakıyor. Halbuki böyle olmamalı; sonuçta biz ortak bir aracı kullanan Türk kullanıcı topluluğuyuz; bu aracın tanıtımı ve desteğini ilgilendiren çeşitli konularda hepimizin olumlu ya da olumsuz bir fikri olmalı ve bunları paylaşmalıyız. Buradaki konu belki öyle çok önemli bir konu olmayabilir ama yine de şuandakinden daha fazla ilgiyi hakettiğini düşünüyorum.
Ben istirakin azligini önemli bulmuyorum. Mühim olan az da olsa, inanan bir kisi bile bulmak, bos kalabaliga yegdir.
Belki biraz daha zaman icinde onlari okuyacak ve düsüncesini yazacak olanlar olacaktir.
Yapabilecegim bir sey var mi?
Sitemimin sebebi doğrudan bu konuda bahsedilen liste ile ilgili değil tabii; daha genel birşey. Elbette bir destek sitesine gelen birisi öncelikli olarak sorununa çözüm arayacaktır. Bu site ve diğer forumlarda destek verirken bunu bilerek veriyorum. Ancak insanlar bir yerde zaman geçirmeye başladıklarında o yerdeki muhtemel yanlışlar ve eksiklikler gözlerine çarpar, bazı şeylerin daha iyi yapılabileceğini düşünürler ve bunları dile getirirler. Hatta mümkünse bazı şeyleri üstlenerek gelişmeye katkıda bulunmak isterler. Bulunulan ortamın geliştirilmesi sadece bir ya da iki kişinin üzerine bırakılamayacak kadar önemli ve zaman alan bir olaydır. Ancak ne yazık ki şu an içinde bulunduğumuz toplulukta (sitemizde ve genel olarak tüm Türk Drupal kullanıcıları arasında) böyle etkin rol üstlenen birilerini göremiyor ve de gösteremiyorum. Kısacası tamamen tüketici bir topluluğumuz var, sitemim de bu yüzdendi.
Bu hep böyleydi. Konumuz Drupal oldugu icin, yine bu konu üzerine örnek verebilirim. Bizden nüfusca katca oldukca az sayida olan bir cok ülkenin dili hemen hemen bir cok eklentide faal olarak cevrilmis durumda. Mesela ben bu konuda bir havuz olusturmayi planliyorum, ama konuyu pekistirecek kimseyi bulamadim :) Dolayisi ile mevzu askida.
Belki bir gün bazi seyler olur.
Ya biz senle birşey konuşçaktık di mi? Hep aklımdan çıkıyor nedense :)
drupal.org webmaster grubuna bu konudaki talebimi ilettim. Konuya buradan ulaşabilirsiniz. Yazdığım yazıda kısaca mevcut sitenin uzun bir süredir inaktif durumda olduğunu söyleyerek drupal.org'daki yerel destek siteleri listesinde drupaldersleri.org'a yer verilmesini önerdim. Drupal.org'a üye olan ve 1-2 cümleyle de olsa bu öneriyle ilgili düşüncesini söylebilecek kadar ingilizce bilen arkadaşlardan ricam konuya giderek destekleyip desteklemediklerini belirtsinler. Çünkü benim dışımda başka birilerinin görüşünü almadan böyle bir değişiklik yapacaklarını sanmıyorum.
Bizler için yaptığın herşeye teşekkürler ederim. Bilhassa benim için tam pes ettiğim bir anda ortaya çıkan bu site sayesinde çok şey öğrendim. Öğrenmeye de devam ediyorum. Senin ve siten için elimden ne gelirse yapmaya hazırım. Ancak benim bilgim bu konularda çok kısıtlı elimden geldiğince destek olmaya hazırım. Yeter ki bir yardımım olsun.
Evet Onur, müsait bir ara konussak güzel olur. :)
Drupaldersleri.org umarım listedeki yerini alır..Ben oyumu kullandım :)
her gün sorulan sorulara cevap vermek,bazen yazılan mesajları anlamdırmaya çalışmak, sosyal hayattan hobinizi yada sevdeğiniz bişeyi yapmak için(drupal) ayrı kalmak tahmin edebiliyorum ki gerçekten çok sıkıcı olmalı. Yaptığınız siteleri gezerken " Artık askerlik öncesi vakit geçiriyorum :)" bu sözünle karşılaşmıştım,sitenin şu an aktif durumda olduğunu fakat ilerde akibetinin ne olcağı konusunda kaygılarınız olduğunu drupal.org taki yazının birindede beliritmişsiniz. Kaygılarınızı ve sitemlerinizde haklı olmakla beraber.Bu sitenen çok şeyler öğrenen kayıtlı kullnıcılar eminmki,paylaşımın önemi zaman içinde kavramışlardır.Gerekli desteği vermek için eminim herkez elinden geleni yapmaya çalışcakdır.Fakat bilgi birikimi ve tecrübe zaman içerisinde gelişen kavramlar oldukları için şu an itibariyle sitede belirli kişilerden başka katkı getirebilcek insan sayısı çok az, umarım zaman içerisinde kullanıcılar bir gelişim gösterir. Tüketici toplumda birşeyler üretmek zor bir okadarda onurlu bir iştir. Herkezin ve sitenin öncülüğünü üstlenen Onur Serkanın emeğine sağlık....
Dünden beri biraz rahatsızım, o yüzden şimdi bazı derin konulara değinmeden kısaca şunu söylemek istiyorum: Sanırım bu konuda drupal.org'da sesimizi duyurmayı başardık; artık bu saatten sonra üzerinde çok da fazla düşüneceklerini sanmıyorum. Burada, g.d.o.'da ve drupal.org'daki talep konusunda desteklerini bildiren herkese teşekkür ederim.
nerden oy kullanılıyor bulamadım? ingilizce olmaması ne b.ktan bir şey be birader. zamanında öğrenmek için çabalamadık, şimdi de sürünüyoruz.
@4 strings: Bulmuşsun neyse ki (ilk mesaja ekledim şimdi)
Dün ilgili konuda Türkçe bilmeyen birisi, drupaltr.org'a dün yazılmış olan bazı yazılar olduğunu söyleyip sitenin aktif göründüğünü söylemiş ve bir süre daha drupaltr.org'dan gelebilecek olası bir cevabı beklemeyi önermişti. Ben de orada bu duruma cevap verecek aktif biri kalmadığını anlatmaya çalıştım. Bakalım ne zaman bir sonuç alabileceğiz...
Geçici Sonuç: Askıya alındı
Dün drupaltr.org'un yöneticisi Erdem Köse ile yaptığım görüşmeden sonra kendisi de d.o'daki Turkish Community Site konusunda görüşlerini yazdı ve devamında da talep konusu bir sonuca ulaştı: drupaltr.org aktif olmaması sebebiyle yerel destek sitelerinin listelediği Language-specific communities sayfasından çıkarıldı; drupaldersleri.org ise kalıcı olduğunu göstermesi için zamana ihtiyacı olduğu öne sürülerek eklenmedi. Bunun yerine sayfanın altında Türk kullanıcıların toplulukları hakkında bilgi alabilmek için g.d.o'daki Türkiye grubunu ziyaret etmelerini öneren bir not düşüldü.
Kısacası "biz böyle birşeye sizin adınıza karar veremeyiz, önce kendiniz karar verin" denilmiş oldu. Bu pek de beklediğim ve umduğum sonuç değildi; herkesin aynı fikirde olması zaten mümkün değil, ancak gerek grupta gerekse de d.o'daki talep konusunda büyük bir çoğunluk bu değişimi desteklediklerini belirtmişlerdi. Ancak tam da değişiklik yapılacağı sırada konunun farklı bir yöne gitmesi sebebiyle ortaya bu sonuç çıktı. İyi mi oldu kötü mü oldu bilmiyorum doğrusu, ama bunun benim açımdan ilk anda heves kırıcı bir sonuç olduğunu söyleyebilirim. Umarım geçici bir etki olur bu. Bu konuda yazdıklarımın devamını burada okuyabilirsiniz: http://groups.drupal.org/node/18117#comment-62500
Mevcut durumun öncekine göre bir iyileştirme sağladığını düşünmüyorum, hatta belki daha fazla karmaşaya sebep olabilir. Mesela daha ilk günden ekşisözlükte şöyle bir olay gelişmiş:
drupal
İkisi de yanlış olmuş, şuan Drupal.org tarafından tanınan "resmi" bir destek sitesi yoktur; drupaldersleri.org gibi bazı siteler vardır; bunlar hakkında bilgi alabilmeleri için de kullanıcılar http://groups.drupal.org/turkey adresine yönlendirilmiştir. Kısacası g.d.o'daki sadece bir gruptur, resmi bir destek sitesi değil.
http://groups.drupal.org/node/18198 bağlantısında bir anket hazırlanmıştır. Duyurulur.
Kendimi Drupalcı olarak görmesem de konuyu takip etmekteyim.Sonuc biraz kötü oldu.Umarım en kısa zamanda güzel sonuclar cıkar.DrupalDersleri.Org gerçekten büyük emek veren bi site.
Kısa zamanda böyle bir ilerleme kayıt etmiş bir site için alınan sonuç olumsuz olarak kabul edilebilir. Ancak süreklilik söz konusu olduğu için bu karara eksik de olsa başarılı bir yaklaşım diyebiliriz. Çünkü halen aktif olmayan site listeden çıkartılmıştır. Bu sitenin yoğunluğu ve sürekliliğinden ana site emin oldukdan sonra gerekli düzeltmenin yapılıp drupaldersleri.org un listeye ekleneceğinden zerre kadar şüphem yok. Bizler burdayız. Gereken destekler konusunda kendi adıma hiç şüphen olmasın ki Onur söz veriyorum. Maddi manevi peşinden geliyorum. Yeter ki sen pes etme bu site ilerde Türkiye çapında drupal.org la yarışacak. Çünkü Türkçe ve üstelik drupal sitesinden daha hızlı destek verebiliyor. Bu vazgeçilmez bir unsur.
hunanka'ya katılıyorum.
Drupaldersleri.org son zamanlarda oldukça ivme kazanmış durumda.
Buradaki herkes belli bir araştırma sonucu burada ve Drupal kullanıcısı arttıkça bu sitede o ölçüde vazgeçilmez olacak.
merhabalar drupal ile tanışmam bir hafta kadar önce, bu siteyle tanışmamda bir kaç gün önce oldu. cevaplar bir kaç saat içinde geliyor. başka bir drupal sitesine üye olmayıda düşünmedim. buraya üye olduğum ilk gün alttaki çağrıdan link'i tıklayıp ilgili yazıyıda okudum. ama henüz bu atmosferi bilmediğimden birşey yapamadım. zaten ingilizcede bilmiyorum. ama elimden gelen birşey olursa yapmayada hazırım. mesela drupal.org sitesinin yöneticilerinin email adresini tesbit edip kullanıcılar olarak birer mail göndersek dikkate almazlarmı acaba? bize bir hazır metin birde email adcresi sunun oraya gönderelim.
bence drupaldersleri bunu sonuna kadar hak ediyor. Açıkçası drupal.org'un ne düşündüğü pek önemli değil bence. Ben drupal için buradan faydalanıyor muyum?
Evet...
O zaman olay bitmiştir. Faydalanmak isteyen gelir, istemeyen başka sitelerde bir cevap için günler hatta aylarca bekler durur. Biz burada kendi işimize bakmalıyız diye düşünüyorum.
Saygılar...
İlgi ve desteğiniz için teşekkürler.
Drupal.org'daki yetkililerin bu konuda yapabilecekleri pek birşey yok. Onlar sadece topluluğun geneli tarafından kabul gören bir durum kendilerine iletildiğinde veya doğrudan kendilerinin kontrolünde olan konularda insiyatif kullanabilirler. Örneğin daha önceden Operator rumuzlu arkadaşımız kendi başına #drupal-tr adında bir irc kanalı açmıştı. Kanal kişiye ait olduğu için resmi bir kanal olarak tanınmıyordu. Dün akşam Türk kullanıcılar için bu kanalı resmi olarak kullanmak istediğimizi drupal.org'daki yetkililere ilettiğimde hiçbir sorun yaşanmadan çok kısa sürede kanalın sahipliğini Drupal üzerine alarak resmi bir kanal haline getirdiler ve bize tahsis ettiler.
Ancak Türk drupal kullanıcılarının topluluk sitesinin hangisi olacağına onlar karar veremezler. Buna topluluk karar vermeli ve bu kararı onlara iletmelidir. Ben de topluluğun fikrini almak için öncelikle g.d.o'daki Türk kullanıcıları topluluğunda bir konu açıp fikirlerini sordum. Burada alınan olumlu sonuç üzerine de konuyu drupal.org yetkililerine ilettim. Ancak bu sırada "neden mevcut bir X sitesini seçelim ki? yeni bir site kurulsun, topluluğun sitesi o olsun" gibi fikirler ortaya atıldı. Bu durum yetkililer tarafından topluluğun henüz bir karara varamamış olduğu şeklinde yorumlandı. Kullanıcıları şuanda aktif olmayan bir siteye yönlendirmek de istemedikleri için drupaltr.org'u listeden çıkardılar, yerine de herhangi bir site eklenmedi. Eğer ilerleyen zamanlarda, bugün geçerli olan durum değişmezse muhtemelen drupaldersleri.org o listeye eklenecektir. Ancak bunun için biraz zamana ihtiyaç var. Bugün e-posta veya herhangi başka bir yolla konuyu tekrar drupal.org yetkililerinin gündemine getirmek bir sonuç vermeyecektir.
Zamanla herşeyin daha çok yerine oturur galiba,drupal kullanıcları bu sitedeki bilgi akışının farkına varacaklarını düşünüyorum.
Aslında çıkan sonuca biraz yapıcı gözle baktığımızda öle pekte negatif bir durum yok ortada...
İstenilen şeyler neydi ?
1.X sitenin yetersiz kaldığı ve buna paralel üstlendiği misyonu tam olarak yerine getirmediği öngörüsü ile resmi destek sitesi olarak anılmaması...
2.ve drupaldersleri.org un resmi destek sitesi olarak mevcut sitenin yerine geçmesi...
Bence iki konudada mutabık bir sonuç çıkmış ortaya...1. si istenilen oldu ve yetersizlik görüldü..Akabinde ikinciside genel olarak bakıldığında haklı olarak zamana bırakılmış...düşünsenize bir şirketiniz var ve sürekli illerde şubeler açılıyor...Bir gün bir müşteri diyor ki sizin Ege Bölgesi temsilcisi olarak belirlediğiniz Manisa Şubeniz resmen kapalı gidiyorum ama kimseye ulaşamıyorum sürekli desteği İzmir şubenizden alıyorum...Doğal olarak alıcağınız aksiyon her iki şubeyi incelemeye almak olurdu..Bakalım asıl Ege bölgesi temsilcisi gerçekten işine sahip çıkmıyormu...Bakalım gerçekten izmir şubem bu kadar güzelmi işliyor...
Bence istediğimiz şey gerçekleşicek...Drupaldersleri.org haklı olarak listedeki yerini alıcak ancak bunun böyle olduğunu g.d.o. daki yetkililerin görmesi gerekli ee zaten aktif bir site olduğu için yakındada listeye adı yazılıcaktır...
senin bize verdiğin bu yardım ve desteğin karşılında bu küçük ricaya elbette kayıtsız kalınmamalı. Aşağıdaki iletiyi yazdım drupal.org ' a
Drupaldersleri vS. drupaltr ??
my choice certainly drupaldersleri.org :) . Drupaldersleri.org very helpfull and more professional.
işi biraz rekabete döktüm heyacanlı olur belki :)
Ortada bir rekabet yok aslında. Drupaltr.org bir destek sitesi olarak açıldı, bir süre bu işlevini yerine getirdi, şuanda ise bayrağı drupaldersleri.org'un devralmış olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu drupaltr.org ile drupaldersleri.org'un rakip olduğu bir 100m yarışı değil, aksine aynı takımda yer aldıkları bir bayrak yarışı olarak düşünülmeli. Karşı takımlarda ise Joomlacılar, WP'ciler, vb. sistemlerin destek ekipleri var.
hıymm tühh ben drupal.org taki yorumları biraz farklı algılamışım.. ingilizce kıt olunca böyle oluyor :)
aslında katılıyorum sana rakipler belli :)