Skip to Content

Drupal Günlükleri - 2008 biterken

onur serkan, Sal, 30/12/2008 - 03:59 tarihinde.

2009Yeni yıl öncesinde televizyonlarda ve dergilerde hep "bu yıl neler yaşandı?" tarzı yayınlar yer alır. Ben de Drupal için benzer birşey hazırlamayı düşündüm ama bir yıl kadar geriye gidecek zaman olmadığından 2008'in son bölümünde yaşananları gözden geçirmeye kadar verdim.

2008 yılının Drupal açısından oldukça başarılı bir yıl olduğunu söylersek yanlış olmaz herhalde. Drupal 6'nın yayınlanışı, yeni Drupal kitapları, yeni eklentiler ve temalar, yeni siteler ve tabii ki alınan ödüller. Bakalım son zamanlarda Drupal dünyasında neler olmuş? Kimler Drupal'e geçmiş? Belki gözünüzden kaçanlar olmuştur; hep birlikte hatırlayalım...

• 23 Eylül 08: Yazıya başlamak için bundan daha iyi bir tarih olamazdı herhalde :) Peki ne oldu bu tarihte? Türkiye'de Drupal'in desteklenmesi açısından önemli bir olay oldu desem mesela? Neyse fazla zorlamayayım sizi; belki tahmin edenler olmuştur: sitemiz drupaldersleri.org yayın hayatına başladı. Aradan geçen 3 ayda da önemli bir yol katettiğimizi söylersek yanlış olmaz herhalde. [ilgili haber...]
  • 30 Eylül 08: Drupal'in babası Dries Buytaert'in 7 milyon dolarlık sermaye kullanarak kurduğu Acquia şirketi, Acquia Drupal adlı yeni Drupal dağıtımını ve Acquia Network sistemini tanıttı. [ilgili haber...]
  • 18 Ekim 08: Drupal'in en popüler eklentisi olan Views'in Drupal 6 uyumlu 2.0 sürümü yayınlandı. [ilgili haber...]
  • 24 Ekim 08: Drupal.org'da yer alan eklenti ve temalara ait haftalık kullanım istatistikleri sunulmaya başlandı. Artık dünya çapında en çok kullanılan Drupal eklenti ve temalarını görebiliyoruz!! [ilgili haber...]
  • 31 Ekim 08: Drupal birkez daha Joomla'nın önünde birinci gelerek yılın en iyi açık kaynak içerik yönetim sistemi seçildi. [ilgili haber...]
  • information week5 Kasım 08: Views'ten sonra Drupal'in en çok kullanılan eklentisi olan CCK'nın Drupal 6 uyumlu resmi 2.0 sürümü yayınlandı. [ilgili haber...]
  • 17 Kasım 08: 440binden fazla abonesi olan haftalık teknoloji dergisi Information Week'in kapağında Drupal'in bayrağı dalgalandı. Açık kaynaklı içerik yönetimi konulu bir yazı yayınlayan dergi, Drupal'in web tabanlı içerik yönetimi sektörünü fethetmeye devam ettiğini yazdı.
  • 11 Aralık 08: Drupal'in bugün kullanımda olan son güncel sürümleri (6.8 ve 5.14) yayınlandı. [ilgili haber...]

Evet, önemli tarihleri böyle sıralayabiliriz. Geçen bu süreç içinde birçok Drupal tabanlı site de açıldı. Bunlar arasında her zaman olduğu gibi yine tanınmış firma, kuruluş ve kişilerin siteleri de yer alıyor. Örneğin Mozilla vakfı, Firefox tarayıcısının tanıtımı için kullanıdığı Drupal tabanlı spreadfirefox.com sitesinden sonra şimdi de e-posta uygulaması Thunderbird için yine Drupal tabanlı olan spreadthunderbird.com sitesini yayına soktu. Beta aşamasında olan sitede Acquia Drupal'in standart teması olan Acquia Marina tercih edilmiş. Yeni sitelerinde Drupal'i tercih edenler arasında şunlar da yer alıyor: uluslararası yardım örgütü OXFAM, ünlü rock grubu Pearl Jam, About.com grubunun yeni ürün inceleme sitesi Consumer Search, Disney'in kablolu televizyon ağı ABC Family, ünlü R&B şarkıcısı Beyoncé ve daha bir çoğu...

Böylece Drupal dünyasında 2008'in son dönemlerinde neler olup bittiğini kısaca hatırlamış olduk. Listeyi tekrardan gözümüzün önüne getirdiğimizde şunu görüyoruz ki Drupal 2008 yılında gerçekten de önemli başarılara imza atmış; ve hız kesmeden de yoluna devam ediyor. Umarım 2009 yılı da hem Drupal hem de biz Drupal kullanıcıları açısından çok daha güzel bir yıl olur. Hepinizin yeni yılı kutlu olsun!

KaanCan, Cuma, 02/01/2009 - 00:16 tarihinde.

Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler Onur.

Drupal yanında Linux bayrağını görmek ayrı bir güzellik, işte bunu seviyoroum :)

onur serkan, Cuma, 02/01/2009 - 03:15 tarihinde.

Yazıya eklediğim resimde çok net belli olmuyor ama doğru görmüşsün; arka planda da bir Linux bayrağı var :)