Yeni Bölüm ve Forum konusu Önerisi
hunanka, Cuma, 12/12/2008 - 23:55 tarihinde.
Siteye yeni bir bölüm eklenebilir mi?
Site yaparken drupal kullanırken yardımcı olan diğer programlar ve tanıtımları hakkında.
Ücretsiz yazılımlar ve işe yarayan programlar ağırlıklı olarak burda tavsiye edilebilirse bence güzel olur.
Ayrıca bu bölümle ilgili paylaşımların, soruların ve cevaplarının yer aldığı Forum bölümü de eklenebilirse güzel olur.
- Yeni yorum ekle
- 770 kez okundu

Aklından ne gibi programlar geçiyor mesela?
Mümkünse ücretsiz ve türünün en iyileri programlar.
1- Kod düzenleme programı, (Edit v.s.)
2- Firefox ve Firebug gibi
3- FTP programı,
4- Varsa PHP sayfa tasasrım programı (bir kaç tane buldum ama işe yarayan pek yok)
5- Renk kodu bulma programı bende bir tane var ama çok minik birşey, gerçi işe yarıyor.
6- Drupali kurmadan gereken programları kuran wamp,
gibi şeylerin bulunduğu bir bölüm.
Anladım, kuşkusuz kullanıcıların işine yarayacaktır. Yalnız şöyle bir durum var. Bu programların tamamı Drupal'den veya herhangi bir sistemden bağımsız programlar. Dolayısıyla dünyadaki tüm web tasarımcıları tarafından kullanılıyorlar. Böyle olunce bu programlarla ilgili internette birçok tanıtım bulmak mümkün oluyor. Bu sitede Drupal ile ilgili içeriğin ve desteğin hemen hemen tamamını benim sağladığım düşünülürse, bir de zaten başka yerlerde tanıtımı bulunan şeylerin tekrardan tanıtımlarını yapmak için zaman ayırmam bana mantıklı gelmiyor. Sonuçta bunlara ayıracağım zaman Drupal desteğinden eksilecek. Eğer bununla ilgili içerik üretecek başka birileri olursa ne ala. Ama bu işi ben üstlenemem. Ancak kendi adıma şöyle birşey yapabilir ve kullandığım programlarla ilgili deneyimlerimi paylaşabilirim. Buna diğerleri de katkıda bulunabilir. Hatta değişik kaynaklardan bulduğumuz anlatım ve vidyoları paylaşabiliriz.
bu öneride benim görüşlerim şunlar;
drupal seo konu başlıklı yeni bir bölüm ile drupal ın seo altyapısı ve geliştirme, sorun ve çözümleri tartışabilecek bi alan olmuş olabilir.
aynı zamanda, kurulum sonrası ve sürüm yükseltme başlıkları sadece kurulum sonrası bölümünde birleştirilebilir. zaten sürüm yükseltme kurulum sonrası aşamalardan bir tanesi. veyahut drupal kurulumu konu başlığına ayrı bir alt konu olarak ta eklenebilir.
Öncelikle birkez daha önerilerini sunan herkese çok teşekkür ederim. Sitenin gelişmesi için bu şekilde fikirlerin sunulduğunu görmekten dolayı çok memnunum.
Sitemizin adı bildiğiniz gibi "drupal dersleri". Bu ismi seçerken sitenin ana içeriğinin ders anlatımları olmasını planlamıştım. Genelde forum ortamlarında sorular sorulur ve cevaplanır. Sonra başka birileri gelir aynı soruları tekrar sorar, başkaları tekrar cevaplar. Böyle bir kısır döngü olur. Ben burada soruların cevaplarını dersler halinde yayınlamayı ve aynı soru tekrardan yöneltildiğinde doyurucu içerikli bir derse yönlendirme yapmayı istiyorum. Dolayısıyla bir konu ile ilgili forumda ya da sitede bir bölüm açmaktansa o konuyla ilgili bir ders anlatımı yapmak, sonrasında gelebilecek soruları da forum ortamında tartışıp ders anlatımında eksik kalan yerleri zaman içinde tamamlamak çok daha uygun olacaktır. Örneğin SEO ile ilgili bir forum bölümü yerine bir SEO dersi, bu konuda bilgi arayan kişilerin daha çok işine yarayacaktır. Bu dersin içeriğini şekillendirmek amacıyla önce forumda bir konu açılır, görüşler paylaşılır, sonra bunlar derlenip bir ders anlatımı haline getirilir. Aslında hemen hemen tüm konularda izlenmesi gereken yol bu. Amaç her zaman için forumda konuşulan konuların özünü içeren bir ders anlatımı yazmak olmalı.
Ben Drupal Destek forum bölümlerinin yapısını drupal.org'dan aldım, orada bu şekildeydi. Ama Sürüm Yükseltme bölümü söylediğin gibi Kurulum Sonrası bölümüyle birleştirilebilir. Ama bunun muhtemel bir getirisi aklıma gelmiyor. En azından bu haliyle sürüm yükseltme ile ilgili bilgi arayan kişiler diğer kurulum sonrası konuları karıştırmadan ilgili konuları görebiliyorlar.
Bence forumlar böyle iyi ama dediğin gibi kullanılan ek programları bulmakda benim gibi sıkıntı çekenlere Onur dediğin gibi paylaşım bölümü açabilirsen güzel olur. Ama site sahibi sensin. Katkıların bizlere çok fazla, gene ve tekrar teşekkürler sana. Kolay gelsin.
bi kenara chat blogu koyulup, çeşitli konularda anlık muhabbet edilebilir. yeni arkadaşlıklar, fikirler, yeni yüzler keşfedip, dostluklar pekiştirilebilir keza :)
Drupal kullanıcılarının bir sohbet ortamında biraraya gelmesi ve kaynaşması konusu drupaldersleri.org açılmadan önce de gündeme gelmişti. O zaman bunun için irc kanalı kullanmak önerilmişti. Yapılan tartışmalara buradan ulaşılabilir (bilmeyenler için Drupaller ben oluyorum).
Benim o konuda söylediğim böyle bir ortamın destek sunulması için kullanılmasının verimli olmayacağıydı. Çünkü forum ortamında sorulan sorunlar ve önerilen çözümler her daim erişilebilirken irc ya da herhangi bir chat ortamında verilecek destek tekrardan kullanılamaz. Dolayısıyla insanlar aynı soruları tekrar tekrar sorar ve bu sorular tekrar tekrar cevaplanır, bu da büyük bir zaman kaybına sebep olur.
Ancak işin bir de bir topluluk için önemli olan tanışma-kaynaşma boyutu var ve bunun forum ortamında sağlanamadığı da bir gerçek. Bu sebeple gerek drupal.org'un gerekse de diğer ülkelerdeki Drupal topluluklarının yaptıklarını yaparak Türk kullanıcıları için resmi bir irc kanalı açılabileceğini düşünüyorum. Resmi irc kanallarının listesi buradan görülebilir.
Sohbet ortamının site üzerinden değilde irc üzerinden sunulmasının bazı avantajları da olacaktır. Öncelikle sitelerden bağımsız bir ortam olacak, böylece tüm Türk Drupal kullanıcılarını kucaklayacaktır. İkinci olarak da siteye ekstra bir yük bindirmeyecek ve sitede meydana gelebilecek sorunlardan etkilenmeyecektir. Tabii bir de dezavantaj olarak görülebilecek bir yanı var o da bir irc istemcisi kullanmak gerekebiliyor. Ancak hiçbir şey indirmeden direk tarayıcı üzerinden chat sunucularına bağlanıp sohbet edilebilmesini sağlayan mibbit.com gibi hizmetler var. Hatta bu mibbit.com aracılığı ile chat kanallarını drupaldersleri.org üzerinden erişim sağlamak bile mümkün. Yani isteyenlerin irc istemcisi kullanarak isteyenlerin de site üzerinden açılacak resmi bir Türkiye kanalına erişebilmesi sağlanabilir.
Eğer bu konuda istek gelirse gerekli adımlar atılabilir.
Google Apps. Grupça yönetilen bir sitede mükemmel çözümler sağlıyor.