Skip to Content

taxonomy term viewsi ile sadece alt kategorilerin içeriğini göstermek

selamkamil, Çrş, 08/09/2010 - 18:57 tarihinde.

merhaba, views taxonomy_terms ile ilgili bir sorum var.

"A" Kategorisi ve "A" Alt kategorim olmak üzere bir ana ve alt kategorim var. "B" adında bir içerik girmekteyim. "B" içeriği girerken "A" ana ve "A" alt kategorilerini etiketliyorum.
bu durumda taxonomy term views aktifken A kategorisine girildiğinde olması gerektiği gibi "B" içeriğim görünüyor. "A" alt kategorisine girince de yine olması gerektiği gibi görünüyor. Buraya kadar güzel ama "B" içeriğim "A" ana kategorisine girildiğinde değil sadece onun alt kategorisine girildiğinde görünmesini istiyorum.

yani "B" içeriği yalnızca alt kategoride görünecek ana kategoride görünmeyecek. Bunu nasıl yapabilrim.
views argümanda ve filtrelemede kategori için dept derinlik özelliği var. bu özelliği denememe rağmen istediğim sonuca ulaşamadım. bu tür bir özelliği sağlayabilen oldumu daha önce veya yapabilecek olan varmı? yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler.

not: ana kategorileri de seçmem gerekiyor.

berkk63, Per, 09/09/2010 - 01:55 tarihinde.

http://drupal.org/project/vocabindex eklentisi işini fazlasıyla görür. Kullanımıda kolaydır eklentiyi yukle sonra taksonomiye gir orara söz konusu sözlükte basit bir ayar var "tree" yazan kısımı değişip farklı görüntülerde elde edebilirsin

selamkamil, Per, 09/09/2010 - 14:59 tarihinde.

berkk63 bu yol denilen kısıma ne yazmam gerekiyor. eklenti kullanımını biraz anlatırmısın?

selamkamil, Per, 09/09/2010 - 15:17 tarihinde.

berk modülü çözdüm. bu modül istediğimi sunmuyor. ben views ile kullanmak istiyorum istediğim özelliği. ( taxonomy_term views için )

taxonomy_term kullandığımda
sözlük teki ana terimler içindeki içerikler gösterilmeyecek mümkünse sadece alt kategorilerini gösterecek, ama alt kategorileri göstermese de olur ayrıca başka bir viewsi blok ile kullanabiliyorum. sadece en alttaki terim içeriğine girildiğinde içerik gösterilecek.

yani;
sözlük/a terimi > içerik yok
sözlük/a terimi /a alt terimi > içerik görünecek

içerik oluştururken ana terimi de alt teriminide seçmem icab ediyor buna göre çözüm üretirken bunu da dikkate alırsak sevinirim. bu en önemli kısımdır çünkü.

berkk63, Cuma, 10/09/2010 - 00:25 tarihinde.

Önerdiğim modül yapmak istediğiniz şeyi yapabiliyor. Ayrıca viewste arguman kullanarak da yapabilirsiniz.

Daha spesifik bir çözüm arıyorsanız tam olarak ne yapmak istediğinizi yazmalısınız.

selamkamil, Cuma, 10/09/2010 - 12:03 tarihinde.

bahsettiğiniz modülü views modülü ile kullanabiliyormuyum? yapmak istediğimi oldukça açık anlattığımı düşünüyorum. eğer views modülünde views taxonomy_term ile argümanda kullanılabiliyorsa bi tarif edin lütfen. ben argüman kısmında söylediğiniz modülle ilgili hiç birşey göremedim.

selamkamil, Pzr, 06/02/2011 - 16:03 tarihinde.

evet hala aynı sorunu çözmeye çalışıyorum. önerisi olan varsa yardımcı olursanız sevinirim. içerikleri sadece en alttaki terim sayfasında göstermek istiyorum. en üstteki terim de görünmemesi gerek.

logox, Pzr, 06/02/2011 - 21:03 tarihinde.

aslında sorun yok, taxonomy olması gerektiği gibi çalışıyor. umarım matematiğiniz iyidir, çünkü bunu daha farklı nasıl anlatabileceğimi bilmiyorum.taxonomy kullanırken sözlük'ü küme olarak düşünün kümenin elemanları da vardır tabi. buradaki elemanlar terim'ler oluyor. sizin olayınıda bir alt kümenin(bir terimin, bu terim a olsun) elamanı (en uçtaki terimin yani, bu terim b olsun) aynı zamanda en baştaki kümenin (yani a'nın) da bir elemanı olacaktır. bu b elemanını (terimini) a nın altkümesi olmasını engelleyemezsiniz yani b ile girdiğiniz içerik a'da mutlaka gözükecektir. -ki doğru olanda budur.
taxonomy bu şekilde işinize gelmiyorsa kullanmazsınız, olur biter :) lakin sizin karşılşatığınız durum bir problemden ziyade taxonomy'nin anlaşılamamış olmasından kaynaklanıyor. sizin durum ayrık kümeler kullanılarak çözülür. (yine matematik,napıyım) matematikte farklı kümelerde bulunan elemanlar tek bir kümede toplanabilir. bir sınıfta futbol takımında ve basketbol takımında oynayan öğrenciler ayrı kümelerdir. Mesela sarı saçlı öğrenci kümesi yapalım, bir tane basketbolcu bir tane futbolcu alabiliriz.
bizim bu konuyla alakası ise iki adet sözlük kullanmanız gerektiği. mesela bir sözlüğümüz sanat kategorileri olsun (kategori dediğime bakmayın terim olacak bunlar), terimlerimiz: resim, müzik, heykel vb. diğer sözlük ise (alt terim değil sözlük, sözlük) akımlar olsun, terimlerimiz realizm, sürreallizm, postmodern,futurizm vb. olsun... sürrealist bir resim eklediğinizde ayrık bir küme oluşturmuş olacaksınız. tıpkı sarı kafalı öğrenciler gibi. bu node hem bir resim, hem de sürrealist akım içeriyor olacak. bir nevi benzersiz kimlik. farklı sözlüklerin farklı sözlük terimleriyle bağlantısını sağlayacak kadar da esnek bu taxonomy. taxonomy sayfasında bu ilişkileri kurabilirsiniz. ya da sözlüklerin ikisinin,üçünün... hepsinin bir node de kullanılıp kullanılmaması gerektiğini de ayarlayabilirsiniz. sizin yaptıgınız gibi terimin altına bir alt terim yerleştirmek istenilen bir durumda olabilir... o zaman bu şekilde yaparsınız. ki genellikle herkes bu şekilde (aslında yanlış) kullanır.

node'nizin ilişkilendirildiği terimleri gösterme konusunda size sunulan modulleri hiç bir zaman tavsiye etmiyorum, bunun yerine views kullanın, ki zaten istediğiniz gibi de bir modul bulamayacaksınız. drupal kullanıyorsanız- herkes benimle aynı fikirde olmayabilir ama, views şart! ne anladım ben bu taxonomyden diyorsanız, aslında sizinle aynı fikirdeyim. yerinizde olsam node reference yöntemine şimdiden göz kırpardım. hayalgücünüzle şekillendirdikleriniz taxonomynin sunduğundan size daha fazlasını sunacaktır...

yazım biraz karışık biraz da sert oldu, anlatabildiklerim anlaşıldıysa benden daha düzgün bir şekilde yazıp ders olarak eklerseniz sevinirim. affola...

selamkamil, Per, 10/02/2011 - 00:07 tarihinde.

logox cevabın için teşekkür ederim. yalnız şöyle bir durum var benim açımdan o da anlatmak istediklerim pek anlaşılmıyor galiba. taxonomynin yapısını çok iyi biliyorum. verdiğin örnek bilmeyenler için çok açıklayıcı olduğunu düşünüyorum. yalnız istediğim mantık dışı birşey değil çünkü views de bunu yapabilecek bir özellik var. ancak o kısımı ne kadar uğraştıysam da çözemedim. fazla vaktim yok ama yine belirtmek isterim istediğim şey direkt taxonomy ile alakalı bir istek değil. views siz buna zaten imkan yok. viewsi kullanarak bunu yapmak istiyorum. siz de biraz incelerseniz siz de tekrardan sevinirim.

SPİN, Cuma, 11/02/2011 - 02:23 tarihinde.

önce views'de relationships kısmından "Taksonomi: Parent term"i ekliyorsun. sonra views'in filters kısmından "Taksonomi: Term ID" filtresi ekliyorsun. ayar kısmında ise "Vocabulary" olarak ilgili sözlüğü seç. "Selection type" kısmından "Dropdown" seçip kaydet. Bir sonraki adımda ise Relationship olarak daha önce eklediğin parent term'i seç. "Operator" olarak da "Is empty (NULL)" kutusunu ya da "Is not empty (NOT NULL)" seçeneklerinden işini gören birini seç (bu kısım önemli), "Select terms from vocabulary" listesinden hiç bir terim seçme. Sanırım istediğin sonucu elde edersin. tabi ekleyeceğin fields alanları sana kalmış. karmaşık anlatım için kusura bakma :)
Düzenleme: Çok pardon sorunu tekrar gözden geçirince şunu farkettim, arguments kullanman gerekecek çünkü içerik listelemesi yapmak istiyorsun o yüzden eklediğin argumentde daha önceden seçtiğin Taksonomi: Parent term"i relationship'ini de kullanmalısın. üstte yazdığım uygulama bizzat alt kategoriye sahip olan terimleri listelemek içindi.