Skip to Content

Drupal marka politikası

kaypediem, Per, 25/03/2010 - 18:34 tarihinde.

Bir konuyu araştırırken az önce mustardseedmedia.com'a yolum düştü. Tüm Drupal videolarını yayından kaldırmışlar, şöyle bir yazı çıktı karşıma:

Looking for our Drupal Video Podcast? Sorry, but the Drupal video podcast has been temporarily removed to protest the Drupal Trademark policy.

Many people donate back time, energy, training, and code to the Drupal community, yet the policy requires sites, like this, to pay to use the trademarked name in various areas such as website domain names.

We don't think this policy is in the spirit of open source, but instead is more in-line with the behavior of a closed corporation. If you disagree, that's fine. If you agree, tell them.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa aydınlatırlarsa sevinirim.

etcetera9, Per, 25/03/2010 - 19:16 tarihinde.

http://drupal.com/trademark adresindeki şartları okudum. Gerçekten bana sevimsiz geldi. Başka bir ürün, program vs. olsa anlayışla karşılanabilecek bir durum. Ama binlerce kişinin katkısıyla gelişen, tek başına hiçbir anlam ifade etmeyecek bir markanın sadece bir insan tarafından yönetilmesi bana çok uygun gelmedi. Tabi ki yaratıcısı övgünün yanı sıra birçok karar alma yetkisine sahip olmayı hak ediyor. Ama "özgür yazılım" amacıyla ortaya çıkan projenin yavaştan başka bir şeye dönüşmesi gibi geliyor bana bu durum.

Mesela "Drupal Hizmetleri", "Drupal Dükkanı", "Drupal Uzmanları" gibi bir isme sahip olan bir şirket kurmadan izin almak gerekiyormuş. Ama drupaldersleri.org bu kapsamın dışında çünkü sitenin amacı Drupal'i öğretmek ve yaygınlaştırmak. Yani adamlar yavaş yavaş diyor ki eğer bu işten para kazanacaksanız bize de vereceksiniz. Eskiden bu böyle değildi. Drupal'in en sevdiğim özelliklerinden biri de buydu...

etcetera9, Per, 25/03/2010 - 19:22 tarihinde.

drupal.com/contact adresinden yetkililere bir mail attım. Belki siz de benzer şeyler yazmak istersiniz...

I have read the terms on page http://drupal.com/trademark and didn't like it at all. I don't think this policy is in the spirit of open source, but instead is more in-line with the behavior of a closed corporation. Seeing Drupal on that kind of a way saddens me as a Drupal enthusiast. Not that I am planning to establish a company or a website, but the terms just doesn't seem right for me.

Of course I believe you are trying to protect the brand, but I also believe this is not the correct way...

I hope you will reconsider your terms.

Yours sincerely,

cihan, Per, 25/03/2010 - 19:59 tarihinde.

Aynen herkesin bişiler yazması gerek bu durum can sıkıcı, özgür yazılım die hayatımızı buna verip zaman harcayacağız daha sonra engel gelecek karşımıza... Com uzantılı domain adreslerinide bu yaptırıma tabi tutmaları muhtemeldir.

Benim bu politikayı okuyup anladığım:

"Eğer drupal ismi ile alakalı firma kurarsanız (firmanın sitesinin adında belirtmek, site titlelında, içeriğinde belirtmek dahil) ücret ödemeniz gerekiyor.
Ancak drupal ismini içeren bir domainle eğitim veren veya drupalin çok kullanılan özelliklerini tanıtıyorsanız bunun için ücrete tabi değilsiniz.
Sitenizde drupal markasını içeren bir yazı varsa otomatik olarak lisans maili alacaksınız.
Drupal kullanarak herşeyi yapabilirsiniz ama drupal marka adını ücret ödemeden kullanamazsınız."

Doğru anlamış mıyım???

Arkadaşlar ingilizceden anlamıyorsanız bile arkadaşımızın yazdığı iletiyi aynen kopyala yapıştırda yapılabilir. Yanlış bir durum yok ortada tamamen haklıyız.

Şimdi başıma bişi gelir mi die düşünüyorsanız arkadaşımız zaten belirtmiş iletisinde: Ben bir firma veya web site kurmayı planlamıyorum şeklinde... İletide sadece özgür yazılıma bu durumun aykırı olduğu belirtilmiş. (etcetera9 sen gelmeden buraya bakacaklar olursa die kısaca iletini açıkladım umarım sorun yoktur)

etcetera9, Per, 25/03/2010 - 18:22 tarihinde.

drupal.com/contact adresinden yetkililere bir mail attım. Belki siz de benzer şeyler yazmak istersiniz...

I have read the terms on page http://drupal.com/trademark and didn't like it at all. I don't think this policy is in the spirit of open source, but instead is more in-line with the behavior of a closed corporation. Seeing Drupal on that kind of a way saddens me as a Drupal enthusiast. Not that I am planning to establish a company or a website, but the terms just doesn't seem right for me.

Of course I believe you are trying to protect the brand, but I also believe this is not the correct way...

I hope you will reconsider your terms.

Yours sincerely,

Birde kuralları öyle bir anlatmışlar ki drupal kurucusu artık firma kurdu ve drupal kullananlar arttı o nedenle bu işin paraya dönüştürüleceğine karar verdik.... gibi olmuş resmen...

Drupal 6 ve Drupal 5 için bu kurallar geçerli olmaya bilir çünkü bir kanunun veya yaptırımın geriye gitmesi söz konusu değildir(Bu kuralların ne zaman yazıldığıda önemli). Drupal 7'nin ben para ile satılacağını düşünmeye başladım. Bu kadar geliştirilmesinin nedenide bu olsa gerek. Birde kişiler eklentileri yazıp eklerken kabul ettikleri koşullarda yanlış hatırlamıyorsan eklentinin kullanma ve dagıtma yetkisini drupale devretmiş oluyorlar.

Bu durum çok canımı sıktı... Şevkim kaçtı...

Açık kaynak kodlu olarak bir çok kişi ile oluşturulmuş bir yapının para ile satılması yasak olması lazım, böle bir kanun olmalı... Sonuçta o kadar emek veren insanada mahkeme açıp firmadan para talep hakkı doğar... Bu işte bir yanlışlık var ama bakalım zaman gösterecek.

cihan, Per, 25/03/2010 - 19:49 tarihinde.

Yazıda kısaca: "Drupal politikası yüzünden videolar kaldırılmıştır. Bir çok insan drupal için zamanını, emeğini,bilgisini,kodunu... drupale vermiştir. Bu politika ise örneğin bir domain gibi drupale ödeme yapmanız gerektiğini belirtmektedir. Bizler bu politikanın açık kaynak kod anlayışına uymadığını düşünüyoruz... Sizde aynı düşüncede iseniz onlara iletin" (kısaca anlamı budur).

kaypediem, Per, 25/03/2010 - 17:34 tarihinde.

Bir konuyu araştırırken az önce mustardseedmedia.com'a yolum düştü. Tüm Drupal videolarını yayından kaldırmışlar, şöyle bir yazı çıktı karşıma:

Looking for our Drupal Video Podcast? Sorry, but the Drupal video podcast has been temporarily removed to protest the Drupal Trademark policy.

Many people donate back time, energy, training, and code to the Drupal community, yet the policy requires sites, like this, to pay to use the trademarked name in various areas such as website domain names.

We don't think this policy is in the spirit of open source, but instead is more in-line with the behavior of a closed corporation. If you disagree, that's fine. If you agree, tell them.

juli, Per, 25/03/2010 - 20:46 tarihinde.

http://drupal.com/trademark bu adresteki yazıyı türkçeleştirilmesini ve sitede yer verilmesini rica ediyorum. ingilizcesi az olan arkadaşlar için faydalı olabilir.

cihan, Per, 25/03/2010 - 21:06 tarihinde.

Juli kısaca ben açıkladım, arkadaşımızda basit olarak anlatmış drupali şirket için kullanamazsın. Drupal markasını da tabiki drupali tanıtmak ve kullandıklarını reklam etmiyorsan kullanamazsın. Kısacası bu. (beleş olarak)

juli, Per, 25/03/2010 - 21:23 tarihinde.

mesela, diyelimki ben kendi işyerim için site yaptım ve hiçbir yerinde drupalle ilgili bağlatı falan vermedim.
ben bu siteden para kazanıyor olacağım. ee ozaman ben kuralmı çiğnemiş oluyorum?
ben şirket miyim?

yada eklenti yazıp parayla satanlar mı şirket sınıfına giriyor. buradaki şirketten kastınızı biraz açabilirmisiniz.

kusura bakmayın ben açık kaynak konusunda da ingilizce konusunda da hatta drupalde de çok iyi değilim. belki basit sorulardır bunlar ama inanın bilmiyorum. yanlız açık kaynağın bile sınıfları olduğunu bir dergi vasıtasıyla okumuştum. okadarlık biliyorum. zaten o yüzden rica ettim bir bilen yazıyı çevirsede bizde anlask diye :-)

Helzvog, Per, 25/03/2010 - 21:40 tarihinde.

Şöyle bir durum da var.Siz açık kaynak kod bir yazılımı indirmeye sunduğunuzda ücret talep edebiliyorsunuz.İndiren kullanıcı bunu çoğaltıp düzenleme yetkisine sahip oluyor.Gnu'nun şartları oldukça uzun.Drupal bunu da yapabilir yani.

cihan, Cuma, 26/03/2010 - 00:18 tarihinde.

Drupal markası geçmiyor ise sorun yok. Drupal markası için o kurallar.

onur serkan, Cmt, 27/03/2010 - 17:37 tarihinde.

Burada bir yanlış anlama varsa düzeltelim; çünkü Cihan'ın da dediği gibi, bu marka kullanım politikası isminde "Drupal" kelimesinin geçtiği ürün, hizmet ve siteleri ilgilendiriyor. Yani diyelim ki Durupal Tasarım Hizmetleri diye bir şirket kuracak olursanız lisans almanıza gerek yok ("Drupal" olsaydı gerekirdi tabii). Ama Drupaltemalari.com alan adına sahip bir site için ya da Drupal Conference Turkey 2010 adında bir etkinlik için izne ihtiyacınız var. Ya da bir internet kafe açtığınızda adını Drupal Cafe koyacaksanız ya da Drupal logosu olan Druplicon'u şirketinizin logosunda kullanacaksanız izne ihtiyacınız var.

Örneğin şu anda drupaldersleri.com alanadının sahibi olan arkadaş bunu joomla.info.tr'ye yönlendirerek bu marka kullanım politikasına aykırı hareket etmiş oluyor. Bu ve benzeri şekillerde marka adının yanıltıcı kullanımının önüne geçmek gibi durumları engellemek için resmi bir politika gerekliydi. Öte yandan markayı kendi adında kullanarak kendisini sanki Drupal'in resmi bir kuruluşu gibi gösterip bundan para kazanan kişilerin oluşturmuş olduğu haksız rekabeti önlemek için de gerekliydi. Elbette genelinde hoşumuza gitmeyen noktalar olabilir (ki benimde var) ama her maddenin üzerinde düşünülerek koyulduğunu ve belli bir sebebi olduğunu unutmayalım.