Drupal ve işlemci tüketimi

Son yıllarda birçok hosting firması bant genişliğini ve disk alanını sınırsız yapmasına ragmen wordpress gibi sunucunun işlemci gücünü yogun olarak kullanan sistemlerde bazı sorunlar oluştugunu duyuyoruz.
Bu konuda joomla ile ilgili bazı türkçe yazılara rastlamak mümkün ama drupal hakkında herhangi bir yazıya rastlamadım.
Drupal kullanan arkadaşlar ingilizce rastladıkları yazıları türkçeleştirip veya deneyimlerinden edindikleri izlenimleri aktarırlarsa bizi aydınlatmış olurlar.
saygılarımla
iyi çalışmalar

onur serkan kullanıcısının resmi

değişir

Performans, ziyaretçi sayısına, misafir/üye oranına, site kullanım biçimine ve kurulu eklentilere göre değişkenlik gösterir. Yine de kaynakları aşırı şekilde kısıtlayan (örneğin %1 CPU kullanımı gibi) bir host kullanılmadığı sürece küçük ve orta büyüklükte siteler için bir sorun olacağını sanmıyorum. Eğer bununla ilgili bazı rakamlara denk gelirsem bunları da burada paylaşırım.

4 strings kullanıcısının resmi

aslında bu konuyu biraz açmak

aslında bu konuyu biraz açmak lazım. çünkü kendi adıma söyliyecek olursam; drupal işlemci tüketimi ve performans açısından şimdilik kapalı bi kutu. nedir ne değildir, tecrübe kazandıkça anlaşılacak. fakata şöyle bir şey keşfettim, yada keşfettiğimi sanıyorum ilgisi yok; mesela performans'tan ön bellekteki veriyi silince site daha rahat şekilde açılıyor, sayfalar arası geçişler daha hızlı oluyor gibi. bunun hakkıda bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim. aynı şekilde performans bölümündeki işlemleri tam olarak bilmiyorum. ayrıntılı olarak incelemek isterim. bunun için ayrı bi başlık açıp orda tartışsak daha makbul aslında.

önbellek

Ufak bir not: Önbelleği silmek siteyi hızlandırmaz, aksine yavaşlatır. Zaten önbellek kullanılmasının sebebi sayfaların hızlı açılmasını sağlamak.

4 strings kullanıcısının resmi

benim ki yanlış tespit oldu

benim ki yanlış tespit oldu böylece :), dediğim gibi bu performans ayarları ile bir ders tam onikiden olurdu. yani performans modülünde bahsedilen işlemler ile ilgili. boş zamanında yapabilirsen güzel olur. iyi çalışmalar.

Aslinda var. Yani bu konu

Aslinda var. Yani bu konu hakkinda da epey yazi yayinlaniyor. Mesela vaktinde ciddi bir toplantida WP ile Drupal CPU kullanimi test edilmisti. Yaziyi yayinlayan siteyi bulamadim ama WP, CPU kullaniminda acik ara önde kosturuyordu.

Bu mevzuya etken cok fazla faktor var, hit, eklentiler, kodlamalarin düzgün yapilmis olmasi, yogunluk vs vs vs. Bu konuda su daha verimli demek bence biraz zor.

Bir cok yazi vardi ama ben Drupal icin bildigim su iki yaziyi buldum:
http://2bits.com/articles/measuring-memory-consumption-by-drupal-bootstr...
http://wtanaka.com/drupal/system

Yslow

Firebug birlikte çalışan bir Firefox eklentisi olan Yslow ile sayfaların hızlarını test edip 100 üzerinden rating alınabiliyor. Performans konusuna girmeden önce bir test yapmakta fayda var. Hem böylece performansı düşüren etmenleri görme şansın da olur.