Drupal Eğitimi
lastking, Çrş, 03/03/2010 - 12:46 tarihinde.
Merhaba arkadaşlar,
Türkiye'de Drupal hakkında eğitim kaynakları sınırlı sayıda.Bu site ise benim gördüğüm Drupal konusunda en iyi site.
Şöyle bir düşüncem var kendi aramızda Drupal ile ilgili bilgilerimizi paylaşabileceğimiz bir konferansı (toplantı) İstanbul'da yapamaz mıyız? Yüzyüze anlatım ve karşılıklı fikirlerin ortaya konması Drupal konusunda bizleri daha iyi noktalara götüreceğine inanıyorum.
Bu konuda kimler, böyle bir organizasyon içinde bulunmak ister, neler yapılması gerekiyor drupaldersleri.org kullanıcılarının fikirlerini öğrenmek istiyorum..
- Yeni yorum ekle
- 467 kez okundu

Olursa ilk gelenler arasında olmak isterim. Daha önce Anadolu Üniversitesinde düzenlenmişti, konusu sitede var.
Olurda İstanbulda yeterli sayı toplanamazsa webcast de yapılabilir.
Bu tarz toplantılar için biraz daha zaman var.DDo'nun en az 1 yıla daha ihtiyacı var böyle bir toplantı yapabilmesi için.
Oldukça güzel bir fikir, katılımın yeterli sayıya ulaşıp ulaşamayacağını anlayabilmek için bir anket veya bir mesaj köşesi oluşturulsa ve yeterli sayıya ulaşabileceğimizi anladığımızda bir konferans salonu veya buna uygun ama kiralanabilir ama imkanı olan bir arkadışımızın belirlediği yerde buluşsak nasıl olur ?
Tasarım ve web piyasasının çok kalitesiz işler ve kişilerle dolup taştığını düşünürsek, hem kaliteli işlerde bilgi paylaşımı hem de işlerimizin gelişimi için istişare fırsatı olur bizler için, doğrusu çok güzel bir fikir, yaşama geçirebilmesi için sabırsızlanıyorum.
Haydi arkadaşlar bu konuda biraz daha heyecanlı davranıp adımlarımızı atalım ve görüşmelerimizi 3-5 arkadaş topluluğun ötesine taşıyalım...
Ben şöyle düşünüyorum; üniversite bünyesinde düzenlenen eğitimler ya da basit arkadaş toplantılarını saymazsak; bir konuda ciddi bir konferans düzenleyebilmek için en azından şu iki koşulun gerçekleşmesi gerekiyor:
Başlangıç olarak ortaya şöyle bir soru atayım: Türkiye'de Drupal ile tasarım yapan ve çeşitli Drupal hizmetleri sunan kaç şirket var; biz hangilerini biliyoruz, hangilerinin çalışanları sitemizi takip ediyor?
Ufak bir not: Dünyada yılda iki kez düzenlenen Drupal konferanslarının kişi başına katılım ücreti 300 TL'den başlıyor. Tabii bir de platin, altın, vb. sponsor firmalar var ki onları saymıyorum :)
Onur'un dediklerine ek olarak; Drupal öğrenmeyi, profesyönel olarak iş yapmak için düşünen, kişisel bazı işleri yapmanın dışında amacı olan, yani Drupal ile ilgili bir "iş planı, çalışma planı" olan ne kadar insan / şirket var? Bu da bence büyük çaplı bir eğitimin ön şartlarından biri.
Tabi ki böyle büyük bir organizasyon yapılacaksa bu organizasyona sadece iş amaçlı kişiler katılacak demiyorum. Olayı hobi olarak alan insanlar da katılıp öğrenecektir. Ama birinci grup olmazsa olmaz bence.
Bu eğitimin kesinlikle bir bedeli olması da gerekir. Olayın daha ciddi ve profesyonel algılanmasını sağlar. Bu para daha sonra istenirse hayır kurumuna dahi bağışlanabilir.
En fazla 1 yıl sonra emin olun Türkiye Drupal camiası daha da farklı düşünecek bu konularda.En azından Drupal'ın ,JoomLa! gibi basit bir cms olmadığını,bunu php ve css ile süsleyince müthiş bir framework olduğunu,büyük projelerin her türlü birey tarafından desteklendiğini anlayacaktır.
Yaklaşımlarınız çok güzel, hatta şimdiden ufuklarımız genişliyor. Profesyonel şirketler dediğimizde ben drupali ayrıntıları ile bilen ve gerek tasarımı ile gerekse de an'ın ihtiyacı olan sistem eklentilerini yerli yerine oturtup müşteri ihtiyacına cevap verebilen kişiler ekibi olarak algılıyorum.(Sağda solda 100-150 tl.'ye site yapanları ağzıma dahi almıyorum) Ve sonuçta kimse fıtratında drupal ile doğmadı bunu öğrendik ve hala da birçok eksiğimizi gidermeye çalışıyoruz.
Bunu bata çıka bir sürü zamana yayarak mı öğrenmek ehven yoksa ehli ile beraber öğrenmek ki ?
Sorunun cevabı açık sanıyorum.
Bu toplantının tabii ki masrafları olacak zira bu toplantıya ciddiyet ile bakan arkadaşlarım bu meblağı karşılamaktan da geri kalmayacaklardır. Sonuçta bu işimize yapılan bir yatırımdır. Sponsorlar ise umarım ki zaman içinde ciddi işler çıkarttkça gelir. Biz garajımızda başlayalım, sebeplerimize sarılalım hayırlı olan inşaAllah bizi bulur.
Sorunuz içinse sevgili Onur;
Drupal ile hizmet sunan şirketlerin olması gerekliliği veya bizi takip etmesi gibi bir ayrıntıya takılmıyorum. Biz drupal gibi gelişmiş bir sistemde bilgili ve öncü olanlar olur isek, kaliteli işleri takip etmek isteyenler için açık olacağız. Siteyi birilerinin takibinde tutmaktan ziyade yardımlaşarak öğrenerek bilgimizi yeteneklerimizi en üst seviyeye taşimaktan bahsediyorum. Bunun içinse bir konferans (hatta daraltıp brifing diyelim) ortamında birbirimize aktarabileceğimiz (aktaranlar olduğunu şahid olduk değil mi ;) ) birçok şey olduğuna inanıyorum.
Direk büyük toplantılarla değilde, ufakta olsa küçük çay muhabbetleri ile başlanabilir.
Zaten birden bire büyük bir oluşum çok zor olur.
Neler yapılabilir;
Bir vakıf bulunursa herşey yapılır, bu illa teknoloji fikirli olması gerekmez, kendimin de daha önce Muğla da sorumluluğunu yaptığım bir vakıf da vardı; Türkiye geneli yaygın olduğundan sponsor bulmak ve konferans salonunu ücretsiz temin etmek; daha da ötesi vakıf üniversite gençlerinden oluştuğu için Türkiyede tüm üniversitelere duyurmak çok kolay olmakta idi.
Aynı şekilde bir vakıf ile çalışmak, fikrimizi onlara sunmak ve onay alıp bir ekip kurarak, projemizi yazarız, bütçemizi çıkartırız ihtiyaçlar belirlenir ve vakfın adına sponsor aranır. Böylece tüm konferanslar ücretsiz, yiyecekli, içecekli, bazen gezilerle zenginleştirilmiş,... v.b. şekillerde olabilir.
Şu an sağlık problemleri çektiğimden hemen bu fikre destek olurum diyemiyorum ama İstanbulda bu işe zaman ayırabilecek arkadaşlarımız var ise iyileştiğimde toplanıp bir şeyler düşünülebilirim. Eğer fikrimize uygun görülürse eskiden gönüllü olduğum vakıf ile de irtibat kurarak fikrimizi büyütüp yaygınlaştırabiliriz.
Vakıf desteği almak neden önemli olduğunu şöyle açıklayayım:
1-Sponsor bulmak çok kolay oluyor.
2-İstediğimiz salonlara ücretsiz sahip olabiliriz.
3-Konferansa ünlü birini davet edip tüm masrafları vakıf aracılığı ve sponsor bağlantılı olarak ücretsiz sağlayabiliriz.
4-Bir veya birkaç aylık kamplar düzenleyip bunların tüm masraflarını ücretsiz hale getirebiliriz (Türkiye geneli yol ücreti,yeme,içme,konaklama).
5-Projemiz çok büyür ise(büyümesine de gerek yok biz teklifimizi yaparız) bahsedildiği gibi büyük firmaları konuk olarak ağırlarız (Buna bir çok vakıf da rehberlik denmektedir).
6-Herşeyden önemlisi bize destek olacak tüm Türkiye de gönüllü dostlarımız olur ve her üniversitede bizim projemizin ilgili ekipleri oluşabilir.
Vakıfları amaç değil bir araç olarak kullanmalıyız. Düşünülen şeyler çok zor değil. İlla profesyonel olarak başlamak zorunda da değiliz. Öncelikli amacımız Drupali yaygınlaştırmak olmalı, devamında zaten profesyonel kullanıcılar oluşup bizi bulacaktır.
Anlayacağınız üzere herşeyi ücrete tabi yapmak durumunda değiliz, gerçekten bir şeyleri başarmak istiyor isek bu işe gönül verebilecek bir kaç kişi lazım, bir kaçımızında kaba tabirle sponsorla görüşürken saygılı ama fırlama olması lazım.
düşüncelerimizi körleştirmek yerine önünü açalım arkadaşlarım. Ufak bir düşünceye, düşüncecikler eklenirse ortaya büyük bir beyin çıkar. Hiç bir düşünceyi küçümsememeliyiz, sonraya da atmamalıyız bence.
Ek olarak: Vakıf ortağı olarak çalışılırsa oluşturulan bu ekip bir site üzerinden kendini duyurur ve ücretli iş alarak oluşturulan bu projeye destek olur. 10 kişilik bir ekip olsak tasarım hariç bir siteyi ekip çalışması ile 1 günde çıkartabiliriz. Bu parayı da projemize harcayabiliriz. İnsanlardan para almadan bu işi yaymak önemli bence. Para ile eğitim veren kuruluşlar zaten mevcut. Google da aratırsak drupal eğitimi veren firmaların Türkiye de de var olduğunu bulabilirsiniz.
Bencede güzel fikir.
Ben şuan için Zonguldak'ta bulunuyorum.Nasip olursa kısa zaman sonra İstanbul'a geçebilirim.
İstanbul'da bulunduğumda bende aktif olarak birşeyler yapmaya çalışırım.
Söylenecek çok söz var lakin sanırım herkesin başında olan bir problem var ki onu ben dile getireyim. Hangimizin yanında drupal ile ilgili kendini geliştirmeye açık bir insan var ki? Yani ne yaparsak yapalım bireysel olduğumuz için tüm yük omuzlarımızda, daha kendi ekibimiz yokken... Noktalı yerleri nasıl doldurursanız doldurun artık :)
Dedikleriniz için asgari 5 seneye daha ihtiyaç var. Ülkemizdeki Joomla kullanıcı sayısı Drupal'ın 50 katı kadar olduğu halde onların bile yapmış oldukları bir konferans yok. Olsa bile maksimum 50 kişi kadarlar ve TRT Ankara çocuk korosu.
Merhabalar arkadaslar,
Genis capli organizasyonlar icin bence de daha erkendir. Kaldi ki Onur´un da degindigi önemli bir mevzu var ki, deginmeden gecemeyecegim. Bu alanda Türkiye´de ugras veren profesyoneller gönüllü destek vermedigi müddetce, bazi seylerin gelismesi yavas ve bireysel olarak ilermeye devam edicegini düsünüyorum.
Her ne kadar bazi seyler bireysel olarak sürdürülse de, yurtdisinda Drupal ile ilgilenen milletlerin daha yakin temasta olduklarini söylemeden gecmek istemem. Cesitli vesileler resmi ve gayriresmi degisik toplantilar, zirveler düzenleniyor. Temenni ediyorum bunlari Türkce konusan Drupal kullanicilarinda da görürüz.
amaç da zaten illa profesyonelleri bir araya getirmek olmamalı, drupal kullananları bir araya getirmek olmalı. Ben önüme asla imkansız lafını koymam ve zaman da koymam. Şimdiye kadar bir çok projede sorumluluk aldım kimisi gerçekleşemese de en azından denedik demek çok güzel bir durum.
Eskişehirde de bir zamanlar vakfın konseyi için bulunmuştum Osmangazi Üniversitesindeki öğrenciler gerçekten herşey için hevesli ve okulun imkanları da çok iyi. Umarım İstanbul'daki üniler de öyledir.
Osm. Üni Devlet yurdundaki odalar ve duşlar çok kötüydü ama konumuzla alakası yok:P
Cihan arkadaşıma katılıyorum benimde böyle bir konuyu açmamdaki neden, sadece profesyonelleri bir araya getirmek değil, tüm amatör yada profesyonel drupal kullanıcılarının deneyimlerini paylaşabileceği sorunlarını dile getirip çözüm bulabileceği bir ortam yaratmaktı.
Ben yinede fikrimin arkasındayım Drupal'i cidden öğrenmek ve öğretmek adına beraber toplanalım tanışalım, neler yapabileceğimiz konusunda karşılıklı oturup konuşalım bundan kimse birşey kaybetmez...
Eğer bu konuda istekli olan bir Drupal'ci bile varsa ben hazırım.Gerekiyorsa 2 kişiylede başlayabiliriz.
lastking şimdilik sağlık problemlerim var rahat rahat yürüyebilir hale geldiğimde emin ol iki kişi olmayız, msn grubunda konuştuğum bir sürü arkadaşımız var ve hepsi görüşmek için can atıyor. İlk etapda 5 ikinci etapda 10 kişi olsak da giderek artar.
Benim drupal bilgim kendime göre temeldedir çok iyi biliyorum diyemem. Ama bu iş için başka arkadaşlarımızda istanbulda başka uğraşmak isteyen gönüllü arkadaşlarımızda varsa bir şeyler yapabiliriz.
Üniversitelerde ki arkadaşlarımıza ulaşabiliriz mesela.
İlk etapda drupal nedir? ne değildir tanıtıp basit bir drupal kurulumu ve kullanılabilecek temel eklentileri tanıdan seminerler de düzenleyebiliriz.
etcetera9 arkadaşımız anadolu üniversitesinde bir seminer düzenlemiş katılan öğrencilerden biri ile konuşma fırsatım oldu bana ufkumu açtı şeklinde yorumladı. Demek ki gerçekten yararlı oluyor bu tarz etkinlikler. Üniversitelerde bilişim bölümlerinde drupalin ne olduğunu bilmeyen, adını dahi duymayan o kadar çok öğrenci varki.
Herşeyi hop hemen olacak die düşünmemeliyiz. Acele giden ecele gider derler yapılan etkinliklerde de iyi tasarlanmazsa rezil oluna biliyor. Herşey yavaş yavaş.
Maksat sadece kendimiz yararlanmak olmamalı.