Skip to Content

ddo'culara sesleniş - herkes okusun lütfen

onur serkan, Cuma, 26/02/2010 - 23:36 tarihinde.

Son günlerde sitemizde çeşitli konularda rastladığım karşılıklı atışmalar üzerine böyle bir konu açma gereği duydum.

Anlaşmazlıklar olması oldukça doğal elbette ancak bunları karşılıklı hoşgörü göstermekle aşmak yerine aksine iyice deşerek hoş olmayan atışmalara çevirmek kabul edilemez. Bu tür olumsuz olaylar, gönüllü olarak bilgilerini paylaşan, zaten kısıtlı olan zamanlarını bir karşılık beklemeden bu işe ayıran kişilerin şevklerini kırmakta ve gereksiz yere zamanlarını almaktadır.

Tespit:

- İletişim kurarken, kullanılan sözlerin yanında beden dilinin ve ses tonunun da büyük bir önemi olduğu yapılan araştırmalarda ortaya koyulmuş bir gerçek.

- Biz ise, internet genelinde de olduğu gibi, sitemizdeki iletişimi yazarak sağlıyoruz; yani beden dili ve tonlamadan yoksun bir şekilde iletişim kurmaya çalışıyoruz.

- Okumayı ve yazmayı çok seven ve bu konuda başarılı bir toplum olmadığımız da hemen herkesin katıldığı bir saptamadır herhalde.

- Sitedeki kullanıcılarımız, oldukça farklı karakterlere sahip, farklı değer yargıları, zevkleri, düşünce tarzları olan kişiler. Hatta birçoğunun tek ortak noktası Drupal kullanıcısı olmaları.

- Tüm bunların sonucu olarak da, zaman zaman söylemek istediklerimizi tam olarak aktaramayabiliyor ve yanlış anlaşılabiliyoruz.

Tavsiyeler:

Eğer soru soruyorsanız;

- Destek taleplerinize verilen cevapların yeterliliğini tartışmak ve cevap veren kişiyi eleştirmek yerine, cevaplayan kişiye zaman ayırdığı için teşekkür edip sonrasında da konuyla ilgili eksik kalan anlamadığınız noktaları tekrar sormanızı tavsiye ederim. Unutmayın ki kendisine yardımcı olmaya çalışan kişileri tersleyen birine hiç kimse zaman ayırmak istemeyecektir.

Eğer yardım ediyorsanız;

- Cevap verdiğiniz kişiyi bilmediği konular sebebiyle eleştirmek yerine, eksik olduğu konularda bilgi edinebileceği kaynaklara yönlendirin. Unutmayın ki siz de mevcut bilgi birikiminizi oluştururken aynı yollardan geçtiniz.

Kullandığı üslubu beğenmediğiniz bir kişi varsa;

- bu kişiye profil sayfasındaki iletişim bağlantısı üzerinden ulaşın ve kendisini uygun bir dille uyarın. Bu kişiyi forum üzerinden herkesin ortasında uyarmaya çalışıp muhtemel atışmalara sebebiyet vermekten ve başkalarının zamanlarını almaktan kaçının. Eğer kişi uygun olmayan davranışlarında ısrar ederse konuyu site iletişim sayfasından yönetime iletin.

Genel olarak da şu tarz davranışlardan kaçınmaya özen gösterelim lütfen:

- Sitemizde tanıtımı yapılan Drupal tabanlı bir siteyi biçimsel olarak eleştirmek yerine içerik konusu sebebiyle eleştirmek. Örneğin bir siteyi herhangi bir x takımının, siyasi görüşünün, hareketinin ya da şirketinin taraftarlığını yapıyor diye eleştirmeyelim.

- Kişileri yaşları, bilgi seviyeleri, işleri, zevkleri, hobileri vb. nedenlerle eleştirmek. Firebug'tan haberi olmadan site tasarımı yapmaya kalkışanları ya da Drupal'i Joomla gibi yüzeysel sananları azarlamak yerine, bu arkadaşlara doğru yolu güzel bir dille gösterelim :)

- Araştırma yapmadan soru sormak. Bir sorumuz olduğunda site içi araması veya google ddo aramasını kullanarak kısa bir araştırma yapalım. Muhtemelen aynı sorunun daha önce birkaç kez sorulup cevaplandığını göreceksiniz.

- Yardım, acil, vb. kelimeler içeren ve soru hakkında bilgi vermeyen başlıklar kullanmak. Şahsen ben, kısıtlı zamanım nedeniyle, bakacağım konuları başlıklarına bakarak seçiyorum ve başlığından içeriğini anlamadığım konuları çoğu zaman es geçiyorum (not: bu konunun başlığı bu maddeyle çelişiyor aslında ama bu seferlik idare edicez artık :)).

- Mevcut bir destek talebi konusunda farklı bir soru sormak. Mevcut konuyla doğrudan ilgili olmayan sorularınızı açacağınız yeni konularda sorunuz.

- Paylaşımı yasal olmayan dosya, program, tema vb.ne ait indirme linklerinin verilmesi ya da talep edilmesi.

- Drupal hakkında ileri geri konuşmak. Tüm farklılıklarımıza rağmen söz konusu Drupal olunca hepimizi birden karşınızda bulursunuz; bir aradayken oldukça tehlikeli bir grubuz, ona göre ayağınızı denk alın :)

Anlayışınız için teşekkürler.

cihan, Cmt, 27/02/2010 - 00:11 tarihinde.

gerekli bir yazı idi teşekkürler

hunanka, Çrş, 13/07/2011 - 02:53 tarihinde.

Yönetime iletmek istediklerinizi bana da iletebilirsiniz... Teşekkürler...

GANYANCI, Per, 14/07/2011 - 10:04 tarihinde.

ONUR SERKAN'ın yazısını okudum.
Zaten olması gerekenleri bir kez daha vurgulamış.

Katılmamak elde değil.
Burası ciddi bir yer.
Gereksiz atışmaları yapmak için daha uygun mecralar da var.