Arkadaşlar drupal ile yeni bir proje geliştirmek istiyorum.
Tecrübelerinize dayanarak yeni başlayan birisine önerebileceginiz avrupa veya amerika locasyonlu hosting firmaları varmı acaba?
Fiyat konusunda biraz masraflı olabilir ama saglamlıgı ve hızından kaynaklı sorunlar ile karşılaşmayacagım hosting hizmeti nereden alabilirim?
Diğer bir alternatif ise VP hosting olabilir. Ama VP hosting biraz masraflı olur sanırım.
Saygılarımla
iyi çalışmalar
onur serkan
hız mı kapasite mi?
Aslında önemli olan soru bu. Yerli firmaların sundukları paketler oldukça sınırlı oluyor fakat sunucuları Türkiye'de bulunuyorsa hız konusunda ciddi bir avantaj sağlıyor. Benim şuan yayında olan Drupal sitelerim Netbilsis'te. Daha önceden de IHS Telekom'u kullanmıştım ama o dönemde PHP versiyonu gibi birkaç eksiği vardı; şimdi ne durumdalar bilmiyorum.
Daha önce iki farklı yabancı firmalayla da çalıştım. İlki Servage adında bir firmaydı fakat pek güvenilir bir yer değildi. Sonrasında ise uzun araştırmalar sonucunda Hostgator'da karar kılmıştım. O zamanlar Joomla kullanıyordum ve hiçbir sorun yaşamadım. Drupaldersleri.org'u açacağım dönemde eski deneyimlerime dayanarak yine Hostgator'dan hesap açtırdım. Fakat siteyi kurmaya çalışırken ftp'de time-outlar yaşadım ve site hızının da Netbilsis'te barındırılan diğer sitelerime göre çok daha yavaş olduğunu gördüm. Sonuçta nerdeyse tamamı Türkiye'de olan kullanıcılara hitap edecek bir site olacağı için Hostgator hesabımı iptal ettirip siteyi yerli Netbilsis'e taşıdım.
Bugün yurt dışına yönelik bir site yapacak olsam, Hostgator yine ilk düşüneceğim alternatiflerden biri olurdu. Bir diğer alternatif ise maliyeti daha yüksek olan (aylık $20) fakat birçok önemli firmaya barındırma hizmeti sunan Mediatemple.
zerdust
Türkiyede açılacak sitenin
Türkiyede açılacak sitenin hız konusunda daha avantajlı olduğunun farkındaydım. Ama türkiye sunucularında iki noktada sıkıntı yaşıyorum.
1-Sitelerim yeterince bant genişliğine sahip olmaları.
2-Türkiyedeki birçok firmanın güvenlik konusunda sıkıntılara neden oldugunu biliyorum.
Bu iki sorunu aşabilirsem türkiye lokasyonlu sunucularda çalışma konusunda bir tereddütüm olmayacak. Ama bunları düşününce avrupadaki sunucularda hızı birazdaha yavaş ama bant-genişliği ve güvenlikte sorun yaşamadan barınmak daha mantıklı geliyor.
erdemali
Dreamhost
Ben Dreamhost kullanıyorum, dediğiniz gibi hız konsunda çok iddialı değil ancak, sağladığı olanaklar ve fiyat kıyaslaması yaptığımızda öne çıkıyor.
Türkiye'deki sunucular çok pahalı..
zerdust
bu yazıyı yazdıktan sonra
bu yazıyı yazdıktan sonra bende google vasıtasıyla araştırma yaptım ve dreamhost ile mediatemple.net arasında kaldım.
dreamhostun paneli hakkında kuşkularım var açıkçası. başka bir arkadaşımın hesabı dreamhosta var ve panelinde çok karışık şeyler olduguna inanıyorum. Yinede farklı öneriler bekliyorum.
iyi çalışmalar
http://drupal.org/hosting drupalin resmi sitesinde hosting konusunda iki farklı sıralama yapılmış.
Bu sıralamalar neye göre yapılmış?
onur serkan
alfabetik
Onlar alfabetik sırada. İlk liste Drupal Birliğini destekleyen (sanırım maddi olarak) hosting firmalarını içeriyor. İkinci liste ise Drupal kurulumu yapılabilen firmaların bir listesi. Tabii ki tüm firmaları içermesi mümkün değil. İlgilenip kendi isimlerinin eklenmesini talep edenler eklenmiştir muhtemelen.
erdemali
mediatemple.net, dreamhosttan
mediatemple.net, dreamhosttan daha iyi tabi, aradaki fiyat farkı senin için önemli değilse tercih edebilirsin.
Dreamhost'ta neredeyse herşey sınırsız, istediğini yapabiliyorsun. mediatemple.net tede (gs) sınırlar çok yukarılarda oldukça tatminkar.
Dreamhostun tabi cpanel gibi bir paneli yo kendine özgü bir panel kullanıyor ancak, oldukça kullanışlı ve basit zorlanacağını sanmıyorum.
Ben çok araştırmıştım, hem hesaplı olsun hem de özellikleri iyi olsun dedim Dreamhostu buldum ilk kuponla aldım zaten çok ucuza geldi halen kampanya devam ediyordur. Şimdiye kada bir sorun yaşamadım.
# 100GB premium storage
# 1TB network transferin senin uzun vadedeki taleplerini karşılayacağını düşünüyorsan ve yıllık 240 $ gözden çıkarıyorsan mediatemple.net i tercih edebilirsin, yoksa Dreamhost.
zerdust
dreamhost panelini birdaha
dreamhost panelini birdaha alıcı gözüyle inceleyecegim.
eğer bir sıkıntı yaşamıyacagımı düşünürsem dreamhost ile açılışı yaparak olmazsa 2.yılda mediatemple.net'e geçerim.
Önerileriniz için teşekkürler.
Birde dreamhostta drupalın hızı ne düzeyde?
O kunuda herhangi bir izleniminiz varmı?
erdemali
Benim verilerim pek yerinde
Benim verilerim pek yerinde olmayacaktır, çünkü benim hostumda 5 site kurulu bunlardan ikisi drupal.
Drupaltr de dreamhost kullanıyormuş birara okumuştum, oradan hızını kontrol et istersen.
kayakentli
Mediatemple'den bugün yeni
Mediatemple'den bugün yeni bir Gridservice hizmeti aldım. Kendine ait panelleri var. Sanırım bu panel ile birlikte Plesk panelde kullanılabiliyor. Fakat hız bakımından yeterli bulmadım. Panel karışık geldi. Henüz bir tane siteyi index.html kullarak dahi yayına alabilmiş değilim.
kiruba07 kodunu kullanarak %15 indirim sağlıyabiliyorsunuz.
Eğer daha önce mediatemple tecrübesi olan varsa bana yardım edebilir mi?
onur serkan
mediatemple
Ben de hep MT'den almayı düşünmüştüm ama daha kısmet olmadı. Artık aldığımda sen yardımcı olursun :)
zerdust
dreamhost yaptıgım deneme
dreamhost yaptıgım deneme kurulumu sırasında yaşadıgım problemler ve birtürlü sitenin aktif olmaması nedeniyle ordan alamaktan vazgeçtim.
Şimdi elimde kalan tek alternatif hostgator ama ordada onur serkanın belirtiği ftp timeout problemei ve bazı yerlerde duydugum cpu kullanımı konusunda uyarısız hostu kapatmaları biraz hevesimi kırıyor:(
farklı önerileri olan varsa lütfen eklesin.
Herkese iyi çalışmalar
erdemali
dreamhostta nasıl bir sorun
dreamhostta nasıl bir sorun yaşadın ki?
awardspace.com üye olup ücrestiz deneyebilirsin, ancak max seçeneği dışında mysql mb kotası sınırlı. Bir yıl burayı ücretsiz kullanmıştım. Hem de sayfada hiçbir eklenti yoktu:)
erdemali
Önerdim ama şimdi baktım Demo
Önerdim ama şimdi baktım Demo panel sayfası açılmadı, hani sonra sen önerdin olmasın:)
istersen dramhostta denemen için yer verebilirim,
zerdust
erdemali önerin ve
erdemali önerin ve yardımseverliğin için teşekkürler.
bende zaten şimdi dreamhost var ve kulanıyorum.
ama paneli ve işlemleri bayagı yoruyor beni ve birtürlü cpanel gibi rahat olamadım orda:P
iyi çalışmalar
erdemali
Rica ederim işin hallolsunda,
Rica ederim işin hallolsunda, alışırsın bence.
zerdust
vala dreamhostu bir arkadaş
vala dreamhostu bir arkadaş kendi ufak sitesi için almıştı bende ekonomik sıkıntıdan dolayı orayı kulanıyom neredeyse 1 yıl oldu. gerçi panelle hiç işim olmuyor ama işim oluncada tonla sorun çıkıyor. hep böle hatalar ve her kurulumda aynı filim devam ediyor:)
artık sıkıldım ve kendim için alacagım ve ordan almayı düşünmüyom ama en güvenilir yerde orası.
1 yıldır siteler hemen hmen hiç kapalı kalmadı. hızıda fena degil.
İlgin için teşekkürler.
onur serkan
pahalı ama
biraz pahalı gerçi ama şuna bakmışmıydın: http://www.mediatemple.net
erdemali
"biraz pahalı gerçi ama şuna
"biraz pahalı gerçi ama şuna bakmışmıydın: http://www.mediatemple.net"
birgün mutlaka bu servera geçeceğim, çok beğeniyorum.
zerdust
aslında bende
aslında bende http://www.mediatemple.net burdan almayı düşünüyordum. geçen aylarda başlasaydım ordan alırdım. ama bu aralar biraz sıkıntı var ve daha farklı bir yere ödemem yapmama gerekiyor. :(
erdemali bende bigün oraya geçecegim.;)
erken geçersem sanda bir yer veririm.
erdemali
Sağol:) bakalım kim önce
Sağol:) bakalım kim önce geçecek, te ben dreamhosta iyice kök saldım.
zerdust
Dreamhosta bişeyin farkına
Dreamhosta bişeyin farkına vardım.
oraya alışan arkadaşlar ordan vazgeçemiyor:)
ama benimgibi ısınamayan kişilerde sinir krizi geçiriyorlar;)
bide bu media temple hakkında bişey soracagım.
1-media temple kupon olayı nasıl aktif ediliyor?
2-sitelerinde 30 gün ücretsiz diye bir duyuru yazmışlar.
3-birde cpu kullanımı ve panelinin kullanılılışlıgı hakkında bilgi verirseniz son dakika kararıyla oraya geçmeye karar verebilirz.
Uygun bir kupo bulursam mediatemple den almayı düşünüyorum.
erdemali sanada bir süreliğine denemen için bir alan ayıracagım;)
anaphlactic
MediaTemple
Daha şimdiden mediatemple sitesinden barındırma hizmeti alan 3 kişi (kayakentli, zerdust, anaphlactic) ve geçmeyi düşünen 2 kişi (erdemali, onur serkan) mevcut.
Mediatemple kullananların birbirinden destek alacağı, paylaşımda bulunacağı bir konu yada grup açmamıza izin varmı acaba. (Bir firma adına konu açılması uygun olmayabilir diye önceden sormak istedim)
MediaTemple sunduğu standart özellikler yanında kalitesi ilede bence en iyi firmalardan biri. Yıllık peşin ödemede ve kupon kullanıldığında 170 $ gibi bir fiyata mal oluyor.
Diğer birçok firmadan hem fiyat olarak fazla ( diğer siteler genelde 95 $/yıl) hemde sınırsız gibi seçenekler sunmuyor. Ama sınırsız diyenler kullanıcının sınırsız kullanımının mümkün olmadığını biliyor ve kullanmaya kalkanlarda zaten engelleniyor.
Mediatemple, grid service paketi ile bir kullanıcı hesabının aynı anda birden çok sunucuda barındırılması olayını ilk uygulayan firma. Bu hem firmaya hemde kullanıcıya cpu kullanımı ile ilgili daha esnek hareket etme imkanı sunuyor. Bu uygulamanın benim farkettiğim eksisi ise cache uygulamalarının burada kullanılamaması. Joomla sitem için memcache uygulaması ile ilgili yaşadığım soruna verilen cevap ile öğrenmiş oldum.
Mediatemplede sitenizin sunucu yüklenmesi ile ilgili cpu yerine GPU (Grid Performance Units) denen bir kavram kullanılıyor. Grid sistemine (çoklu sunucuda barındırma diyebiliriz) yüklenme limitinizi belirtir. Aylık 1000 GPU hakkınız mevcut ki bu orta düzeyli birkaç siteyi rahatlıkla karşılayan bir limit.
Mediatemple sitesinin diğer sitelere göre bir artısıda add domain kullanımı. Her yerde gördüğünüz sınırsız add domain (birden çok siteyi barındırabilme) yerine burada 100 domain sınırı var. Ancak bildiğiniz gibi genelde add domain eklerken ana domain altında aynı zamanda bir alt klasör oluşturuluyor. Buda istenmeyen bir durum çünkü ikinci sitenize aynı zamanda www.ilksite.com/ikinci klasörü ilede ulaşılabiliyor. Burda ise eklediğiniz domainler için alt klasör oluşturulmuyor.
SSH erişimi vermeside tadından yenmeyecek bir özellik. SSH ile yüz mb veritabanını 2 dk içinde ftp ye atabiliyorsunuz, Yine GB boyutlarında sitenizi yarım saatte zipleyerek ftp ye atabiliyorsunuz.
Diğer özellikleri:
100 GB alan
1 TB bant genişliği (GPU ile kısıtlama mevcut)
100 domain ekleme
1000 email hesabı
Her site için email, ftp, ssh erişim hesapları oluşturabilme
Sınırsız veritabanı oluşturma ( kullanıcı olarak 5 taneye kadar oluşturabiliyorsunuz, ancak aynı kullanıcıyı diğer veritabanlarını yönetmeye yetkili kıldığınızda limit bir sorun olmuyor)
Kayakentli, grid service paketini kullanıyorsan plesk panele gerek yok aslında, kendi panelinin yanısıra özellikle ssh ile herşeyi kolayca yapman olası.
Zerdust, gerçi satın alma olayını gerçekleştirmişsin ama bilmeyenler için;
-Satın alma ekranında sağ bölümde kupon kutusuna yazdığınızda fiyat otomatik olarak tekrar hesaplanır.
-30 gün ücretsiz değil, geri ödeme süresi olsa gerek
-CPU ve panel kullanımı ile ilgili kısa bir bilgi fikir edinilmiştir sanırım
Bende yeni yeni çözmeye başladım ve fikir alışverişlerimizin devam etmesi iyi olacaktır.
onur serkan
Detaylı bilgi için
Detaylı bilgi için teşekkürler. Bence amaç bilgi-deneyim paylaşmak olduktan sonra firmalar hakkındaki görüşlerin tartışılacağı konular açılması gayet mantıklı. Hatta bu son mesajdaki bilgileri mediatemple için yeni bir başlık açıp oraya taşırsan güzel bir konu başlangıcı olmuş olur. Buradan da o konuya link verip, mediatemple'cıları oraya yönlendiririz.
zerdust
Aslında drupal hosting
Aslında drupal hosting formunun bir alt forumu oluşturulup mediatemple başlıgı hakkında bir paylaşım merkezi oluşturulursa daha güzel olur bence.
Özellikle mediatemple paneli hakkında resimli anlatımları ve benzeri şeyleri ekleyip oraya geçmeyi düşünen arkadaşlara yardımcı olabiliriz.
anaphlactic
Evet, konu olarak açılabilir,
Evet, konu olarak açılabilir, bu durum site kullanıcılarının fikir alışverişi amaçlı açtıkları bir konu olarak görünür ama alt forum kategorisi olduğunda drupaldersleri.org sitesini bağlayacağından şık bir görüntü olmaz sanırım.
Bence amaç birilerinin mediatemple kullanmasını teşvik etmek yada tanıtımını yapmaktan ziyade kullanan kişilerin kendi arasında paylaşımda bulunabilmesini sağlamak olmalı. Tabiki bu konuda (drupal hosting önerisi) yada host konusundaki diğer sorularda memnun kalınan firmayı açıklayıp yönlendirmekte herkes özgürdür.
Aslında benim düşüncem focagenc sitesindeki gibi grup oluşturmamıza izin verilmesi. Böylece isteyen üyeler ilgi alanları için grupları kullanabilir. Böylece farklı tercihleri olan kullanıcılar içinde bilgi kirliliği yaratılmamış olur.
Konu yada grup olması kullanıcıların kendisinin açtığı bir platform olacağı için host firmaları açısındanda yanlış anlamanın önüne geçilmiş olur.
zerdust
Sanırım sizin öneriniz
Sanırım sizin öneriniz irazdaha mantıklı ve etik olur.
Gurup oluşturulmasada Yeni bir konu açarak yeni kulanıcıların karşılaştıgı sorunları tecrübeli kullanıcılar cevaplayarak yardımcı olabilir.
onur serkan
Drupaldersleri.org'da OG
Drupaldersleri.org'da OG kullanmayı düşünmüyorum; zaten şunun şurasında aktif olan ancak bir düzine kişi var. İnşallah ileride Türkiye'nin her yerinden birkaç bin üyemiz olur da o zaman yerel faaliyetleri organize etmek için böyle bir yola gideriz.
Firmalar için alt-forum açmak uygun değil bence. Ancak buna benzer birşey yapılabilir. Firmayı ve hizmetlerini tanıtan başlıklar olursa bunlar sabitlenebilir. Bu firmalarla ilgili açılan diğer önemli başlıkların da indeksleri bu sabit başlıklara eklenebilir. Böylece bir firmanın tanıtım mesajına giren bir kullanıcı o firma ile ilgili açılan diğer önemli başlıkların da bir listesine ulaşabilir.
kade
Aslinda düsüncemi yazayim mi
Aslinda düsüncemi yazayim mi diye söyle bir duraksadim, ama baska ilgililer icin yazmanin mantikli oldugu kanisina vardim. Lütfen yazacaklarimdan hic bir kisi ve (firma ;) ) alinmasin. Sözüm ileri seviye´ye adim atmak isteyenler icin.
Dreamhost ve benzeri sinirsiz (unlimited) düsturu ile calistigini önesüren firmalar, hesapsizca sacma sapan limitsiz imkanlar sunduklarini belirtiyorlar. Aslinda, bir cogu kisinin bildigi gibi bu tür firmalardan alinan paketlerde, gönderim/cekim hizlarinda kisitlamalar bulunmaktadir. Anlik kullanici erisim adetinden ve yine anlik cpu, ram kullamina kadar, yazili aciklamasi bulunmayan sinirlamalari vardir. Burada yazilanlari okurken bazi arkadaslarin gerekli ya da önemli oldugunu düsünmedigim kriterlere takili kaldigini gördüm. Aslinda o firmalarin kullanicilari büyülemesi icin kullandigi rakamsal izahatlari kullandiklarini gördüm. Bu yüzden buraya düsüncelerimi paylasma ihtiyaci hissettim.
Yine mediatemple gibi uygulamalar oldukca satafatli sayfalarda kendilerini tanitmis olsalar da, direk olarak son kullanicilara hitap etmektedir. Peki bu ne demek? Cok fazla teknik donanima gereksimini ve bilgisi olmayan ya da gerekmeyen kisilere yönelik hizmet vermektedirler. Neden? Cünkü, sayfalarinda da gözüktügü gibi server barinma yeri secenegin tutunda, burada adini anmakta zorlanacagimiz onlarca paket özelligini aciklamadiklarini görüyoruz.
Sunulan ve sunulmayan teknik detaylari paylasmaktan bir cok firma sakinmakta. Bazen verdikleri bilgilerin son kullaniciya fazla geldigini bile düsünüyor olabilirler.
Sözümün özü, basit 5-10 site barindiran, cok büyük trafik ve anlik islem hacmi olmayan siteler icin bu yukarida bahsedilen yerler uygun olabilir. Lakin cok ciddi bir alan kullanimi ve anlik girisi olacak olusumlar icin alacaginiz yerlerin, ne hizmeti verdigini degil de, ne hizmeti vermediginin ve hangi hizmetlerde kisitlama yaptigini ögrenmek gerektigini bilmenizi öneririm.
Ayrica, genis islem hacimli alana sahip olmak isteyen baska arkadaslar olursa, paket almadan evvel danismak isterlerse, hedef max anlik kisi, öngörülen alan ve sitenin servis yapacagi ülke belirtilirse, bilgim dahilinde tecrübelerimi paylasabilirim.
Rıdvan Altuntaş (doğrulanmamış)
Tavsiye Hosting
Merhabalar bu son mesaja katılıyorum. Sitenin amacına uygun olarak hosting firması seçmek gerekir. Bu iyi şu iyi o güvenilir vs. yerine
örnek ve buna lütfen cevap verin !!
benim bir projem var basit bir köy sitesi yapmayı düşünüyorum
Alan kullanımı 150mb yıllık
Band genişliği kullanımı aylık 3 -4gb (bahsettiğim proje 2 yıldır aktif bu bilgiler de ona göre verilmiştir..
Cpu vs. girmeye gerek yok basit bir köy sitesi nede olsa bana drupal 6.8 sürümünü rahatça kullanmayı vaadeden sorun çıkarmayacak bir hosting önerin !!! Mümkünse Türkiye lokasyonlu ve ekonomik birşey olsun !!!
Birde drupal de fazla mb kullanımı yerine fazla db kullanımı gözlemledim!!! Bunuda göz önünde bulundurup bir host önerin....
Anlatmaya çalıştığımı anlamışsınızdır umarım !! Sizlerinde drupal destekli bayilikleriniz varsa sizlerdende hosting alabilirim !!! Türkiye lokasyon istemem ingilizce sıkıntımın olmasından yoksa yabancıda olabilir ;)
Bana 250mb alan 5gb bant yeterli !!!
Ve Lütfen Dürüst kişiler bayiliklerinden satış önerisinde bulunsunlar..
Teşekkürler kolay gelsin..