XML Sitemap Sef Linkler Hakkında
4 strings, Sal, 18/11/2008 - 14:47 tarihinde.
XML Sitemap eklentisini kurdum fakat, linkleri drupal varsayılan yani "www.siteismi.com/node/77" şeklinde indexliyor. ben bunun url takma adları ile düzenlediğim şekilde indexlemesini yapamadım. yani; "www.siteismi.com/ataturk-sayfası.html" gibi sef link hali ile yapamadım. acaba bu eklentinin özelliğinde mi yok, beceremedim mi?.
- Yeni yorum ekle
- 534 kez okundu

Normalde site haritası oluşturulurken, sayfa için bir takma ad tanımlanmışsa o kullanılıyor. Fakat bu tanımlama yapılmamışsa standart haliyle ekleniyor sanırım. Örneğin http://www.focagenc.net/sitemap.xml adresinde benim FGK sitemin XML Sitemap eklentisiyle oluşturulan site haritasını görebilirsin. Buradaki bir çok url için takma adları kullanılsa da arada bazılar standart haliyle eklenmiş. Tahminimce XML Sitemap site haritasını ilk oluşturduğunda henüz bu sayfaların bir takma adı yoktu. O yüzden nasıl eklendiyseler öyle kalmışlar.
Dikkat edersen örneğin drupaldersleri.org sitesinden vermedim; çünkü bu sitede özel bir site haritası kullanmıyorum. Sebebini ise daha önce başka bir yerde şöyle açıklamıştım:
Bir site haritası oluşturmak google'ın sayfaları indekslemesini garantilemek anlamına gelmez zaten. Sadece google'a "belki sen bu sayfayı göremezsin, o yüzden ben sana adresini veriyorum, git bir bak beğenirsen indekse al" demek oluyor. Daha önce de dediğim gibi, eğer içeriğe erişim konusunda iyi bir yapılandırmaya sahipseniz google bu sayfaları kendi bulacaktır. Bulamazsa da bu durum sitenizde bazı iyileştirmeler yapmanız gerektiği anlamına gelir. Ama siz site haritası aracı kullanırsanız bu durumun (sorunun) hiç farkına varmazsanız bile.
Drupal XML Sitemap için; "Eklenti ve temalarınızın kurulu sürümlerinden en az bir tanesi artık desteklenmiyor. Yükseltmeniz ya da devre dışı bırakmanız şiddetle önerilir!" uyarısı veriyor.
O uyarı XML Sitemap eklentisine özel değil, genel bir uyarı mesajı. Kullandığın tema veya eklentilerden birinin yeni bir sürümü çıkmış demek ki.
Bu arada konuları mümkün olduğunca tek bir sorun için kullanalım. Eğer bir eklentiyle ilgili mevcut sorulardan farklı bir soru sorulacaksa, mevcut konulardan birine devam etmek yerine yeni bir konu açmak daha uygun olur. Böylece konu dağılmaz.