Video Dersler
kayakentli, Çrş, 20/01/2010 - 02:26 tarihinde.
Arkadaşlar Drupal video derslerine başlayacağım. Fakat size bir şey danışmak istiyorum. Videoları sesli mi, yoksa mouse hareketlerine göre mi çekim yapayım?
Mouse hareketlerine göre derken ses gelmeyecek, videoda açıklama yazılar bulunacak.
Ve önerdiğiniz bir promram var mıdır?
GÜNCELLEME: Dersler burada arkadaşlar: http://cpaks.com
- Yeni yorum ekle
- 1956 kez okundu

bu konuda bende çalışmalar yapmayı planlıyorum... adobe captiva ile mümkünmüş herhalde... Sesli olması bence daha iyi olur...
ben de ders hazırlamayı planlıyordum ama gerek kalmamış sanırım.Böyle bir uygulama sesli daha güzel olacaktır.Sesli olması , tonlamayla daha akılda kalıcı oluyor.Eğer hazırlarsanız ben de hazırlayacağım video sitesine ekleyebilirim videolarınızı.Bu sayede daha cok kullancıya ulaşmış olursunuz.
İlk video dersi hazırladım. Türkçe Drupal kurulumu ve arayüzü çevirme. http://rapidshare.com/files/338250396/Drupal_6_Kurulumu.rar.html (~25 MB) burdan indirebilirsiniz.
Dosya içindeki htm dosyasını çalıştırmanız yeterli olacaktır.
Bu videoları bir site üzerinde yayınlayacağım.
keşke rapide atmasaydın :)
Error veriyor.
Error verdiği yer neresi? Bu hatayı rar dosyası mı, yoksa flash mı veriyor?
Şimdilik Rapide attım. Yakın zamanda sitem üzerinde de görebileceksiniz.
Videoların oluşturulması lütfen ders hazırlığı yapanları engellemesin. Dersler ayrıdır, videolar ayrıdır. Hatta aynı konuda video ve ders olması ise başka bir zenginliktir.
Arkadaşlar bence hazırlamak isteyen herkes katkıda bulunsun. Birlikten kuvvet doğar, bir kişiye yüklenmek hem adil değil hem de daha kısa sürede daha uzun yol almış oluruz. Bu konu da ki önerilerim ise:
- Öncelikle tanıtım videosu hazırlanabilir.
- Video hazırlamak isteyen arkadaşlar bu konuda bir standart belirleyip bu çizgide ilerlemeleri güzel olur.
- Videolar böylece standart olur.
- Videoları konularına göre paylaşılabilir. Herkes hazırlayabileceği konu başlıklarını yazarsa, böylece aynı konulu videodan birden fazla olmaz.
- Videolar için genel bir video sitesi tercih edilip ortak bir kullanıcı adıyla bütün videoların girilmesi ve DDO da sayfada gömülü olarak yayınlanması (tabi bunun için Video dersler bölümü de lazım :-) ) çok güzel olacaktır.
- Bu arada videolar anlatım yerine görsellik ağırlıklı olarak hazırlanması çok daha güzel olacaktır.
Ellerine sağlık @Kayakentli... Bende indireceğim...
Neredesin Onur Serkan :-) Gel artık...
Evet rapid bedavacılara error diyor, neyse buradan indirin siz...
Emeğine sağlık çok güzel olmuş, umarım açtığın yolda güzel çalışmalar ile ilerleriz...
Arkadaşlar videoları blip.tv de yayınlayacaktım fakat görüntü açısından kendi sitemde yayınlamaya karar kıldım. Videolara cpaks.com/drupal altından erişebilirsiniz. Her gün yeni bir video eklemeye çalışacağım.
Bir de videolara sizce çok sıkıcı mı anlatmışım? Fazla detaya girmeli miyim bilmiyorum. Sizce nasıl bir anlatım olmalı? İlerki günler acemiliğimi atınca daha güzel videolar hazırlayacağıma inanıyorum. Şimdi biraz zorlanıyorum.
İşin içine biraz daha heyacan katabilirsin, basket maçına çıkarmış gibi içinde bir heyecan olsun :) Şaka bir yana videolarını hazırlamadan önce kurgunu kağıt üzerinde yapıp hangi konulara değineceğini belirtmelisin. Giriş kısmında bu dersimizde neyi ve neleri öğreneceğiz diye girişi olsun. Kısacası giriş gelişme ve sonuç... Sonraki derslerinin de planını yapıp neyi ne kadar anlatacağını da kurgulamalısın. Kolay iş değil biliyorum, verdiğin emek çok güzel, devamını bekliyoruz...
Daha önce php videoları hazırlamıştım.
Bir sıralama yapmalısın.Detaylara girmen her zaman daha iyidir.Yalnız bir bütünlük ve akıcılık olmalı videolarda.Türkçe kullanımına ve telefuzlara dikkat etmelisin.
Tablolardan ve örneklerden yararlanabilirsin.
Video sıralaman da oldukça önemli...
Bunu videoda söylemeyip yayınladığım sayfa üzerinde belirtsem olmaz mı? Bazen ne anlatacağımı ben bile bilmiyorum. Videodan ne sonuç çıkarsa onu alatmış oluyorum. Unuttuğum kısımları videonun altında ayrıca belirtiyorum.
Zaten videoya başlarken "Merhaba Arkadaşlar! Bu dersimizde Drupal'de Blok yapısını anlatacağım" şeklinde belirtiyorum.
Türkçe kullanımımda bir eksiklik gördüğünüz için mi bunu söylediniz, yoksa sadece bir öneri midir?
Bir de bunu söylerken doğrusu "telaffuz" olan bir kelimeyi "telefuz" olarak söylemişsiniz. Klavye hatasına veriyorum.
Eline ağzına sağlık Cihad. Bu serinin devamı da gelirse Türk Drupal kullanıcıları için çok güzel bir kaynak olacak.
Bu arada kasten yapmadığını düşünüyorum ama "düğüm-dürüm" dil sürçmesi de anlatıma ayrı bir tat katmış :)
"düğüm-dürüm" :)
Öneri sadece..
Dersleri ilgiyle izliyorum, sakın bırakma, tüm bildiklerini bilmek istiyorum çünkü... :)
güzel is cikarmissin cihad..yeni baslayanlara super bir kaynak olmus..
drupalci arkadaslar cogaldikca cok daha detayli anlatimli projeler yapabiliriz.
kayakentli güzel olmuş.
Bende kendimce drupal hakkında dersler hazırlamayı düşünüyorum.
Senin(kayakentli) muhtemel olarak yayınlamayı düşündüğün ders listene baktım.
Bende kurulumdan modül yazımına kadar dersler yayınlamayı düşünüyorum ama senin gireceğin konulara yani özellikle tema ve cck gibi konulara değinmeyeceğim.
Uzun zamandir cesitli nedenlerden ötürü siteye giremiyordum. Ben yokken yayinlanan konulari gezerken bu konuyla karsilasinda cok sevindim.
Kayakentli, daha önceden de bir kac arkadasimizla yapsak, yapilsa ne güzel olur dedigimiz önemli bir noktaya start vermissin. Anlatimlarindan bir kacini izledim, eline yüregine saglik. Bu anlatimlarin sadece sen degil, biz ve diger ilgili arkadaslarlaca genisletilmesi gerektiginin altini cizmek istiyorum.
Tekrar tebrikler.
Desteklerinin deamını dilerim. İmkanı olan arkadaşlarda kendilerine göre anlatımlar yaparsa daha güzel olur ve çabuk yaygınlaşır.
Bir süre ara vermiştim. Fakat şimdi tekrar başlayacağım. İhtiyacı olanlar için çekiyorum. Ve izleyenler olunca ben de memnun kalıyorum. İnşallah anlatım konusunda kendimi biraz daha geliştirebilirsem daha güzel anlatımlar yapabilirim. Şimdi çok yalın kaldığının farkındayım.
Yalın olması daha iyi, ne kadar karmaşık o kadar anlaşılması zor olur. Videoları paslaşmak için bir mail atmıştım ama cevap vermedin sanırsam ilgini çekmedi neyse canın saolsun. Kolay gelsin.
Videoları paylaşmak isteyenler olursa bunun için izin almanıza gerek yok. Zaten Drupal için yapıyorum bu videoları. İstediğiniz şekilde istediğiniz yerde paylaşabilir, kendi sitelerinizde gösterebilirsiniz. Size de aynı şekilde mail atmıştım ama gelmemiş demek ki.
Arkadaşlar bende video çekim yaptım ama şöyle bir sorunla karşılaşıyorum.
Görüntü ve ses uyuşmazlığı oluyor.
Bu sorunu nasıl çözebilirim sizce.
not:Kullandığım program Camstudio 2.0 portable.
İlk başlarda Adobe Captivate kullanırken bu görünt-ses uyumsuzluğunu ben de yaşadım. Şimdi Camtasia Studio 6 kullanıyorum. Sürümü yükselterek bu soruna çare bulabilirsiniz.
yaptığınız çok hoş bişey. Yeni başlayanlar için çok güzel olacak, cesaret alacaklardır.. Dersleri herhangi video sitesinde hesap açıp o şekilde yayınlarsanız daha düzenli ve hoş olur, bulmasıda basit.
Evet bundan sonra dersleri blip.tv'de yayınlamayı düşünüyorum.
yabancı bir site ama hızı ve paylaşımının kolaylığı bakımndan dailymoon u öneririm. Videolar gerçekten hızlı izleniyor
Blip.tv 'nin program uyumu da var.Doğrudan programla sıraya koyup yükleyebiliyorsunuz.Yönetimi de kolay olur bu sayede.
dersleri vakit buldukça takip ediyorum. çok makbule geçiyor sağolasın. torrentten diğer drupalle ilgili dersleride indirmiştim ama onlar ingilizce olduğu için seninkilerin yanında sönük kalıyorlar. :-)
eyvallah usta..
tema düzenleme tema yapma dersi var mı arkadaşlar ?
Kayakentlinin ders sırasında var. Css ve html biliyorsan buradaki temalarla başlaya bilirsin, eğer hiç bilgin yoksa ve ufak çaplı bir site yapmayı düşünüyorsan artisteer programını kullanabilirsin. Burada anlatımı mevcut.
evet cidden tema düzenleme zor oluyor..video olsa ya...
Arkadaşlar ben Drupalle yeni tanıştım hali hazırda 2 tane joomla sitem var.Drupal li tanımamda drupal dersleri çok ama çok yardımcı oldu.Özellikle Cihad bey in video derslerini izledikten sonra böyle cms mi olur yaw dedim azım acık kaldı.Dürüm ler gerçekten hoştu:)
Burdaki paylaşım ortamı gerçekten çok hoşuma gitti.Sadede geleyim.Ben bir öğretmenim ve çalıştığım dershane uzaktan eğitim yöntemiyle canlı dersler veriyor.Ders anlatabilecek arkadaşlar ile bu uzaktan eğitim sistemini kulanarak haftanın belli gün ve saatlerinde ders anlatabilirler.Bizde canlı olarak sorularımızı sorabilir etkili ve güzel paylaşımlarda bulunabiliriz.Üstelik bu canlı dersleri kayıt edip drupalderslerinde bir arşiv oluşturabiliriz.Canlı derslerde kişi görüntüsü sesi ve ekran paylaşımı yapılabiliyor.Bu paylaşım ortamına bu yönde bir destekte bulunabilirim.Fikir edinmeniz açısından link vereyim :
https://admin.acrobat.com/_a1021281821/p27558788/
Umarım olumlu tepki verirsiniz.Çok heyecanlandırdı beni.Herhangi bir karşılık beklemeden böyle sanal sınıflar oluşturarak bilgi paylaşımında bulunmak çok heyecan verici.Birde bu sanal sınıflarda seviye grupları yapabiliriz mesela yani çok iyi kullanıcılarla acemiler aynı derslere girmez herkes kendine seviyesine göre bir sınıf tercih eder.Haa sistemde sınıftaki herkes aynı anda sesli görüntülü ve ekran paylaşabiliyor.Yanlızca akşamları 9 dan sonra yapabiliriz.9 a kadar dershene canlı dersleri var çünki.
webinar sistemi diolar sanırım bu sisteme
Böyle paylaşım ortamlarının olması drupalin Türkiyede yaygınlaşması açısından gerçekten çok önemli. Bu tip uygulamalara ihtiyacımız var arkadaşlar. KAYAKENTLİ yaptığın gerçekten çok güzel bir şey.Videolu anlatım çok faydalı oluyor ve bunların türkçe olması işin en güzel kısmı "ingilizce video tutorial" aramaktan bıktık :)
Kimseden ses çıkmadı? Uzaktan eğitim sistemi hazır arkadaşlar.Sadece sınıf oluşturacaz ?Adobe acrobat connect kullanıyoruz lisanslı bu program ile söyldeğim sınıfları oluşturabiliriz.Sadece drupal anlatacak eğiticilere ihtiyacımız var dinliycek çok kişi olduğunu tahmin edebiliyorum.Aynı anda 100 kişiye kadar canlı ders verebiliriz.
Bugün 2 video daha çektim. Siz izledikçe ben de çekmeye devam edeceğim.
Uzaktan eğitim sisteminde dersi anlatacağız ama ucup gidecek. Böyle kaydetmek daha yararlı olmaz mı?
Sistem kayıt yapabiliyor cihad hocam kayıtlar canlı yayın sırasında yapıldığı için atıyorum o anda biz acemilerin aklına gelen sorular da size yöneltilecek ,sınıf mevcudunu ve seviyesini sizler belirlersiniz en azından 15 günde bir böyle seminer tarzı canlı dersler paylaşım açısından çok verimli olur diye düşünüyorum.Bu dersleri kayıt edip arşivleyebiliriz.
Dersin konusu tarihi katılımcı sayısını belirlersiniz, Bence güzel bişey çıkar ortaya.Uzaktanda olsa yakındanda olsa dersleriniz bize çok faydalı oluyor.Burdan tekrar tekrar teşşekkür ediyorum dersler için Cihad hocam on numarasınız...Saygılar
üstad, videoları sitenizdeki bandwid sorunu nedeniyle şuan izleyemiyorum. bu videoları bloggera blog açıp ücretsiz larak oraya aktarmak için müsade istiyorum. sanırım bunu vimeoyu kullanarak yapabilirim.
etik olması açısından izin almayı uygun gördüm.
- bloggera herhangib bir reklam alınmayacak
- tamamen drupale katkı için yapılacak.
birde, dersler için şuan erkendir diye düşünüyorum. kaldıki daha çoğu kimse drupalin mantığını anlayamadı (buna bende dahil) öncelikle kayakentli derslerine bir süre daha devam etsin. ve örneklerle anlatsın. artık bitti bukadar dediğinde dersli moda geçilebilir (bence) ama kayakentlinin ders için vakti olurmu bilinmez.
Juli kayakent liye daha önce bende sordum aynı konuyu sitesinde de belirtmiştir zaten kazanç sağlasan bile hakkı helaldir gibisinden. Kendisi videolarının yayılmasına izin vermektedir. Zaten videolarda kimin yaptığı bellidir bunu değiştirmek imkansız.
çok güzel çalışma olmuş hocam takip ediyorum ama devamı gelse eğitimlerin daha hoş olur iyi çalışmalar diliyorum
evet devamını bekliyoruz
Cihad hocam sitedeki problemi nezaman giderirsin
Biraz geç oldu ama hay Allah razı olsun diyorum...
Bir de, videoların altındaki o copyrights kısmı nedir öyle? :) Alın, satın, istediğiniz gibi kullanın gibi ifadelere çok alışık değiliz...
Elinize, emeğinize sağlık...
hocam çok teşekkür ediyorum video için. Drupala alışmaya çalışıyorum.
Konu dışı bişiy sorcam pm atarsanız sevinirim. Bende ekranı o programla kaydediyorum sizin yaptıgınız gibi ama vimeoya filan atınca belli olmuyor. Bnm monitör büyük ondanmı acaba?