Skip to Content

pathauto ile linkleri düzenlemek

anektod, Per, 13/11/2008 - 07:51 tarihinde.

selamlar herkese (6.6 versiyonu kullanıyorum)
Temiz URL ve Pathauto yu arastırıyoruım daha dogrusu öcelikle sitemde
siteadresi.com/taxonomy/term/1
yani taksonomy icinde olusturdugum arabalar sözlügünün icinde modifiye terimine tıklayınca bu link cıkıyo
siteadresi.com/taxonomy/term/1 şeklindeki adresimi
siteadresi.com/kategoriler/arabalar/modifye şekline cevirmek icin
gerekli arastırmaları yapıyordum fakat kafam karıstı sitenin birinde

Temiz URL'yi çalıştırmak için, eklentilerden Path modülünü aktif edin. Sonra Site yapılandırması altındaki Temiz URL sayfasına gidin. Bu sayfada sunucunuzun ayarlarının temiz url için uygun olup olmadığını denetlemek için "Temiz URL testini çalıştır" linkine tıklayın. "siteadresi.com/?q=admin" şeklindeki urller "siteadresi.com/forum" şeklini alacaktır diyor ayrıca bende "Temiz URL testini çalıştır" diye bi link gözükmüyor .

bende path eklentisi aktif değil ve genede " /?q=admin" şeklinde deyil aynen bu sekilde "siteadresi.com/admin " veya "siteadresi.com/taxonomy/term/1 seklinde geliyor herhangibir değişiklik olacakmı diye eklentilerden Path eklentisini etkinlestirdim bi deişiklik göremedim linkler aynı

sistemdeki URL takma adları ekleme kısmı bu işi yapıyor sanırım ama bu işi yapan url takma adı die bi yönetim varsa pathauto ne iş yapar ? path ne iş yapar ? ben bu path eklentisini tekrar kaldırayımmı cünkü bi işe yaramadı
ve siteadresi.com/taxonomy/term/1 şeklindeki adresimi url takma ad ekleyerekmi düzenlemeliyim ?

Düğüm (Node)

Her bir sayfamıza verilen addır. Bir film siteniz varsa sitenizdeki her film bir düğüm (node) dir. Düğümde standart olarak başlık, gövde (içerik kısmı), yazar, yayınlanma tarihi gibi belli başlı bilgiler bulunur. Drupal’de blog sayfaları, videolar, resimler, makaleler, anketler, forum konuları ve diğer tüm içerikler birer düğüm olarak kaydedilir. Her düğümün kendine ait bir numarası vardır ve standart url adresi "siteniz.com/?q=node/düğüm_numarası” şeklindedir.

"siteniz.com/?q=node/düğüm_numarası” bende "siteadresi.com/taxonomy/term/1 şeklinde
ben anasyafa hakkımızda vs vs die giden 5-6 sabit sayfa yapmak istiyorum tüm içeriklerimide ait oldukları sayfalarda göstermek istiyorum fakat ben yayında değince direk ana sayfaya cıkıyo ana sayfadan kaldırmayıda ögrendim bu sefer yayında olmuyo yani ben taksonomyden sabit sayfalar diye bi sözlük olusturup anasayfa hakkımızda ,iletisim diye giden 5-6 terimmı olusturmalıyım gene kafam karıstı )
bu sitedeki
http://drupaldersleri.org/eklentiler
http://drupaldersleri.org/siteler
http://drupaldersleri.org/forum
gibi adresleri nasıl olusturucam ?

onur serkan, Per, 13/11/2008 - 14:46 tarihinde.

Pathauto ile ilgili açıklamayı eklenti tanıtım sayfasında yazmıştım fakat sizin kafanız 6.x'te Temiz url'nin sunucunun desteklemesi durumunda kurulum sırasında etkinleştirilmesinden dolayı karışmış sanırım. Yukarıda anlattığınız test çalıştırma vb. işlemler içeren yöntem 5.x için geçerliydi. Drupal 6'da bu test kurulum sırasında yapılıyor ve size kurulum sırasında bu özelliği ayarlabilmeniz için bir seçenek sunuluyor. Sizde linklerde "?q=" kısmı olmadığına göre siz bunu zaten etkinleştirmişsiniz. Bu noktadan sonra Path ve Pathauto'yu kullanarak linklerinizi biçimlendirebilirsiniz.

Pathauto eklentisi Path'in özelliklerini geliştirir, dolaysıyla Pathauto'yu kullanmak için Path eklentisi de etkin olmak durumunda. İkisinin çalışma mantıklarını şöyle özetleyebilirim: 10 tane taxonomy/term/rakam şeklinde linkiniz varsa Path ile her birine tek tek kategori/araba/modifiye, kategori/motosiklet/chopper vb. takma adlarını kendiniz girebilirsiniz. 10 tane için bu pek zaman almaz. Ama 100 tane varsa böyle tek tek girmek zor olacaktır. İşte burada Pathauto'yu kullanarak Category path settings başlığı altında taksonomi linkleri için bir adet kural oluşturuyorsunuz. Örneğin kategori/[vocab-raw]/[catpath-raw] gibi (bunların açıklamaları takma ad sayfasında veriliyor, oradan bakabilirsiniz). Bu kuralı girdiğinizde artık her eklediğiniz kategoriye otomatik olarak bu kurala uygun bir link atanıyor. Yani Path'de olduğu gibi hepsini tek tek kendiniz yazmakla uğraşmıyorsunuz.

Bu arada PAth eklentisi etkin olduğu sürece içerik düzenleme sayfalarının alt bölümünde URL yol ayarları başlığı bulunmakta. Buradan düzenlemekte olduğunuz içeriğin linkini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Yani bu sitedeki eklentiler, siteler vb. linkleri bu şekilde sağlayabilirsiniz. Anasayfa, hakkımızda, iletişim diye terimler oluşturmanıza gerek yok.

Bir içerik yayında ise kullanıcılar bu içeriği görebilirler. Yayında olan içerik anasayfada yer almak zorunda değildir. Bir içeriğin anasayfada olup olmayacağını, içerik düzenleme sayfasındaki Yayınlanma Seçenekleri altında yer alan Promoted to front page seçeneğiyle belirlersiniz. Bu seçenek işaretli ise ve içerik Yayında ise anasayfada yayınlanacaktır.

anektod, Per, 13/11/2008 - 16:31 tarihinde.

teşekkur ederim

anektod, Sal, 18/11/2008 - 00:25 tarihinde.

içerik düzenleme sayfalarının alt bölümünde URL yol ayarları başlığı bulunmakta. Buradan düzenlemekte olduğunuz içeriğin linkini istediğiniz gibi değiştirebilirsinizdemişsiniz
ve sanırım ben bunu yanlış yorumladım .

içerik olusturdan makaleler isminde sabit bir sayfa olusturdum bunu birincil link yapıp tepeye koydum . yapmak istediğim ise içerik olusturdan story yani yazdıgım makaleleri bir sayfada yani makaleler sayfasında gösterebilmek . yada söyle diyeyim

http://drupaldersleri.org/eklentiler adresinde 9-10 eklenti var , bu eklentiler adresi sabit bir sayfa ve tüm eklenti baslıkları birer makale ve eklentiler adlı sabit sayfaya linkmi verilmis ..? yada ben böyle yapmaya calısıyorum beceremedim malesef

bende
kategory/haberler/modifiye seklinde haberler sözlüğü ve alt terimleri var
kategory/makaleler/modifiyemakaleleri şeklinde makaleler ve alt terimleri var
ve bunları haberleri - haberler sayfasında makaleleri - makaleler sayfasında kendilerine ait alt terimleriyle
kendilerine ait sayfalarda yayınlamak icin haberler ve makaleler diye sabit sayfalar yapıp
içerik olusturdan makale yazıp bu sabit sayfaların icine link vererek o sayfalarda gösterime sunmak istedim

içerikten sabit sayfa olusturup bir yazı yazdım diyelim linkinide koydum tepeye tıklayınca aciliyo hersey güsel icine
bi yazı daha eklemek istedigimde aynı sabit sayfayı acıp düzenleyerekmi koyuluyo ? eyer http://drupaldersleri.org/eklentiler sayfasinin sabit sayfa oldugunu düsünürsek eklentiler sayfasindaki 9-10 adet eklentiyi alt alta yazabilmek icin eklenti sabit sayfasinin body kısmına alt altamı yazmam gerekirdi ?

Buradan düzenlemekte olduğunuz içeriğin linkini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Yani bu sitedeki eklentiler, siteler vb. linkleri bu şekilde sağlayabilirsiniz. Anasayfa, hakkımızda, iletişim diye terimler oluşturmanıza gerek yok.
bunu anladım evet istedigim gibi link verebiliyorum ama mesela makaleler diye bi sayfa icin link verdim ve siteadi.com/makaleler seklinde ve içine 10 -20 adet makale koyucam surekli makale adlı sabit sayfama
yeni bi makale eklemek icin makale sayfasını acıp düzenle deyip body kısmında son makalenin altına mı yazıcam ?

birde konuyu arastırırken wiews diye bir eklentiden bahsedildigini duydum daha sayfalarımı olusturamazken birde wiewsden bahsediliyor naapıcaamı sasırdım ne derdimi anlatabiliyorum ne istedigimi yapabiliyorum hakikaten zormus bu işler buhranlar bastı :) bide bu sorumu yanıtlarsan sevinirim .. olmadı bırakıcam bu drupali vs milletin basini agritip duruyoruz

onur serkan, Sal, 18/11/2008 - 01:56 tarihinde.
"eyer http://drupaldersleri.org/eklentiler sayfasinin sabit sayfa oldugunu düsünürsek eklentiler sayfasindaki 9-10 adet eklentiyi alt alta yazabilmek icin eklenti sabit sayfasinin body kısmına alt altamı yazmam gerekirdi ?"

Bu varsayımınız tümden yanlış olmuş :) Bu sebeple de işin içinden çıkamıyorsunuz galiba. Eklentiler sayfası sabit bir sayfa değildir; içerik oluşturma kısmından oluşturulmamıştır. Drupal'in en popüler ve faydalı eklentilerinin başında gelen Views eklentisi kullanıldı o sayfa için. Benzer şekilde Vitrin sayfasında da Views'ten yararlanıldı. Kısacası, Drupal'de eklediğiniz yazıları kategorilerine göre veya herhangi bir kritere göre seçip bir sayfada göstermek istiyorsanız Views eklentisi kaçınılmazdır. Neyse ki daha önce hazırladığım anlatımlarda bu eklentinin bazı detaylarından bahsetmiştim: Views Kullanımı ve Örnekler. Eminim işinize yarayacaktır. Views'i az çok kullanmaya başladığınızda Drupal ile yapabileceklerinizin ne kadar geniş olduğunu bir kez daha kavrayacaksınız; bu yüzden tavsiyem bu aşamada sakın pes etmeyin ;)

anektod, Sal, 18/11/2008 - 05:05 tarihinde.

tesekkur ederim bakalım neler yapabilecem

KaanCan, Sal, 16/12/2008 - 03:39 tarihinde.

gözümden kaçmış olabilir kusura bakmayın ama, yazılarımda ve diğerlerinde Örnek: Hakkımızda yerine Hakkımızda/ şeklinde olmuyormu _?

Diğer bir sorum kullandığım tema´da Content-top diye bir modül alanı var, buraya resimli menü uyguladım ama tüm sayfalarda çıkıyor sadece anasayfa´da görünüp diğer sayfalarda kaybolmasını nasıl ayarlarım, bu sitede olduğu gibi ana sayfada sol menü var ama içeriğe veya foruma girdiğinde kayboluyor.

Teşekkürler.

onur serkan, Sal, 16/12/2008 - 07:17 tarihinde.

ilk sorunuzdan hiçbir şey anlamadım desem :)

Diğer sorunuz ise konuyla alakasız, o yüzden ayrı bir konu olarak açmanız iyi olur.

KaanCan, Sal, 16/12/2008 - 15:11 tarihinde.

Onur´cum mesela Drupal´de seo eklentisini kurduğumuzda www.mandrivaturkiye.com/hakkimizda şeklinde oluyor, bunu www.mandrivaturkiye.com/hakkimizda/ yani url´ler sorunu / olarak nasıl ayarlarız.

umarım anlatabilmişimdir :)

onur serkan, Sal, 16/12/2008 - 17:23 tarihinde.

Benim mantığıma göre sonda "/" olması bir dizini ifade eder, sayfayı değil. Dolayısıyla bu şekilde kullanılması bana anlamsız geldi. Acaba bilmediğim bir faydası mı var bu kullanımın? Yoksa tamamen görsel amaçlı birşey mi?

Global redirect eklentisi normalde adres satırının sonundaki "/"ları otomatik olarak kaldırıyor, dolayısıyla bu eklenti kuruluysa ayar sayfasından Deslash özelliği devre dışı bırakılabilir. Ama bunun da çözüm olacağını sanmıyorum. Hatta başka sorunlara da sebep olabilir.

bps1960, Cmt, 21/03/2009 - 10:44 tarihinde.

Pathauto bölümünde çakıldım kaldım.

6.10 kurulu. Temiz url ile ilgili bir sorunum yok. sistem çalışıyor. Pathauto genel ayarlar bölümüne gidip çeşitli ayarlamalar yapmak istediğimde. Sayfa İngilizce olduğundan fazla bir şey yapamıyorum.

Genel ayarlar bölümünde sadece bu bölümle çalıştım. “Node path settings” te

Pattern for all Anket paths:

Anket/anketler. Buradan anladığım. Ben anketler düzenlemek istediğimde browserde bu yazacak.

Sırasıyla

Pattern for all Günlük iletisi paths:

Gunluk.html

Pattern for all Makale paths:

Haber/icerik.html

Pattern for all Sayfa paths:

Sayfalar.html

Şimdilik sadece bu seçenekleri belirledim. Ve ben yeni bir sayfa oluşturduğumda sadece sayfalar.html ortaya çıkıyor. Belirlediğim sayfa ismi çıkmıyor. Sayfa oluştururken otomatik alias setting bunu atıyor.

Böyle bir şeyi nasıl yapabilirim?

Örnek. Yeni bir sayfa oluşturmak istedğimde. Branşlar altında

Atletizm
Boks
Basketbol
Futbol vs gibi sayfalar.

Bunları
Site/sayfalar/atlezitm.html
Site/sayfalar/boks.html
Site/sayfalar/basketbol.html
Site/sayfalar/futbol.html’ ye nasıl çevirebilrim?

Türkçe karakter sorunu yaşamamak için Türkçe harfleri kullanmaktan özelikle kaçınıyorum..

bps1960, Cmt, 21/03/2009 - 10:53 tarihinde.

Mesajı yanlışlıkla burdan ikince kez gönderdim. Bunun için özür dilerim.

hunanka, Cmt, 21/03/2009 - 20:49 tarihinde.

Sanırım işinizi görebilecek şey şu:

Pattern for all Makale paths:

makale/[title-raw]

kısaltmalarını kullanabilirsiniz.
Bunun mantığı sayfa adını özelleştirmek istediğiniz tür kutusunun içerisine önce;

isim/[title-raw]

isim = içerik adı veya başka bir kısaltmada olabilir.
[title-raw] = sayfa başlığı

olması gerekli.
Böylece siz sisteme diyorsunuz ki: içerik adı altındaki sayfaları isim/sayfa başlığına göre adlandır.
Ancak burada bildiğim kadarıyla *.html gibi uzantılar çıkmıyor. Bu sayfa adreslerini değiştirmenin amacı, google için veya direk adres vererek siteye yönlendirmek istediğinizde sayfayı buldurmak. Zaten sistem de saklanan sayfanın gerçek adresi olman takma adres kullanıcılara gösterilerek gerçek adresler ve kodlar maskelemedir.
Üstelik bu maskeleme ile belli içeriklerde çıkmasını istediğiniz blokları tek tek yönlendirebilirsiniz.

"Node path settings" başlığı altında "Replacement patterns" linkini tıkladığınızda size [title-raw] yerine kullanılabilecek içeriğe ait tüm kısaltmaları veren bir metin göreceksiniz. Bunları tek olarak kullanabildiğiniz gibi, aralarına / koyarak istediklerinizi de yanyana koyabilirsiniz.
Umarım faydası olur.

bps1960, Cmt, 21/03/2009 - 22:41 tarihinde.

Makale üzerinden içerik yüklerken browserde sayfa bu şekilde görünüyor. sonu hmtl ile bitiyor.

/bp/haber/18/oney-maddi-krizi-asmamiz-icin-kulube-destek-olunmali.html

Üyeler fln da hal oldu.

Çözemediğim tek şey, yeni sayfa oluştururken nasıl bir ayar yapmam gerektiği?

Bu sorunu çözemediğim için yapmam gereken sayfaları şimdilik yaamıyorum.

Aslında Pathuoto Url auotomated allias settings altında bazı açıklamalar var. ben hangisini kullanmam gerektiğini çözemedim.

kamil, Cmt, 21/03/2009 - 22:56 tarihinde.

problem tam olarak nerde ? yani çözemediğin yer neresi orayı tam olarak anlamadım, eğer anlayabilirsem yardımcı olmaya çalışayım.

bps1960, Pzr, 22/03/2009 - 14:19 tarihinde.

Problemi çözebildim.. Teşekkür ederim..

Sayfalar için bu ayar gerekiyormuş: sayfalar/[nid]/[title-raw].html

/admin/build/path/pathauto

Node path settings

Pattern for all Sayfa paths: sayfalar/[nid]/[title-raw].html