Skip to Content

Galeri ve Video eklentisi önerileri

kade, Pzt, 03/11/2008 - 15:33 tarihinde.

6x e uygun rahatca panelden resimlerin yüklenebilecegi bir galeri ariyorum. Bir cok var ama kullanici dostu degiller.

Her üye kendi yada genele acik galeri bölümlerinde rahatca fotograf yükleyebilmeli.

Direk Drupal icin yapilmis galeri eklentilerinde, bir sayfa üzerinden (tek tek sayfalara yüklemeden) resim yükleme imkani olan hangi galeri eklentisini önerirsiniz?

Ayrica Video eklemeleri icin Galeriler ile bütünlesik calisan eklentilerde olabiliyor, sorunsuz böyle bir eklenti önerisine de acigim, sadece videolari da kapsayan ayri bir eklenti de olabilir.

onur serkan, Pzt, 03/11/2008 - 20:42 tarihinde.

Kullanmadığım için en iyi hangisidir bilmiyorum gerçi ama eklentilere bakarken dikkatimi çekenlerden biri Image Fupload. Image eklentisi ile birlikte çalışan Image Fupload bir defada birden çok resim eklenmesine olanak veriyor.

Vidyolar için ise çeşitli vidyo sitelerinden link vererek vidyo ekleyebilmeni sağlayan bir CCK alanı sunan Embedded Media Field'ı deneyebilirsin.

kade, Sal, 04/11/2008 - 22:34 tarihinde.

Cevabin icin tesekkürler. Image Fupload´i bilmiyordum. Inceleyecegim.

Embedded Media Field, hatirlarsan eger eski karin agrimiz 5x´de. Mozilla´da videolarin gözükmemesi vs. Lakin ben eski yaptigim seyleri yeni 6x üzerinde calismam da hatirlayamadigim icin uygulamayamadim. Dolayisi ile bir konu acip o eklentiyi beraberce pekistirmek istiyorum.

Bir cok eklenti var galeri icin, ancak hangisini kullansam bir türlü elverislilik ve sadeligi yakalayan bir calisma görmedim.

Imagefupload eklentisini cok begendim. Lakin düsüncemde istedigim seyleri faal hale getirecek olusumu tamamliyamiyorum.

Bu eklenti ile rasgele bir secim olarak Image Gallery ile entegre edildi. Lakin Image Gallery eklentisi biraz vasat yapida, her yeni galeri bölümü olusumunu sadece admin panelden el ile girmeyle olusturmaya izin veriyor.

Fuüpload u ne ile birlestirsek de daha iyi bir kombinasyon yakalariz diye yol ariyorum. Ayrica Lightbox2´un direk amacini inceleyip anlayamasam da (suan icin) onun da ajax scripti ile resimlere basinca resmi ajax ile actigini sagliyor. Lakin focagencte de gördügüm gibi, diger olusumlarda da sikca denk geldigim ajax destekli resme bakildiginda, resmin üzerine gelindiginde saga sola gitme ok isaretleri icin uygun hani eklemtiyi kullanmak lazim biliyor musun?

Sade bir galeri pesindeyim, ajax destekli olmasi ve fuplad dan faydalanmak istiyorum. Bu yolda Serkan önerebilecegin seyler ve fikirler nelerdir ögrenmek isterim.

onur serkan, Sal, 04/11/2008 - 23:05 tarihinde.

Lightbox2 eklentisi oldukça detaylı bir eklenti. Birçok eklenti ile eklenen resimlerde çalışabiliyor. Ayrıca resimler arasında dolaşmak için sağ-sol okları da mevcut. Bu sayfada Grouped Images örneklerini deneyebilirsin mesela.

Bu arada Gallerix (demo) adında komple bir galeri çözümü var, onu denemişmiydin? Gerçi şuanki versiyonunda çoklu resim yükleme olayı yok fakat 2.x versiyonunda eklenecekmiş. Tabi o ne zaman çıkar bilmiyorum.

onur serkan, Çrş, 05/11/2008 - 11:21 tarihinde.

Bugün yeni bir galeri eklentisi yayınlandı: Node Gallery. Tanıtımında yazdığına göre çoklu upload desteği var. Resimler ve galeriler birer düğüm. Kullanıcılara özel ve genel galerileri destekliyor. Sanırım istediğin tüm özellikler var bunda. Deneyip görüşlerini yazarsan harika olur, belki de sonunda Drupal'deki en iyi galeri çözümünü bulmuş olabiliriz :)

erdemali, Çrş, 05/11/2008 - 13:22 tarihinde.

Ben de bu konuda baya biraz araştırma yapmıştım.

Lightbox2 ye ihtiyaç duyan Birilliant Gallery ve Image eklentisini denedim.
Imageyi çok tercih edildiği için denemeyi düşündüm ancak dizin sorunu hatası verdi ve halledemediğimden vazgeçtim.

Şimdi, Photos 6.x-1.4-beta2 yı kullanıyorum.
Resmim yüklemek için oldukça kullanışlı bir arayüzü var.
Resimleri belirleyip, daha sonra uploada tıklayarak tek seferde hepsini yükleyebiliyorsun.

photos.jpg

Resmin orjinal görünümüde, kullanıcıların yayınlaması için fotoğraf linki ve html formatı da mevcut. Ayrıca ana sayfanda bir blokta rastgele bir fotoğraf döngüsü oluşturabiliyorsun. Ziyaretçiler sayfa değiştirdiğinde fotoğrafta değişiyor.

Halen farklı fotoğraf eklentileri deniyorum, neden arıyorum onu da bilmiyorum. Photosun dezavantajı oylamada sadece beğendim/beğenmedim şeklinde iki seçenek sunması. Tabi ileriki sürümlerde bu değişecektir diye düşüyorum ki, şu anda 6.x-2.5-beta3 sı çıkmış.

onur serkan, Çrş, 05/11/2008 - 18:27 tarihinde.

Photos her resmi ayrı bir düğüm olarak mı kaydediyor yoksa kendine ait başka bir altyapısı mı var?

kade, Per, 06/11/2008 - 01:12 tarihinde.

Konu dagilmaz umarim. Bu konu bircogumuz icin önemli. Node´a dügümlenmis (örn:adres/konu/isim?resim1) baglanti hazirlayan bir eklenti, binlerce node olusmasina karsi olasi bir istek. Galerilerin cogu sizlerin de bildigi gibi her resim icin ayri bir node olusturuyor.

Ancak bunu suana kadar denediklerim icinde ve Onur´un da bahsettigi Gallerix eklentisinin demosunda cözmüs olduklarini gördüm. Lakin bu eklentiyi fazla incelemeden öylesine kurdum, benim farkedemedigim biseyler daha eklenmesi lazim onlarin kullandigi gibi. Aslinda toplu resim ekleme ve ajax li destegi verebildigini anlasam, tam bicilmis kaftan diyebilirim. Lakin önce hangi eklentiyi benimseyecegimize karar vermeden diger eklentileride konusalim.

Degerli Onur, Node Gallery isimli yeni eklenti havadisini sabah okudum ancak simdi onu ve digerler önerileri inceleme firsati buldum ve kurdum. Bu taze haberi bildirdigin icin sagol. Önerdigin eklentiyi acikla dedigin icin kurulum sürecini yaziyorum. Ve nelerle karsilastigimi.

"Ilk izlenimler ve temel ayrinti:"
Node Gallery eklentisi sayfasinda yazdigi kadari ile ilk bakista bizim aradigimiz sey gibi duruyor. Ekletinin calisabilmesi icin, imagecheche ve image api eklentilerini kurmak gerekiyor.
Hersey kurulduktan sonra ImageCache üzerinden presentleri atamak gerekiyor. Ben default ayarlari belirleyerek hizli hizli gectim, cünkü bu eklenti zaten kendi basina bir olay, incelemek lazim.... Imageapi ve digerlerinde gerekli yetkileri verdikten sonra, Yönetim panelinden, galeri ismi kurali belirlemek gerekiyor. "Add Gallery Config" üzerinden; Galeri Type ismi, Gallery Type (node,book vb secilebiliyor) ve Image Type´e de node, book ya da vb bir secim gerekiyor. Ben deneme amacli birinde book digerine sayfayi belirledim.

Galeri´nin book eklentisi ile calisacagini atadigimiz icin, yeni bir kitap olusturma sayfasina giriyoruz. Yazi alaninin altinda yayin ayar bölümünde Node "Gallery Access Settings" bölümü var buradan genele acik, özel ve hatta sifreli bir galeri sunma imkani veriliyor.

Kitabi yayinladiktan sonra, "* Edit gallery * Upload images * Delete gallery * Back to gallery list" özellikleri belirleniyor actigimiz kitap sayfasinda. Burada Upload images e girildiginde 5 ad. resim yükleme alani aciliyor. Deneme amacli resimler yükledik diyelim. Bunlari ( sanirim ben Thumbnail i ayarlamadigimdan) Thumbnai boyutu ile tek sayfada alt alta siraliyor. Her hangi bir ajax destegi yok. Gelisi güzel alt alta siralama mevcut. Ve farkettim ki en cok endise duydugumuz sey olan, her resim icin ayri bir node olusturuyor olmasi beni üzdü. Belki benim gözümden kaan bir sey olmus olabilir. Lakin fupload gibi müthis bir eklenti var iken, ne diye halen daha eski yükleme prensipleri kullaniyor anlamis degilim.Dedigim gibi her resim icin ayri node olusturmasi, ajax destegi olmamasi, fupload gibi tek hamleli toplu resimlerine izin vermeyisi suan icin üstüne düsmememiz gerektigini gösteriyor. (Ancak daha fazla inceleyip, alternatif cözüm önerileri olanlar olursa ya da sürümünde gelisme, tekrar inceleyebiliriz.

@Erdemali, Photos önerin icin sagol. Kurdum, "her sey iyi hos ama resim yükleyemedim" diyecektim, ama farkettim ki, mozilla´daymis sorun. Explorer ve Chrome´de sorun yok.

Onur bak bu eklenti dügüm acmiyor her resim icin, resimleri isimleri ile files/photos/image bölümünde tutuyor. Hatta pek begendigim denizer flash albumu ile birlestirme imkani var. Normal görünümü, klasik galeriler gibi. Artilari; toplu resim yükleme, her resim icin node olusturmama, Denizer i desteklemesi. Eksileri; "Resimlerde Ajax destekli saga sola gecisli oklu gösterim ?!?"

Genel itibari ile http://the.failbo.at/node/118#581 baglantisinda gördügümüz gibi, Galerix´in ´resimleri node´a dügümledigini görüyoruz. Oklu bir gecis olmasa da, ajax destekli. Toplu da resim yüklenebiliyor ise ne ala, ama demoda gösterilen ile bize eklenti olarak sunanda eksik bir seyler var.

Yazi biraz uzadi yanliz, suan taze taze yükledigim bu eklentilerde önce bir photos da denemeler yapicam. Pek tabi ek öneri ve görüslere her zaman acigim ve bekliyorum.

onur serkan, Per, 06/11/2008 - 01:15 tarihinde.

Karşılaştırma ve bilgiler için teşekkürler.

Her resmin ayrı bir düğüm olmasının en büyük avantajı views, comment, taxonomy, fivestar vb. eklentilerden faydalanabiliyorsun. Öbür türlü eklentinin kendi yorum ve oylama gibi özellikler sunması gerekiyor.

Node Gallery ile Lightbox2 beraber kullanılarak ajax destekli gezinme sağlanabilir diye tahmin ediyorum. Belki benzer birşey Photos'ta da işe yarayabilir.

Bakalım bu arayış mutlu bir şekilde sonlanacak mı :)

kade, Per, 06/11/2008 - 01:28 tarihinde.

Rica ederim. Resimlerde ayri bir dügüm demek, kisisel kanatimce resim yogunlugu projeler icin, uzunvadeli siskinlikler diye tahmin yürütüyorum. Lakin mutlaka dügüm olusturan eklentiler de lazim olacaktir, bahsetmis oldugun ek getiriler icin, lakin benim suanki projemde dügüm olmamasi yararli olacaktir. Bunun yaninda, photos da acilan her albume yorum özelligi (node) sisteminden faydalandigi icin geliyor.

Eger ilgini ceker ise, Node Gallery ile Lightbox2 ile iletisim kurulabiliyor mu bakarsan sevinirim. Ben Lightbox2 u daha incelemem lazim. Onun icin baglanti kurulursa nasil kurulur suan icin bilemiyorum.

Ancak Photos´a Lightbox2´un sagladigi ajax destekli sag sol oku gösteren özelligi nasil ekleyecegimizi bulursak, yemeyip yaninda yatilacak bir eklenti olacak.

sabreden dervis muradina ermis :)

erdemali, Per, 06/11/2008 - 14:18 tarihinde.

Photos her resim için ayrı düğüm oluşturmuyor.
..../photos/image/200

Bu galeri başlığını yakından takip ediyorum. Tüm ihtiyaçları karşılayacak bir galeri eklentisi bulunacağına inanıyorum. Duruma göre bende değiştirebilirim:)

erdemali, Cmt, 29/11/2008 - 15:52 tarihinde.

Bende şu an ihtiyacıma cevap verecek bir galeri aradığımdan konuya tekrar yazıyorum.
Galeri eklentisi olarak kade ne yaptı acaba?

Benim ihtiyacım olan galeri sisteminde alt kategoriler oluşturulabilmeli. Diyelimki istanbul fotoğrafları nın alt kategorisi olarak beyoğlu, sultanahmet albümleride açılabilmeli.
Daha önce kullanmış olduğum photos eklentisi bu ihtiyaca cevap vermiyor. Albüm oluşturabiliyorsunuz ancak ben albüm üzerinde bir kategori sistemi istiyorum.

Daha önce image eklentisinde yaşadığım sorunlar yüzünden uzak duruyorum.

Gallery2 kurup Drupal e entegre etme planım da var. Ancak gallery2 kurulumunda çok sorunlar yaşanıyor, en basiti tarayıcınızın dili dahi ingilizce olarak belirlenmeliymiş. Gallery2 yi kurmayı başardığımda görüşlerimi aktaracağım.

Gallery2 entegre adilmiş Drupal 6 ya buradan bakabilirsiniz.

erdemali, Cuma, 05/12/2008 - 16:54 tarihinde.

Galeri eklentilerinin burada adı geçenlerin hepsini denedim.

Öncelikle Gallery2 kurmayı başardım ancak farklı sorunlar oluştuğunda destek alınabilecek bir Türkiye ayağı olmadığından bir eksi alıyor. Kurulum sırasında browserınızın dili ingilizce olmalı daha sonra Türkçe yapmaya çalıştığınızda hata veriyor. Daha bunlar gallery2 kurulumu hataları bir de Drupal e entegre işlemleri var. Ayrı bir databasede çalışıyor olması hız konusunda belki avantajlı olabilir ancak dezavantajlarıda olacaktır.

Yükleme istatistiklerinde imageye göre oldukça geride kalan Photos eklentisini bir sitemimde kullanıyorum kesinlikle tavsiye ederim. Resim yükleme konusunda gördüğüm en başarılı olanı. Çok adette resim yüklemeyecekseniz bir seferde 10-15 resim için ideal. Son yüklenen resim ve rastgele galeriden bir resim seçeneğini bloklardan aktifleştirebilirsiniz. Galerideki tüm resimleri görüntüleyebilirsiniz. Resimlere beğendim/beğenmedim şeklinde iki seçenekli oy verilebilir ve yorum yapılabilir.

Image eklentisi tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek bir galeri eklentisi. Her fotoğraf ayrı birer sayfa olarak kaydediliyor. Çoklu fotoğraf yüklemede oldukça kullanışlı. Öncelike tüm fotoğrafları dizininizde oluşturduğunuz import klasörüne ftp ile atıyorsunuz ve imagenin kendi menüsünden bu fotoğrafları istediğiniz albüme aktarıyorsunuz. Ayrıca image eklentisi taxonomy altyapısını kullanıyor bu sayede bir çok esneklik sağlıyor. Photos eklentisinde galerilerde sadece resimler görüntülenirken imagede resimler ve başlıkları ile görüntüleniyor. Benim gördüğüm tek dezavantajı galerideki resimler arasında geçiş yapılamaması. İmagenin bir çok yan eklentisi var mutlaka buna çözüm sağlayan bir eklenti mevcuttur ancak ben henüz bulamadım. Resimler ayrı birer düğüm olarak kaydedildiğinden galerideki bir resme tıkladığımda diğer resme o sayfadan link yok.
Imagede ayrıca galerilere alt kategori oluşturabilirsiniz. Örneğin, İstanbul galerisi altına Kadıköy galerisini ekleyebilirsiniz.
Image yeni yeşil oldu ve görüdüm kadarıyla en çok kullanılan galeri eklentisi.

halilibo05, Per, 16/04/2009 - 23:46 tarihinde.

merhaba arkadaşlar benim bir sorum olacak gallerix ile ilgili cvblarınız için şimdiden teşekkürlerimi bildiririm
Benim gallerixde oluşturduğum galerilerdeki resimlerin hepsini karışık bir şekilde yani random picture gibi tek bir sayfada görmek istiyorum.belkide böyle bir özellik var fakat ben çözemedim
veya yok yoksa nasıl çözebilirim böyle bişeyi yapmam mümkünmü.....????

kamil, Cuma, 17/04/2009 - 15:30 tarihinde.

blok'larda böyle bir blok eklenmiş olacak zaten kontrol ettiniz mi acaba

halilibo05, Cuma, 17/04/2009 - 16:54 tarihinde.

evet bloklarda var hem lastet hemde random diye iki blok var bunlardan random aslında benim tam istediğim ama en fazla 10 adet resim gösteriyor daha fazlasını göstermiyor fazla gösterse oda işimi görür fakat göstermiyor malesef.benim istediğim bilmiyorum belki biliyorsunuzdur diğer galeri eklentilerinde albümlerde bulunan tüm resimleri tek bir sayfada gösteriyor ve hangi resme tıklarsan onun bağlı olduğu resim galerisine yönlendiriyor böyle birşey istiyorum ben..Gallerix çok güzel bir resim galerisi beğendim birçok yerde kullanıyorum bu isteğimide yapabilsem çok şahane olacak.
Yardımıcı olacak arkadaşlarada çok dua ederim valla :D

halilibo05, Cmt, 18/04/2009 - 13:55 tarihinde.

Evet Arkadaşlar Önerisi olan yokmu
Yrdımlarınız bekliyorum

logox, Cmt, 18/04/2009 - 21:15 tarihinde.

ben de buradaki gibi kategoriler altına alınmış foto gönderilerini ileri geri şeklinde (buyuk resimin ustundeki blok) gostermek istiyorum... yani thumbnailler alınmış, blok içinde sıralanmış.. ajaxlı ileri gerili... bütün thumbnailleri sıralamasın bir blokta... ileri gerili olsun...

halilibo05, Pzt, 20/04/2009 - 09:11 tarihinde.

Merhaba arkadaşım gallerix tam senin istediğin eklenti bu eklenti ile istediğini yapalirsin
Bu benim yaptığım site gallerix ile istersen örnek olması açısından bakabilirsin..
http://www.gulluce37.com/node/23?picture=11#2
benim hazırladığımda resimler altta ama sen onları ufak bir editleme ile üste alabilirsin.Kolay gelsin takıldığın bişey olursa yardımcı olmaya çalışırız...

halilibo05, Pzt, 20/04/2009 - 09:14 tarihinde.

Arkadaşım gallerix tam senin istediğin gibi bir eklenti sadece onda resimler senin örnek olarak gösterdiğin gibi üstte dğil altta duruyor ve ileri geri oklar yok ama ufak bir editlemeyle onuda halledersin....
Örnek Gallerix ile yapılmış resim galerisi
http://www.odinreklam.com/content/araba-sticker?picture=172

logox, Pzt, 20/04/2009 - 17:24 tarihinde.

bu galeriyi denemiştim... galeriyi node olarak alıyor ve nodenin içine farklı resimleri node olarak oluşturuyor... güzelliği bir yana benim istediğim üyeler istediği kategoriye resim eklesin, ben de bu uyelerin tüm resimlerini kendi sayfasında gosterebileyim... üst kısımda thumbnail olarak resimleri belirsin oklarla devam edilebilsin... ben uyelerin gonderdikleri resimler galeri halinde olsun istemiyorum, uyelerin gonderdikleri resimleri ben galeri yapabileyim istiyorum. Umarım anlatabilmişimdir...

weedecs, Sal, 17/08/2010 - 20:59 tarihinde.

gallerix'te resimlere bakarken all photos ve single photo diye yazan kısımları türkçeleştirmek için hangi dosyayı güncellememiz gerekiyor.

captix, Sal, 17/08/2010 - 21:34 tarihinde.

"arayüzü çevir > ara" kısmından yapacaksınız çevirileri.
'admin/build/translate/search' adresinde

gdag, Çrş, 18/08/2010 - 10:06 tarihinde.

Bence ALbum Photos eklentisini denemelisiniz. Oldukça kolay bir arayüze sahip.

weedecs, Per, 26/08/2010 - 01:52 tarihinde.

@captix

teşekkürler, evet dediğiniz yerden değişiklik yapıldı ancak söyşe bir durum var?

all photos yerine >> tüm resimler çıkıyor tıklıyorum bir sorun yok sonra single picture yerine >>tek resim tıklıyorum ama tekrar tüm resimler dediğimde gene ingilizceye dönüyor garip :S

sanırım windows tabandan yapıyor. eğer bir yöntemi varsa paylaşırmısınız

eğer yoksa da can sağlığı gene de teşekkürler...

weedecs, Cuma, 01/10/2010 - 20:04 tarihinde.

bugün birşey farkettim gallerixde çoklu resim eklenebiliyor. ister 5 ister 10 tane sınır sizin. bunun için YÖNET>>GALLERIX>>GENEL AYARLAR>> Number of Upload Fields kısmında 1 yazan yere aynı anda kaç resim ekleme hanesi istediğinizi girin ve kaydedin. sonrasında albüme resim eklemek istediğinizde bu alana girdiğiniz sayı kadar gönderme hanesi açılacaktır.

benim başka bir sıkıntım var bu konuyla ilgili acil yardım bekliyorum

gallerix albüm sayfasında thumbnailler otomatik olarak karıştılıyor bu nasıl engellenir. resimlerin sabit kalmasını istiyorum.

mersoy, Cmt, 12/03/2011 - 11:50 tarihinde.

Album Photos modülü oldukça kullanışlı fakat etkinleştirince sitede hiç bir javascript çalışmıyor. En son 2009 yılında geliştirilmiş bir modül.

Buna benzer kullanışlı bir modül yavsiyeniz var mı 6 sürümü için.

cihan, Cmt, 19/03/2011 - 18:00 tarihinde.

Tavsiyem direk olarak komple bir mdül yerine gallery formmatter+views+imagecache gibi modülleri combine ederek çok güzel galeriler gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca birqaz daha uğraşmak için views slideshow da thumnailhover ile mükemmel galeriler yapabilirsiniz.