Anadolu Üniversitesi'nde Drupal Eğitimi

21 - 22 Kasım 2009 haftasonunda IEEE ve Bilim ve Teknoloji kulüplerinden arkadaşların davetiyle gittiğim Anadolu Üniversitesi'nde, Drupal hakkında bu güne kadar öğrendiğim bilgilerin bir kısmını paylaştım. Bence çok güzel bir organizasyon oldu. Ben memnun kaldım, umarım onlar da kalmışlardır :)
2 gün, Drupal'i öğrenmek için tabi ki çok kısa bir süre. Bu yüzden teknik bilgilerle, Drupal'le ya da belki herhangi bir CMS ile daha önce hiç karşılaşmamış insanların kafasını karıştırmak yerine, Drupal'i tanıtmayı ve bu sistemle neler yapılabileceğini göstermeyi, öğrenmek isteyenlerin nereden başlayacağı konusunda fikir vermeyi amaçladım. Böylece katılımcılar, uzun uğraş ve zaman gerektiren bi konuyu gerçekten öğrenmek isteyip istemeyeceklerine kendileri karar verebilecek. Umarım başarılı olabilmişimdir. Sunumun bir kopyasını siteme koydum. İsteyenler göz atabilir: http://www.sinanerdem.net/blog/drupal-seminar-anadolu-university
Bu arada Anadolu Üniversitesi kampüsü ve öğrencilerine de biraz değineyim. Öğrencilik hayatım boyunca ve daha sonra da işim gereği birçok üniversite gördüm, ama Anadolu Üniversitesi'nin kampüsü gibi güzel kampüs sanırım kolay kolay bulunmaz. Tam bir öğrenci ortamı olmuş. Arkadaşlar da zaten bu olanakların kıymetini biliyor.
Konuştuğumuz kadarıyla her konuda çok ilgili ve girişimci olduklarını da gördüm. Bence bu, üniversitede teorik bilgi sahibi olmaktan çok daha önemli bir fırsat. Ayrıca öğretim üyeleri de her konuda destek oluyormuş. Arkadaşlar son dakikada okulun bir hafta boyunca tatil edildiğini öğrenmişler. Yine de katılım yüksekti. Bunun için de kendilerine teşekkür ederim.
Üniversiteler, Drupal'in kullanılması ve yaygınlaşması için çok uygun yerler. Umarım benzer eğitimleri ileride başka üniversitelerde de gerçekleştirebiliriz.
- Yeni yorum ekle
- 1152 kez okundu

Tebrikler ederim. Başarılarının devamını dilerim. Umarım Ankara'da da benzer bir organizasyon yapabiliriz.
başarılı bir döküman olmuş, bunu video haline getirmek lazım...
Başarılı bir etkinlik olduğundan kuşkum yok. Konunun ddo'da ilk gündeme geldiği dönemde, iş arama sürecinde ilerisini görüp plan yapamadığım için etkinliğe katılamayacağımı belirtmiştim. Şu hayatta ne ilginç tesadüfler oluyor :) Etkinliğe katılacak olsaydım, belki de yola çıkacağım gün ve saatlerde gelen iş görüşmesi telefonunu kaçıracaktım ve bayram sonrası başlayacağım işi alamayacaktım. Tabii ki bu durum etkinliğe katılanları kıskandığım gerçeğini değiştirmiyor :)
Sinan oldukça güzel bir sunum hazırlamış. Drupal'i yeni kişilere tanıtmak adına yaptığı bu katkıdan dolayı hem Sinan'a, hem de organizasyonu gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi öğrenci topluluklarına, Türk Drupal kullanıcıları adına, teşekkür ederim. Umarım Anadolu Üniversitesindeki bu etkinlik, diğer üniversiteler için güzel bir örnek olur ve bu tür organizasyonlar yakın gelecekte ülkemizin diğer üniversitelerinde de tekrarlanır.
Bu arada, etkinliğe katılan arkadaşlar, etkinlikle ilgili vidyo kayıtlarını ve fotoğraflarını paylaşırlarsa sevinirim. Böylece kıskançlığımız bir derece daha artmış olur :)
İş haberine çok sevindim Onur. Umarım tam istediğin gibi, ileride çok başarılı olacağın bir iş olur. Seni MSN'de bir ara yakalarsam detayları da alırım artık :)
Drupal'le ilgili insanları bir arada görmek gerçekten çok güzeldi. Umarım ileride beraber gerçekleştireceğimiz organizasyonlar da olur.
tebrikler, sunum gerçekten güzel.. peki sunum dışında ne gibi bir çalışma yaptınız? uygulama oldu mu?
takıldığım bir nokta ise afişteki "web tasarım"ı oldu. bu tamamen ayrı bir tartışma konusu: "web sayfası yönetimi" mi yosa "web tasarımı" mı?
acaba ilgi çekmek için mi yapıldı yoksa web tasarımı demek doğru mu? (benim aklıma tasarım deyince design geliyor)
İlk gün sunumu yaparak geçirdikten sonra, ikinci gün bir Drupal kurulumu yaptık ve birkaç eklenti ve tema kurmak, içerik türü ve içerikler oluşturarak bunları istenilen yerlerde göstermek ve blok oluşturmak gibi uygulamaları beraber yaptık.
Açık söylemek gerekirse afişi çok kısa bir süre, o da sunum için gittiğim sırada gördüm. Benim sunumum ve uygulama sırasında tasarımla ilgili bir konu işlenmedi...
İlgi çekmek için yapıldığını sanmıyorum. Birçok kişi tarafından web sitesi yapımı ile ilgili konuların hepsi birmiş gibi görülüyor. Tasarım, kod geliştirme, içerik yönetimi gibi konuların farklı olduğu tabi ki konu üzerinde uzun süre kafa yormuş ve çalışmış kişiler tarafından biliniyor sadece. Afişteki konunun da bundan kaynaklandığını düşünüyorum.
derdim bu başlıkların (tasarım, programlama, içerik yönetimi) farklı olduklarını herkesin iyi kötü ayırt etmesi. bunu nasıl sağlayabiliriz? dediğim gibi bu ayrı bir tartışma konusu çünkü nedenleri nasılları konuşmak lazım.
Bu bilincin oluşması için zaman gerekiyor bence.
Aslında herkesin ayırt etmesine de bence gerek yok. İnsanlar konuyla ciddi olarak ilgilenmeye başladıklarında zaten ister istemez bunun ayrımına varacaklar. Tek sıkıntı bu konuda karar verecek kişilerin konuyla ilgili biraz bilinçlenmesi. "Hadi bana bi web sitesi tasarla 2 günde, al bu da 500 lira..." diyen insanların azalması...
Tam olarak benim almam gereken bir eğitimmiş. Drupal'a yeni başladım ve biraz ürkütüyor doğrusu. İstanbul'da bir eğitim olursa haberdar ederseniz çok sevinirim. Türkçe Drupal kitabı aradım fakat bulamadım.
Bir aksilik çıkmazsa yakın bir zamanda İstanbul'da, bir dernek bünyesinde uzun vadeli Drupal eğitimleri açılmasını planlıyoruz.
Kaç kişi olarak merak ediyorsunuz? :)
Resmi ben eklemedim bu arada, sanırım Onur Serkan eklemiş.
kardeş burda işe yaradı ama bende işe yaramadı. Sanırım tema css'inin bir özelliği. Yani drupaldersleri.org un temasının desteklediği bir class. Burda yazında direk çalıştı. Bende çalışmadı. Onur serkan hocam sen bu konuya hakimsen, img-right class'ının kodlarını buraya atman mümkün olur mu?
tamamdır hocam. bizim temanın css'i bu olayı class="sinistra" olarak tanımlamış onu kullanınca ola çözüldü. Çok saolun bu siteden çok şey öğrendim.
css dosyasına
.img-right{float:right;margin:0 0 10px 10px;}
üstad elinize sağlık. benzer hareketler görmek istiyoruz. saygılar
Gerçekten çok güzel bir etkinlik olmuş. Tebrik ederim. bluesband istanbulda hangi dernek veya kuruluş altında yapıyorsunuz bunu? Drupal ile ilgili seminerlere katkı sağlamak ve kayılmak herkesi mutlu eder sanırım.