Skip to Content

drupal 6.14 tr de problem yaşayanlar.

apples, Çrş, 25/11/2009 - 17:33 tarihinde.

Oncelikle drupal a bugun gectim. Yasadigim problem 6.14 kararli surumun dil paketi oldu. Mac kullaniyorum local olarakda mamp programini kullaniyorum. Turkce paketi attigim halde kurulum sirasinda beyaz ekran geliyordu. bu arada anlatilan herseyi yaptim. en sonunda cozumu buldum ve burada paylasmak istedim cunku drupal cok hosuma gitti ve gelismesi konusunda azda olsa yardimim olmasini isterim.

Cozum olarak izledigim yolu sirasi ile anlaticam ;

1- kurulumu ingilizce olarak sorunsuzca yaptikdan sonra.
2- administer / modules / locale tik koyuyoruz ve save diyoruz.
3- ondan sonra Site Configuration / Localization tikliyoruz.
4- burda acilan pencerede Import sekmesine tikliyoruz.
5- Acilan sayfada Lang.file kismina indirdigmiz zipli tr ceviri dosyasini zipden cikartip tek tek tr.po dosyalarini import ediyoruz. lag.file altinda bulunan import into kismini turkce yapmayi unutmuyoruz.
6- bittiginde dil secenigini tr olarak isaretliyoruz ve sistemimiz kullanima hazir.

Bu yaziyi yazarken tr klavyem olmadigi icin tr karekter kullanamadim.
Bu yazi baska bir sitede 5.2 icin anlatilmis ve ben bunu 6.14 icin uyguladim oldu yani kismen alinti bir yazidir.
Amacim kesinlikle ukalalik degil sadece gercekten cozum bulamadim ve benim durumuma dusen arkadaslari drupal dan sogutmamak adina yazilmistir.

onur serkan' ada hosgeldin demek istiyorum ne zaman askerden geldigini bilmiyorum ama surekli burda olucam. yeni olmama ragmen cozum buldugum konularda paylasicam. Sebebi ise joomla kullandigim gunlere nalet ediyorum bu kadar ozelikli bir sistemi insanlara tanistirmak.

Hatali bir sey yazmis isem affola saygilarimla....

onur serkan, Cmt, 28/11/2009 - 16:01 tarihinde.

Öncelikle çözümünü paylaştığın için teşekkürler.

Ufak bir hatırlatma yapayım; çeviri dosyaları drupal ana sürümleri için hazırlanır. Yani Drupal 6.1 ve Drupal 6.14 için ayrı dil dosyaları yoktur; bunun yerine, tüm Drupal 6 sürümleriyle uyumlu olan tek bir Türkçe çevirisi vardır. Dolayısıyla da, herhangi bir Drupal 6 sürümünde bu sorunu yaşayan yukarıdaki yöntemi uygulayabilir.

Aslında çeviri dosyalarını tek tek yüklemek pek de şık bir çözüm değil ama Mac'im olmadığı için alternatif bir çözüm bulmam da oldukça zor. Sadece sorunun kaynağı hakkında bir tahminde bulunabilirim. Sorun yazma izinlerinden kaynaklanıyor olabilir.

apples, Sal, 01/12/2009 - 20:33 tarihinde.

Yazma ayarlarinida kontrol ettim. Mac os sistemi seni root olarak gordugu icin herhangi bir yazma degistirme isleminde senden sifre istiyor sifreyi girdikden sonra degistrebiliyorsun.

Dedigin gibi biraz zahmetli bir is. Ama olsun o zaman kaybi drupal icin deger :)