DDO'yu bir adım ileriye taşıyalım

Kalite iyileştirmesi yapan şirketlerde oldukça popüler olan bir Japon kavramı vardır: kaizen. Kaizen, kelime anlamıyla daha iyiye olan değişim demektir; sürekli ve küçük gelişimlerle verimliliğin arttırılması amacını taşır. Aslında site geliştiren birçoğumuz bunu farkında olmadan uyguluyoruz. Site yayına geçtikten sonra bile ufak tefek değişiklikler ile sitenin daha başarılı olması için çalışıyoruz. Drupaldersleri.org için de bu durum geçerli elbette. Sitemiz, yayında olduğu yaklaşık 1 yıllık süre içinde küçük değişimler ve eklemeler ile bugüne geldi ve yeni iyileştirmelerle de bu yolda ilerlemeye devam edecek.
Yaptığımız ve yapacağımız değişikliklerdeki amacımız, sitemizi ziyaretçiler, üyeler ve yetkililer açısından daha verimli kullanılabilir yani kullanıcı dostu bir hale getirmek. Farklı rollerdeki kullanıcılar sitemizi farklı şekillerde kullanabildiklerinden, bu iyileştirme sürecine herkesin katkı yapabilmesi sağlanmalı diye düşünüyorum. Dolayısıyla da iyileştirilmesini düşündüğüm konuları, üzerinde herkesin tartışabilmesi, görüş ve önerilerini ileterek katkı yapabilmesi amacıyla, aşağıya çıkardım. Bütün olarak veya teker teker maddeler halindeki düşüncelerinizi bu forum başlığında dile getirebileceğiniz gibi, fikir alışverişleri için burada yaptığım öneriyi değerlendirerek yapılacak toplu görüşmelere katılabilirsiniz.
İYİLEŞTİRME PLANI
AMAÇLAR
- Destek bölümünde konu takip edilebilirliğini iyileştirmek
- Aktif bir topluluk oluşturmak ve kullanıcıları teşvik etmek
- Görevliler arası koordinasyonu sağlamak
- İçerik yönetimini kolaylaştırmak
- Daha kullanışlı bir anasayfa oluşturmak
- Kullanıcıların önemli içeriğe doğrudan erişebilmelerini sağlamak
- Sitenin tarihi, misyon ve vizyonu, kadrosu vb. bilgilere kolay erişim sağlamak
- İçeriği zenginleştirmek
- Siteyi gereksiz özellik ve sayfalardan arındırmak
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
- Destek bölümünde konu takip edilebilirliğini iyileştirmek
- (a) Çözümlenen ve çözüm aranmaya devam eden konuların ayırt edilebilmesi
- (b) Destek talepleriyle bilgi vermek için açılan konuların ayırt edilebilmesi
- (c) Konu içeriği hakkında özet bilgi verilmesi (nodewords ile mümkün olabilir)
- (d) Önemli konuların bir hızlı erişim (sss gibi) konusunda listelenmesi, ders niteliği taşıyan konuların üzerinde çalışılarak ders olarak yayınlanması
- (e) Konuların açıldığı bölümlerin gözden geçirilmesi, yanlış bölümlere açılanların taşınması (29 Ağustos ve sonrası için)
- (f) Eski konuların arşivlenmesi, gereksiz konuların çöp bölümü oluşturularak buraya taşınması
- (g) Konu gösterimlerinde başta özet bilgi ve diğer meta bilgilerin verilmesi (künye)
- Aktif bir topluluk oluşturmak ve kullanıcıları teşvik etmek
- (a) Site görevlileri sayfası oluşturulması
- (b) Üye profillerini yeni alanlarla zenginleştirmek (yaşadığı yer, profosyonel işi, vb.)
- (c) Haftalık toplu görüşmeler düzenlemek (irc odasında)
- (d) Profil bilgilerini dolduran üyeler arasından haftalık/günlük/rastgele üye seçerek anasayfada bir blok olarak sunmak
- (e) Haftanın/ayın konusu belirlenerek, kullanıcıların o konudaki uygulamalarını, deneyimlerini ve düşüncelerini paylaşmalarını teşvik etmek
- (f) Aktif kullanıcıların listelenmesi
- Görevliler arası koordinasyonu sağlamak
- (a) 2a. Site görevlileri sayfası oluşturmak
- (b) Görevlilere özel forum bölümü oluşturmak
- İçerik yönetimini kolaylaştırmak
- (a) Güncel sürüm bloğunu otomatikleştirmek
- (b) Yayınlanmamış içerik ve yorum gibi listelerin yer aldığı ana içerik yönetim sayfası oluşturmak
- (c) Mevcut taksonomi yapısının kullanışlılık açısından gözden geçirilmesi, yeniden düzenlenmesi (sürümlerin etiket olmaktan çıkması)
- (d) Comment mover eklentisinin Türkçeleştirilerek görevlilerin kullanımına sunulması
- (e) Cevapsız/çözüm bekleyen konuların yer aldığı bir liste sunulması
- Daha kullanışlı bir anasayfa oluşturmak
- (a) Sitenin daha aktif olan bölümlerinin önplana çıkarılması
- (b) Güncel olmayan içerik sayısı azaltılmalı
- (c) Gündemde olan konuların vurgulanması (etiket bulutu veya radioactive eklentisi kullanılabilir)
- (d) Örnek uygulamalar için araştırma yapılması
- (e) Üye sayısı, içerik sayısı vb. bilgilerin bulunduğu bir istatistik bloğunun eklenmesi
- (f) İçerik oluşturma linklerini ikonlar şeklinde sunan bir bloğun oluşturulması
- Kullanıcıların önemli içeriğe doğrudan erişebilmelerini sağlamak
- (a) Vitrin ve eklenti bölümlerinde editörün seçimi uygulamasının yapılması
- (b) Dersler bölümünde mutlaka okuyun tarzında bir ders listesi sunulması
- (c) 1d. Önemli konuların listelendiği bir SSS uygulamasının yapılması
- Sitenin tarihi, misyon ve vizyonu, kadrosu vb. bilgilere kolay erişim sağlamak
- (a) Hakkında sayfası oluşturularak menüye link verilmesi
- (b) Kullanım kuralları, tavsiyeler, site kullanım kılavuzu, öneri & geribildirim gibi bölümlere link verilmesi
- (c) Sitenin üstlendiği görev, geçmişi, çalışma yöntemi gibi konularda bilgi verilmesi
- İçeriği zenginleştirmek
- (a) Çekirdek eklenti tanıtımları ve ilgili terimlerin eklenmesi
- (b) Popüler eklenti çevirilerinin yapılması
- (c) Popüler eklenti tanıtımları
- (d) 2e. Haftanın/ayın konusu seçilerek o konuyla ilgili içerik üretiminin teşvik edilmesi
- (e) 1d. SSS hazırlanması ve bazı konulardaki açıklamaların geliştirilerek ders olarak eklenmesi
- Siteyi gereksiz özellik ve sayfalardan arındırmak
- (a) 4c. Gereksiz sözlüklerin kaldırılması
- (b) Site oylama sisteminin kaldırılması/değiştirilmesi
- Yeni yorum ekle
- 1217 kez okundu

Evet bunların hepsi de güzel dokunuşlar, anasayfayı daha kullanışlı hale getirmek de iyi fikir. Benim fikrim daha var, hepimizin ortak bir görüşü varsa o da drupali drupal yapanın views olduğu. O yüzden viewsi gözümüze sokan bir bölüm olmasını istiyorum. Hatta bunun adı "views power shell" olabilir. :)
Destek bölümünde konu takip edilebilirliğini iyileştirmek gerçekten önemli çünkü sitenin bildiğim gözlemlediğim kadarıyla en aktif bölümü. Siteye girmediğim zaman zarfında 5'ten fazla yeni konu eklenmişse bunları kaçırıyorum. Bunun için benim önerim site anasayfasının, üye olan kullanıcılar için bir "dashboard - kontrol panel" gibi düzenlenmesi (bkz. Google Analytics kullanıcı ana sayfası). Bu "dashboard" üzerinde siteyle ilgili son içeriğin yer aldığı bölümlerin yanı sıra, kullanıcının son yazdıkları, takip ettiği konular vs. gibi bölümler, fazladan birkaç tıka ihtiyaç duyulmadan, direk ana sayfada görülse güzel olur doğrusu... Kullanıcıya özel ana sayfalar bana daha çekici geliyor bu aralar...
Ayrıca yeni bir alan da öneriyorum. Bu alanda bazı modüller ve temalarla neler yapılabileceği yazılabilir. Örneğin Views'da "exposed filter"ı daha önce denememiş biri, Views'in bir çeşit arama yapmak için kullanılabileceğini aklına dahi getirmeyebilir. Ya da Basic temasında kullanılmayan sidebar'ın yok olarak içerik sütununa yer açtığını... Bu alanın böylece, bir modül veya tema tanıtımından daha farklı olacağını düşünüyorum.
Bence sitenin görsel tasarımı çok güzel. Dokunulmaması taraftarıyım...
Elimden gelebilecek konularda ve zamanım el verdiğince sitenin geliştirilmesinde yardım etmeye hazırım...
@logox: Views ile ilgili önerini 8d maddesi kapsamında ele alabiliriz. Bu maddenin çıkış noktası zaten Views olmuştu :)
@etcetera9: Öncelikle ufak bir hatırlatma; Gezinti menüsünde bulunan Yeni gönderiler bağlatısını kullanarak siteye yeni eklenen veya cevaplanan konuları takip edebilmek mümkün. Bu sayfanın benim en sık kullandığım sayfa olduğunu söylebilirim hatta. Ama zaten burada bir çelişki kendini gösteriyor; "madem en sık kullandığım sayfa ise neden kenarda köşede kalmış bir bağlantıdan erişilebiliyor?". Bu noktada yapmış olduğun kişisel içerik panosu önerisi oldukça akla yatkın. 5a maddesi kapsamında bu öneriyi değerlendirebiliriz.
Anladığım kadarıyla İpucu ve Öneriler gibi bir bölüm öneriyorsun; bunu biraz daha detaylandırabilir misin? Özellikle uygulamanın altyapı (eklenti, içerik yapısı, vb.) konusunu düşündüysen, ona da değinirisen sevinirim.
Şu aşamada tema değişikliği düşünmediğimden listede buna yer vermedim. Altyapı konuları çözüldükten sonra düşünülebilir tabii.
Son olarak, ilk haftalık irc toplantısını bu akşam 10-11 arası yapıyoruz (bkz. detaylar). Sadece bir merhaba demek için bile olsa herkesi bekliyorum. Görüşmek üzere...
Evet, aslında aklımda İpucu ve Öneriler gibi bir bölüm vardı. Bu bölümün derslerden farkı da kısa olması. "Bunları biliyor musunuz?" gibi birşey... Ama düşündükçe bu alanda olabilecek içeriğin, sitenin çeşitli yerlerinde (blog, dersler, forum konuları) gibi yerlerde bulunduğunu görüyorum ve gerekliliğinden şüphe ediyorum...
Onur´un bekledigim yazisini yayinladiktan sonra diger arkaslarinda düsüncelerini yazmasini bekledim.
Öneriler ve fikirler cok güzel. Cekirdek bir grup olsak dahi, güzel seyler ortaya dökülüp, bazi iyilestirmeler ile karsilikli paslasmayi daha da iyi hale getirebilecegiz düsüncesindeyim.
Ben genel cerceve icinde Drupaldersleri´nin sadeligini koruma taraftariyim. Ama yukarida da bahsedilen bir cok iyilestirmenin yapilmasi gerekmekte.
Daha önceden bir kac not almistim, Onur´a da bu fikirlerimden bahsettim. Özellikle belirli zaman zarflarinda cekirdek grup olarak sohbet fasilitesinde bulusmanin, tanismanin, cesitli fikir alisverislerinde bulunulmasi arzusundayim. Tabi her gönüllü arkadasin zamani müsade ettikce bu olaya istirak etmesi cok güzel olur düsüncesindeyim.
Belli bir zaman önce almis oldugum öneri niteliginde notlar:
Bunlar nacizane genel olarak benim önerilerim. Üzerinde konustugumuz Drupal gün gectikce daha da heyecan verici gelismeler yasiyor. Bu gelismeleri bireysel olarak takip ederken, bu komün icinde duyduklarimizi, gördüklerimizi vakit ayirabildigimizde paylasmamiz gerektigini düsünüyorum.
Ve yine cok önemli bir acik olarak gördügüm tema zenginletirilmesi konusunda, ortaklasa olarak, ilgili arkadaslar ile ne gibi calismalar ile iyi seyler ortaya cikarabiliriz, bunun fikir alisverisinin yapilmasini öneriyorum.
İlk irc toplantımızı dün akşam gerçekleştirdik. Çok kalabalıktık demek isterdim tabii ki ama saat 10'da 3 kişi vardı, sonra Merter (kade) ile ben kaldık sadece. Daha kötüsü de olabilirdi diyerekten kendimizi avutuyor ve bir sonraki toplantıda bu sayıyı en az %100 artırmayı hedefliyoruz :) Tekrar hatırlatmak gerekirse, bir değişiklik olmadığı takdirde bir sonraki toplantıyı Pazartesi akşamı 10-11 saatlerinde yapacağız. Herkes davetli...
Dün akşamki toplantıda konuşulanlar arasında burada belirtmek istediğim iki şey var. İlki şu: yukarıda yazmış olduğum uzun iyileştirme listesini ve sonrasında yapılan diğer önerileri yardımcı olmak isteyen arkadaşlarla birlikte bir ekip oluşturarak gerçekleştirmeyi umuyorum. Sonuçta bunlar çoğu fikir aşamasında olan öneriler; yani birçoğunun nasıl yapılacağı, hangi eklentilerin kullanılacağı belli değil. Bu sebeple de benzer uygulamalar yapmış arkadaşlar kendi deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim. Hatta deneyiminizin olmadığı bir konuyu bile araştırıp sonuçlarını paylaşarak yardımcı olabilirsiniz. Çok basit bir örnek olarak "3b. Görevlilere özel forum bölümü oluşturmak" maddesini ele alalım. Bunu yapabileceğiniz Forum Access, Taxonomy Access gibi eklentiler var. Bunları daha önceden kullanmadıysanız dahi bir test kurulumunda deneyerek deneyimlerinizi bizlerle paylaşarak bizleri yönlendirebilirsiniz.
Diğer bir konu ise, ele alınacak çok fazla madde olması sebebiyle bunların hatlar birbirine karışmadan ayrı olarak tartışılabilecekleri bir ortam sağlamak. Bunun için de ilk başta aklıma drupal.org'da da kullanılan project eklentisi geldi. Her amacı ayrı bir proje olarak tanımlayıp, project'teki issue sistemini çözüm yaklaşımları için kullanabiliriz. Bu uygulama ddo'nun bir alt sitesi olarak hayata geçirilebilir. Hatta ileride daha farklı projelerin geliştirilmesi için de kullanılabilir. Bu konuda ne diyorsunuz? Farklı bir önerisi olan var mı?
Yapılmak istenenler çok güzel, ama bizim ülkemizdeki kullanıcılar alışmışlar kolaylığa ve alışkanlıklarına. Sizin bu verdiğiniz çabaları bizde Mandriva Türkiye´de veriyoruz. Burada sorulması gereken kullanıcı ne istiyor? ve alternatif sistemler neden tercih ediliyor.
1. soruya yanıt, kolay kurulum ve kolay kullanım. Bunun yanında zengin tema desteği ve istediklerini rahatca alabilecekleri modül bölümü. Drupal bu konunun neresinde? Kurulum kolay kullanım zor ve tema bakımından oldukca kısır. Drupal belirli bir seviyeye gelmiş (biraz ingilizce bilen ve birazda teknik) bilen kullanıcıları hedefliyor. Olaya Drupal sitesinden başlayalım.
1 : Modüller sayfasına girdiğinizde modül hazırlayan şahıslar hazırladığı modül hakkında daha bir resim bile koymamış, Türkiye´deki kullanıcı hele ing. bilmiyorsa ne analayacak? bunun yanında Joomla ve Wordpress´in modül sayfalarına bir göz atalım.
Burası Joomla modül sayfası -> http://extensions.joomla.org/
Burasıda Wordpress plugins syfası -> http://wordpress.org/extend/plugins/
ve burasıda Drupal modül sayfası -> http://drupal.org/project/Modules
burada ki kalite ve kullanıcıya vermiş olduğu rahatlığa ve detaylara dikkat edelim.
Bence ilk yapmamız gereken Joomla tarzı bir modül alanı oluşturmak olsun. Resimler olsun, Demo alanı olsun kısaca kalite olsun. Drupal sitesini örnek almak yerine öyle güzel bir çalışma olsun ki onlar bizi örnek alsın.
2 : DDO´a gerçek anlamda hizmet edecek ekip arkadaşları alınmalı. Ekibe katılan arkadaşlar yöneticilikten çok destek sağlayacak kişiler olmalı. Yine bu anlamda sorulması gereken Drupal Dersleri bir kişiyemi ait yoksa gerçek anlamda hizmet verecek bir topluluğamı. Buranın tüm yükü Onur ve bir kaç arkadaşın sırtında ekip arkadaşları ile bu sorun çözülmeli.
3 : Mümkünse ki mümkündür :) hazırladığınız sitelerin Footer alanında Drupal Dersleri´nin bağlantısını koyalım, yani orada Drupal Dersleri yazmamız kimseye bir şey kaybettirmez. Linkler ve tavisye ettiğiniz sitelere de koyarsak Drupal Dersleri ve Drupal´in tanıtımına bir nebzede olsun katkıda bulunmuş oluruz. Bizde burada bir alan açarak destekleyenler kısmında sizlerin sitelerini gireriz böylece birliktelik sağlanır.
Biz şahsen kendi sitemizde destekliyoruz. Buyrun -> http://www.mandrivaturkiye.com/ (reklam olarak algılanmasın)
4 : Onur mümkünse forum sistemini değiştirsek. Smf, MyBB veya PhpBB gibi daha gelişmiş bir sistem kullansak diyorum. Ülkemizdeki kullanıcı daha alışamadı Drupal Forum yapısına.
5: Youtube´de veya benzeri bir görssel sitede kendimize bir alan açalım ve görüntülü dersleri burada yayınlayalım. Bunun yanında Pdf derslerde hazırlayarak diğer sitelerde tanıtımlar yapalım. Drupal Derslerinin ve Drupal´in tanıtımını diğer forumlarda yapalım. Drupal ile neler yapılacağını kullanıcılara duyuralım.
http://cmsturk.net/forum/showthread.php?t=35062 burada arkadaş sorumuş EMİR kullanıcı adımla cevaplamaya çalıştım.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
En önemlisi ne yapılabilir düşüncesinin kağıda yansımış olması. Düzenli bir organizasyon şeması olmadan olmuyor işler maalesef.
DDO'nun 6. üyesi olmama rağmen şu an için benim yapabileceğim sitelerimden link vermek ve bol bol soru sormak maalesef. Varsa yapabileceğim başka bir şeyler, duymak isterim.
Tespit ve önerilerini paylaştığın için teşekkürler Emir. Ben de sırayla maddeler halinde düşüncelerimi yazayım en iyisi:
1. Öncelikle şunu hatırlatmak istiyorum; Drupal.org yaklaşık bir yıldan beri ciddi bir yeniden tasarım aşamasında. Bunu gözden kaçırmış olanlar bazı örnek sayfaları buradan önizleyebilirler. Sitenin Module kısmı da bu değişimden nasibini alacak tabii ki.
Drupal.org'un eklenti sayfalarının iyileştirilmesini bir tarafa bırakarak, ddo'ya dönecek olursak; ben de eklenti tanıtım bölümümüzün geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. En azından eklenti anasayfasının bir blog tarzında değil de kullanıcıları ihtiyaçları olan eklentiye daha hızlı ulaştıracak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Verdiğim listede bununla ilgili bir madde var aslında; 6(a) "Vitrin ve eklenti bölümlerinde editörün seçimi uygulamasının yapılması." Ancak bu tek başına yeterli bir uygulama olmayacaktır. Eklenti tanıtım içeriğine yeni alanların eklenmesi, eklentilerle ilgili yeni sözlükler tanımlanması, kullanıcıların eklentiler için fikir belirtebilmeleri, eklenti anasayfasında tasarımsal olarak değişikliklerin yapılması gibi alternatifleri de değerlendirmeye almak lazım. Bu konularda önerileri olanlar paylaşırlarsa sevinirim.
Altyapının yanında, hemen her konuda yaşanan ortak bir sıkıntı burada da baş gösteriyor; içerik üretimi. Herkes sitesinde onlarca eklenti kullanırken "hadi bu da benden olsun" diyip de iki satır tanıtım yazanların sayısı malesef ki parmakla gösterilecek kadar az. Umarım altyapı konusunda yapılacak çalışmalar daha çok kişiyi katkı yapmaları açısından teşvik edebilir.
2. Site bugüne kadar ağırlıklı olarak benim sunabildiklerime bağlı olarak yayına devam ettiyse de ben hep bir ekiple birlikte çalışma hayali kurdum. Ancak şimdiye kadar bu gerçekleşmedi. Karşılıksız hizmet verecek bir ekipte rol üstlenecek kişiler için üç önemli kriter var: zaman, bilgi ve paylaşma arzusu. Bu üçüne bir arada sahip olan kişilerin sayıca sınırlı olması bu hayalin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel diye düşünüyorum. Bunun yanında benden kaynaklanmış etkenler de olabilir; bu konuda eleştirilere açığım. Ekibin parçası olmak isteyen ve müthiş üçlüye sahip olmasına rağmen çekinceleri olanlar varsa, oturup detaylı olarak konuşabiliriz. Buradan bir kez daha hatırlatayım; irc odasında toplu görüşmeler için gün ve saat önerisi yapmıştım. Buna bir karşı teklif gelmediği için, şimdilik Pazartesi ve Cuma akşamları saat 10-11 arasında toplanıyoruz. İlgilenen herkesi bekliyorum.
3. Çağrı ve destek için teşekkürler. Destekleyenler sayfası oluşturulabileceği gibi, Afflliates eklentisinden de yararlanabiliriz.
4. Drupalle doğrudan ilgilisi olmayan bir kitleye (ör: Mandriva kullanıcıları) hitap eden bir sitede, kullanıcıların Drupal forum yapısına alışamaması ciddi bir sorun olabilir belki ama zaten Drupal'i öğrenmek ve öğretmek için biraraya gelen kişilerin olduğu bir ortamda Drupal'in kendi forumunu kullanmanın sorun olmaması gerektiğini düşünüyorum. Diğer bir konu ise entegrasyonun sistem bütünlüğünü bozması; forum ve siteyi iki ayrı alanmış gibi algılamaya itmesi. Beraberinde getireceği onca entegrasyon sorunu da cabası. Bu konuda benim alternatif önerim forum sistemi yerine mevcut tasarımı değiştirmek. Tasarımla ilgili kağıt üzerinde bazı denemelerim de oldu aslında. Fırsat bulduğumda tarayıp ya da doğrudan kodlayıp görüşlerinize sunmak istiyorum. Bu arada farklı öneriler varsa, onları da değerlendirebiliriz.
5. Hangi görüntülü dersleri? :) Bugüne kadar Drupal'e yeni kullanıcılar çekebilmek için çeşitli forum ortamlarında elimden geldiğince tanıtım yapmaya ve destek vermeye çalıştım. Buna devam da ediyorum; ancak bunların hemen hepsi yazılı olarak yapıldı. Daha önceleri vidyo ile anlatım da yapmıştım fakat sonuçta hazırlama, düzeltme yapma, güncel tutulabilirlik, indekslenebilirlik gibi açılardan pek de etkin bir yöntem olmadığı için bundan vazgeçtim. Yine de bu siteyi açtığımdan beri Drupal için bir tanıtım vidyosu hazırlama düşüncesi hiç eksik olmadı. Hatta bunun için drupal.org'da profosyonel bir tanıtım vidyosu yapılmasını bile önermiştim ama olumlu bir sonuç alamadım. Diğer işlerle uğraşırken kendim de el atamadım bir türlü. Sadede gelirsek; Drupal'in tanıtımı için forum mesajı haricinde de yöntemler denenmesi gerektiğine katılıyorum. Eğer zaman ayırıp sitedeki anlatımları veya yeni konuları vidyo olarak hazırlamak isteyenler olursa, altyapı konusunda gerekli girişimleri yapmak sorun olmayacaktır. Bu iki maddeyi de listeye ekleyebiliriz.
Onur´cum benim anlatmak istediğim Drupal sitesi değil Drupal Dersleri sitemiz. Modül sayfasını kendimize yapalım. Örnekte vermiş olduğun site gayet güzel hazırlanmış. Bu tarz olabilir.
Demek istediğini anladım da hazır sen değinmişken bu yeni tasarım mevzusunu da araya sıkıştırayım dedim :) Bu yeni tasarımdan da ilham alabileceğimiz noktalar olabilir.
Onur'un örnek verdiği yeniden tasarım sitesinde de benim daha önce burada önerdiğim gibi "Your Dashboard" diye bir kısım açmış olmaları dikkatimi çekti. Demek ki aklın yolu bir :)
Eklenti bölümü hakkında öneri;
Öncelikle hepimiz belli eklentileri keşfedip ve kullanıyoruz. Bunların bazıları için ayrıntılı açıklama gerekirken bir çoğu bir kaç cümle ile özetlebilecek kadar kısa. Benim önerim şudur. Normal eklentiler kısmı dışında bir "Eklenti Listesi" adlı sayfa oluşturulsun...
Alfabetik olarak sıralı 50 satırlık listeler halinde olabilir.
EKLENTİ LİSTESİ
--------------------------------------------------------------------
EKLENTİ ADI | EKLENTİ AMACI |
Cumulus | Etiket bulutu yapmaya yarar.
@Hunanka
Fikrin gayet güzel. Böyle calismalari da icinde barindiran bir projemiz var. Onur da onun üzerine calisma yapiyor.
Yakin zamanda böyle bir sey meydana getirebiliriz sanirim. Sonra birlikte gelistiririz.
Peki bu bölüm nasıl devamlı güncel tutulacak?
Eklenti listesi bölümü için ise devamlı güncelleme şu şekilde olabilir...
Öncelikle zaman sıkıntısı çekenler herhangi bir başlık altında bahsettikleri ve bahsi geçen eklenti ile ilgili adını, anasiteye olan linkini ve bir cümlelik açıklamasını yazarlar. Bu liste gün geçtikçe çoğalacaktır.
Arkasından eklentiyi bilen, sonradan kullanan kişiler ise DDO da eklenti sayfasını oluşturup bir kaç satır bilgi girebilirler.
Halihazırda DDO da bu şekilde açıklaması yapılmış neredeyse 100 e yakın belki daha fazla eklenti var. Ancak bunlar forum içerisinde farklı farklı yerlerde olduğu için bu bilgilere kolay ve sıralı şekilde ulaşamıyoruz.
Ayrıca bu eklentileri sık kullanmadığımız için keşfettikten sonra biz bile unutuyoruz adını adresini... Böylesi kayıpları yaşamamak içinde iyi olacaktır.
Keşfettiğimiz eklentiyi kaybetmemiz sağlayacaktır.
Açıklaması yapılmış eklenti sayfası DDO da belki fazla olmayacaktır ama çok büyük bir bilgi yığını oluşturacağız hemde kategorize edilmiş ve çabuk bulunabilir şekilde.
##Son durum##
İyileştirme çalışmalarına başlayabilmek için bize gerekli ortam ve altyapıyı sunacak bir site kurma aşamasındayım. Bu site ddo'nun bir alt-sitesi olacak. Bu siteyi başta tüm ddo üyelerinin yeni bir hesap oluşturmadan girebilecekleri bir site olarak planlamıştım. Ancak bunu sağlayacak olan Bakery eklentisiyle yaşadığım problemler yüzünden alternatif arayışlara yöneldim. Şuan geldiğim noktada ise, proje sitesinin herkese açık bir site olarak sunulması yerine, en azından başlangıç olarak, sadece oluşturulacak ekip üyelerinin giriş yapabileceği özel bir platform olması, bana daha uygun görünüyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
İlgilenenler için site hakkında da biraz bilgi vereyim. Bu site ddo, proje sitesi (yani kendisi), çeviri ve ileride gerçekleştirilebilecek Drupal konulu çalışmalara yönelik ana başlıklar içerecek. Ekip üyeleri bu konularda yapılacak çalışmaları ilgili bölümde koordine ederek takip edebilecekler. Drupal.org'daki proje altyapısında olduğu gibi, her proje ile ilgili hata, öneri, destek, görev, vb. konular açılabilecek, yapılması planlanan, devam eden ve tamamlanmış işler listelenebilecek. Ekip üyeleri yapılacak işlerden uygun gördüklerini üstlenebilecekler; bu işleri yapabilmeleri için gerekli yetkilere de sahip olacaklar.
Çeviri konusunda, özellikle eklenti çevirileri konusunda yardımcı olmaya hazırım...
Kullanıcı arayüzünün neredeyse tamamını çevirdiğim eklentiler var. (Yönetici arayüzünü çevirmiyorum genellikl)
Bu arada benimde neredeyse tamamını çevirdiğim eklentiler mevcut ancak bunlar sitenin üzerinde duruyor. Bu çevirleri eklenti bazında alabilirsek gönderirim. Olmazsa da sağlık olsun yeniden çeviri yaparız. İngilizcem iyi değil ancak çeviri yapabiliyorum. :) Bu ne yaman çelişki demeyin... :) Çünkü sadece kelimelerle çeviri yapıyorum...
##Duyuru##
Türk Drupal topluluğunun gelişmesinde benim de bir katkım olsun diyorsanız, sizi de Pİ'deki Drupal gönüllülerinin arasında görmekten büyük mutluluk duyarız. Buradaki formu doldurarak, DDO'nun bir alt-sitesi olan bu yeni platforma üyelik başvurusunda bulunabilirsiniz.
Not: Arkadaşlar, biz bu platformda, herhangi bir karşılık beklemeden yani gönüllü olarak katkı yapabilecek kişileri biraraya getirmeyi amaçlıyoruz. Burada nasıl bir katkı beklediğimizi şöyle açıklayayım: bilgi ve becerileriniz dahilinde, proje konularında fikirlerinizi paylaşarak, tanımlanan görevlerin uygulamalarını üstlenerek ve yeni projeler geliştirerek katkı yapabilirsiniz. Önemli olan bunların az ya da çok olması değil, taşın altına elinizi sokmaya istekli olmanızdır. Yapılacak işler çok çeşitli olduğundan (çeviri, tasarım, içerik düzenleme, kodlama, promosyon, vs.) illa ki herkese göre işler olacaktır; bu yüzden eğer gerçekten yardımcı olmak istiyorsanız çekinmeden başvurabilirsiniz. Yeni katılımcıları heyecanla bekliyor olacağız.
Drupal.org project link filter filtresi ddo'yu bir adım ileri taşır.
Bunun ddo'ya uygun olanı olsa keşke; çünkü sitede tanıtımı olduğu sürece eklenti linklerini bu tanıtım sayfalarına veriyorum. Zamanında bu konuya çok kafa yormuştum aslında. Sitenin ilk zamanlarında hazırladığım yol haritası konusuna bakacak olursanız şöyle bir ifade yer alıyor:
Bahsettiğin bu eklenti de düşündüğüm eklentilerden biriydi. Ayrıca bir de linodef adında bir eklenti vardı. Hatta o eklentinin ilk yayınlandığı tarihlerde, DDO'da kullanabileceğimizi düşünerek, gelişimine fikir olarak bazı katkılarda bulunmuştum. Sonrasında ise DDO'da öncelik başka konulara kaydı ve bu işlev sunulamadı. Şimdi tekrardan gündeme alabiliriz belki. Üyelerimiz ne düşünüyor? Önerisi olan var mı?
linodef eklentisi tam olarak ne işe yaramakta? Ne gibi kolaylıklar sağlamakta?
Bir diğer önerim de forumlarda yorum çıktısının düğüm çıktısına benzemesi tam bir forum havası katabilir. Bu olmazsa en azından düğümü gönderenin resmi gözüksün.
Ve bence ziyaretçiler düğüm açmasın. Veya onların yazabilecekleri bölümler olsun. Drupal işleri, bir soru sor gibi. Ziyaretçi bir soru sorunca ne kadar Drupal bilgisi olduğunu kestiremiyoruz. O yüzden cevap vermekte zorlanıyoruz. Fakat üyeleri az çok tanıdığımızdan Drupal bilgilerini biliyoruz.
Linodef eklentisi çeşitli metin editörleriyle entegre çalışarak, sitede bulunan düğüm, taksonomi, cck alanları, vb. nesneleri pratik bir şekilde metine eklemeyi sağlıyor.
Sadece forum konularıyla sınırlı olmamakla birlikte, bazı tasarımsal değişiklikler yapmayı zaten düşünüyordum. Bu öneri de o çerçevede dikkate alınabilir. Ayrıca bu ve diğer konularda fikir ve uygulama konusunda yardımcı olmayı düşünürsen Pi platformuna da bekleriz.
Zaten böyle bir yetkileri yok, hiçbir zaman da olmadı. Ancak bazı sorunlu eklentiler yüzünden kimi kullanıcıların oluşturdukları içeriklerde gönderen bilgisi kaydedilmemiş olduğundan, geçmişte ziyaretçi tarafından açılmış gibi görünen konular oldu. Geçenlerde bu sorunlu eklentiyi tespit edip sorunu çözdüğümü sanıyorum. Öte yandan ziyaretçiler iletişim bilgilerini girerek yorum yapabiliyorlar.
Bir de eklentilerin altına yorum yapabilsek güzel olacak. Eklenti ile ilgili deneyimlerimizi, püf noktaları, hangi eklentilerle kullanılabileceğini eklenti sayfasında paylaşabiliriz. Ama burayı soru alanına çevirmemek gerekir.
Öneriler için teşekkürler. Eklenti altına yorum yapabilme özelliğinin eksikliğini zaman zaman ben de hissediyorum. Siteyi ilk hazırladığım dönemde, eklentiler sayfasında yorum özelliğini kapatmamın tek bir nedeni vardı; o da senin de belittiğin gibi, sorular için forum bölümünün kullanılması yerine soruların oradan sorulmasını engellemekti.
Yorum özelliği dersler bölümünde ise açık durumda. Aslında orada da soru sorulmasını istemiyoruz; anlatıma ek olarak söylemek istediği şeyler olanların kullanması amacıyla bu özellik mevcut olsa da zaman zaman gelen sorular da olmuyor değil. Bu soruları taşımak durumunda kalıyorum.
Yanlış kullanımını engellemek için doğru kullanım şansını da ortadan kaldırmak pek de ideal bir çözüm değil tabii ki. Bu yüzden uygulama konusunda çözüm arayışındayım. İlk olarak aklıma gelen, bu özelliği "yorum" adıyla değil de farklı bir isimle sunmak; "inceleme yaz" ya da "not düş" gibi mesela. Bu konuda farklı öneriler varsa onları da duymak isterim.
Bu arada bugüne kadar yapılan çalışmaları da listeleyeyim; henüz çok fazla sayılmaz aslında. Bu konuda da destek gerekiyor:
Belki eklentiler sayfasında yorum bloğuna kırmızı bir yazı ile "Eklenti ile ilgili sorularınızı lütfen forumda sorunuz." yazılırsa dikkat çekici olacaktır. "İnceleme yaz" veya "not düş" gibi kısa tabilerin soru yazmayı engelleyeceğini tahmin etmiyorum.
şeklinde olası yorumlar çıkabilir.
Elbette bunların sayısı kabul edilebilir seviyede olacaktır. Ama yeniler için uyarı yazısı daha güzel olur gibi.
Profil sayfalarımızdan tab menüden erişebileceğimiz eklediklerim veya yazılarım veya konularım şeklinde bir views yapılsa güzel olacak. Yazdığımız konulara sonradan ihtiyaç duyunca erişmek, bulmak zor oluyor.
Yorum formu için yeni bir sayfaya gitmek zor oluyor. Hem de cevap yazarken diğer cevapları görmemiz açısından yorum formunun aynı sayfada olması daha güzel olacak.
destek sayfalarında benzer içerik blok alanı olabilir.
Bir süredir üzerinde çalıştığım bazı değişiklikleri yeni bir tema ile birlikte bu akşam itibariyle yayına almış bulunuyorum. Yapılan değişikliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz:
Artık profil sayfalarında yer alan İçeriklerim sekmesine tıklayarak kendi oluşturduğunuz tüm içeriklere ulaşabilirsiniz. Ayrıca site anasayfasına da son 4 içeriğinizi listeleyen bir blok eklendi.
Eklentiler anasayfası
Eklentiler anasayfasına popüler ve tavsiye edilen eklentilerin listelendiği yeni bloklar eklendi. Ayrıca tüm eklenti kategorileri ve her kategorideki eklenti sayılarını da gösteren yeni blok daha var.
Vitrin sayfası
Site kategorileri bloğu eklendi.
Diğer
linodefin kullanımınından biraz bahsedermisiniz.
Linodef eklentisi, yazı yazarken, site içindeki düğüm, terim, vb. yerlere link vermek, veya bir düğümün belli bir cck alanındaki değeri ya da bir görünümün çıktısını yazdığınız yazıya eklemek için kullanışlı bir araç. Dinamik yapısı sayesinde kırık linkler oluşmasını ya da referans verdiğiniz bilgilerin güncelliğini kaybetmesini önleyebiliyor.
Örneğin, bir film tanıtım içeriğiniz olsun ve bunun gişe hasılatı gibi bir alanı olsun. Sitenize film tanıtımını eklerken buraya bir değer giriyorsunuz. Daha sonra sitenin herhangi bir yerinde bu filmden bahsederken "şu kadar hasılat elde etti" demek istediğinizde, linodef sayesinde, ilgili filmin gişe hasılatı alanına girmiş olduğunuz değeri otomatik olarak alan bir kodu basit bir etiket şeklinde ekleyebiliyorsunuz. Diğer kullanıcılar sizin yorumunuzu okumak için bu sayfaya girdiğinde, o etiket, ilgili filmin gişe hasılatı bölümüne girilen son güncel değer ile değiştiriliyor. Kısacası siz sadece film tanıtım içeriğinizi güncelleyerek, sitenizin farklı sayfalarında bu film tanıtım içeriğinin çeşitli CCK alanlarındaki değerlere yapmış olduğunuz referansları tümden güncellemiş oluyorsunuz.